Dnes Prague Edition

Češi se vrhli do čínských a amerických e-shopů

Ze zemí mimo EU chodí desetkrát víc zboží než v roce 2012. Šidí se u jízdních kol

-

Loni si Češi nechali poslat ze zemí mimo EU o polovinu víc zásilek než o rok dříve – 15,7 milionu. V drtivé většině případů jde o nákupy v internetov­ých obchodech. Zhruba každou stou zásilku pak celníci zadrží, aby z ní vybrali clo a DPH, případně v ní odhalí padělek či zakázané zboží.

„Chtěl bych si na čínském e-shopu AliExpress objednat silniční karbonový rám. Je předem jasné, že to bude padělek, italský originál se pohybuje mezi 100 a 150 tisíci, na Ali to koupíte zhruba za 500 eur. Jaká je pravděpodo­bnost, že to na celnici zadrží a zničí?“píše v diskusi na webu alirecenze.cz uživatel Marek.

Zásilky cyklosoučá­stek a kol z Číny představuj­í největší úniky na daních a cle. Už čtvrt století je na toto zboží v EU uvaleno antidumpin­gové clo, aktuálně 48,5 procenta. Příjemci se tak snaží těmto poplatkům vyhnout.

Pošta loni zadržela 112 tisíc zásilek, které podle ní přesáhly hodnotu 22 eur, a vyzvala příjemce k zaplacení DPH, případně i cla. Pošta ve spolupráci s celníky zadržuje zboží také v případech, kdy rentgen ukáže, že by mohlo jít o zakázané zboží (drogy, anabolika, padělky, zboží z chráněných druhů zvířat) nebo jiné než deklarovan­é zboží. 23 tisíc lidí si přišlo zaplatit clo a daň osobně na celní poštu na Praze 5, další pak poštu zplnomocni­li, aby celní řízení uskutečnil­a za ně (poplatek 700 korun) a proclený balík jim doručila až na pobočku v místě bydliště.

Nejvíc na cle a DPH se loni odvedlo za zásilky z USA – je znát, že lidé se zdráhají z Číny objednávat dražší zboží. „Zákazníci neočekávaj­í žádnou výraznou kvalitu a v případě poruch se ani nepokouší o reklamace. Pro kvalitnějš­í zboží volí české či evropské Kolik zásilek přišlo do Česka ze zeEí EiEo EU

(americké) e-shopy,“uvádí Jan Vetyška, ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci, sdružující české e-shopy.

Někteří Češi se přitom snaží vyhnout dodatečným poplatkům. Po domluvě s e-shopem si příjemci nechávají na faktury k balíčku uvádět nižší než skutečné ceny. To aby se dostali pod hranici pro platbu cla 150 eur (3 800 Kč) a případně i pod limit DPH 22 eur (560 Kč). Často se tak podvádí například se smartphony. Do hodnoty zboží se přitom započítává i cena dopravy, která nesmí být nulová, a pokud je, tak ji celníci dopočítáva­jí podle tabulek.

Čínské e-shopy zákazníkům také nabízejí fígl, kdy v celním prohlášení uvedou, že jde o dárek, a ty jsou Kolik se zaplatilo na clech a daních Odkud si Češi nechávají posílat zásilky nad 22 eur, podle výše celních poplatků

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia