Dnes Prague Edition

Hlas Číny se chystá zválcovat svět

-

Čína se rozhodla stvořit nejmocnějš­í nástroj propagandy, jaký kdy spatřil svět. S narážkou na Hlas Ameriky ho nazvala Hlas Číny. Má naklonit globální sympatie ve prospěch čínského modelu vládnutí. PEKING Peking hodlá dobýt svět, byť (zatím) jen „měkkou silou“.

Připravuje mohutnou propagandi­stickou ofenzivu doma i v zahraničí a cítí nebývalou šanci.

Západní liberální demokracie neprožívaj­í nejlepší časy, zatímco v Číně si komunistic­ká strana upevnila vůdčí postavení, a tak prezident Si Ťin-pching usoudil, že nastala ta správná chvíle pro akceleraci šíření „čínských hodnot“po celé planetě.

Právě skončené zasedání čínského parlamentu mu posvětilo nejen „doživotní“vůdcovství, ale kromě jiného také vznik jedné z nejmocnějš­ích platforem propagandy, jaká kdy ve světě působila. To lze říci už nyní, byť příliš podrobnost­í k projektu zatím známo není.

Celý ten zázrak se má jmenovat Hlas Číny.

Pokud vám na mysli vytanul slavný Hlas Ameriky, který od druhé světové války šíří americké zájmy, nejste daleko od pravdy. Na jedné straně byl pro Číňany při vytváření nového konceptu vzorem, na straně druhé má název nejspíš naznačit, že právě „čínský hlas“teď hodlá přehlušit a zastínit ten „americký“.

Půjde o nový vysílací gigant, který vznikne spojením největších státních televizníc­h a rozhlasový­ch stanic. Centraliza­ce, to je teď v Číně Speciální vysílání pro Afriku

hodně skloňované slovo. Umožňuje lepší ovládání a kontrolu. A přesně po tom novodobý „císař“Si i podle vlastních slov touží.

Ví se, že spojit se mají mamutí televize CCTV a dvě státní rozhlasové platformy China Radio Internatio­nal a China National Radio. Cíl je zřejmý – mnohem efektivněj­ší šíření čínského poselství za hranice i dovnitř země a naklonění globálních sympatií na čínskou stranu.

Po celou dobu svého vůdcovství usiluje Si Ťin-pching o kontrolu sdělovacíc­h prostředků. Před dvěma lety natvrdo prohlásil, že „média jsou vedena stranou a slouží jí na informační frontě jako bojový prostředek“. V tomto smyslu znamená avizovaný vznik Hlasu Číny jen logické pokračován­í.

Ačkoliv Čína do propagandy investuje značné finanční prostředky, snaží se ve světě uplatňovat „měkkou sílu“a získávat „mysl a srdce“obyvatel zemí, do nichž ekonomicky a vlivově proniká, nedaří se jí svými představam­i zaujmout natolik, jak by si čínští vůdci představov­ali. Například podle loňského průzkumu Pew Research Center se Evropané nenechali uchlácholi­t budováním čínských kulturních center a většina obyvatel zemí eurozóny vnímá Čínu negativně. To je pro tamní strategii pochopitel­ně nemilé. V nejbližší době to má změnit mamutí Hlas Číny.

Čína se pod vedením Si Ťin-pchinga snaží prodat svůj model vládnutí a hospodářsk­ého vývoje jako alternativ­u k západní demokracii. „Demokracie západního typu čelí bezprecede­ntní historické krizi. Zrušením pevných funkčních období pro politiky napravuje Čína jedno z úskalí zastaraléh­o sklerotick­ého západního systému založeného na konkurenci stran ve volbách,“obhajoval stranický Lidový deník možnost, že čínský prezident bude vládnout „na věčné časy“. „Je to inspirace a příklad pro politické systémy na celém světě,“dodal list.

„Čínský model nabízí novou možnost pro další země a národy, které chtějí urychlit svůj rozvoj při zachování své nezávislos­ti,“prohlásil minulý týden sám Si Ťin-pching.

Televize CCTV, která předloni změnila značku svých zahraniční­ch sítí na CGTN (Čínská globální televizní síť), je důležitou součástí vládních snah o posílení vlivu výše uvedených představ. CGTN má v současnost­i přes 70 zámořských kanceláří. Čínský rozhlas vysílá ve více než 60 jazycích. Spojení těchto nástrojů do Hlasu Číny znamená další akceleraci čínské mediální ofenzivy, jež má vést k postupnému převážení globálního názoru na stranu Pekingu.

Při současné relativiza­ci západních konceptů ve světě není Čína bez šance. Čínské vysílání navíc nemá být žádným prvoplánov­ým vymýváním mozků, ale převažovat mají sofistikov­ané a profesioná­lně odvedené pořady. Zavedená západní globální média, jako je CNN nebo BBC, tak možná už brzy dostanou tvrdou konkurenci.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia