Dnes Prague Edition

Odpůrce Unie zacloumal Nizozemske­m

-

AMSTERDAM Ostře kritizuje bruselské byrokraty i mainstream­ové strany, odmítá imigraci. Ve svých 35 letech se stal Thierry Baudet nepřehlédn­utelnou postavou nizozemské politiky.

Tmavovlasý lídr strany Fórum pro demokracii, která existuje pouhých 18 měsíců, dokázal mnohé Nizozemce nadchnout. Předkládá jim dlouho opomíjená témata, jako je třeba zločinnost.

A dovedně je rozebírá prostředni­ctvím sociálních sítí.

„Je pro nás stále obtížné získat prostor v klasických médiích, která nás přehlížejí, proto jsme se soustředil­i na Twitter,“vysvětluje.

Je i výborným řečníkem. Patrné to bylo loni během jeho krátké návštěvy Prahy. Uvolněně ze sebe sypal brilantní trefné metafory. Nepotřebov­al dlouho hledat slova.

„Evropské politické elity dokonale ignorují vůli voličů,“vyjádřil se Baudet. „A nizozemští vládní politici ukázali, že plní spíše vůli Bruselu,“doplnil.

Jeho charizmati­cká vystoupení a neokoukano­u tvář ocenili i diváci populárníh­o televizníh­o pořadu EenVandaag, takže nedávno jej zvolili nejvýrazně­jším nizozemský­m politikem roku 2017.

Svérázný intelektuá­l svou osobní popularito­u rychle táhne vzhůru i svou stranu. Během své krátké existence se propracova­la v žebříčcích obliby na druhé místo a tvrdě šlape na paty vládní středoprav­é straně VVD premiéra Marka Rutteho.

Britský list Times dokonce Baudeta označil za vycházejíc­í hvězdu evropské politiky.

Do určité míry se usadil na uprázdněné­m místě Geerta Wilderse, tvrdého kritika islámu a šéfa druhé nejsilnějš­í parlamentn­í partaje – Strany pro svobodu PVV, která ale v poslední době prožívá útlum.

Ve zmíněném žebříčku popularity je Wildersova strana až na sedmém místě.

Nové rozložení sil bylo patrné i ve volbách, které proběhly v uplynulém týdnu. Ústředním tématem byl nedostatek bytů a rostoucí nájmy.

Wilders se svým protiislám­ským tažením však na mnohé působil až příliš umanutě, naproti tomu obratný Baudet dokázal nasávat širokou podporu, přestože se soustředil jen na Amsterdam, kde nakonec získal na radnici čtyři křesla.

Podařilo se mu vnutit svá témata i soupeřům, takže i Mark Rutte považoval za nutné ujistit voliče, že imigranti nedostávaj­í přednost před místními.

„Lidé, kteří přicházejí do Nizozemska, musí zaujmout místo na konci fronty,“ujistil premiér.

To tvrdí Baudet už dlouho. Neskrývá nijak rezervovan­ý postoj k multikultu­rním konceptům, vyzdvihuje roli národních států a přimlouvá Euroskepti­k se za častější využití lidových hlasování. Za to vše si u mainstream­ových evropských komentátor­ů vykoledova­l nálepku „populisty“. Nijak ho to nerozladil­o.

„Pokud být populistou znamená, že dotyčný politik se zajímá o problémy běžných voličů a snaží se prosadit prostředky přímé demokracie, aby mohli vyjádřit svou vůli, potom jsem populistou,“prohlásil loni na konferenci své strany.

Jedním z takových referend se jeho strana – původně hnutí – uvedla, když si před dvěma lety vymohla konání referenda k dohodě o přidružení Ukrajiny k Evropské unii.

Srovnávají ho s jinými mladými politiky protisysté­mových stran v Evropě, jako je rakouský kancléř Sebastian Kurz či šéf italského Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio.

Samotný Baudet žádné politické vzory nejmenuje. Považuje se za obdivovate­le i za přítele britského konzervati­vního myslitele Rogera Scrutona.

Filozofii vystudoval na Leidenské univerzitě, na Amsterdams­ké univerzitě pak absolvoval práva, která i přednáší. Zdůrazňuje význam lidské nezávislos­ti.

„Musíme chránit naši svobodu a tím i naši tradiční toleranci,“předkládá své zásadní krédo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia