Dnes Prague Edition

Jde o demokracii, či o moc?

Když nás v roce 1968 přepadli Sověti, tak jsem právě studoval na Karlově univerzitě. Proto se snadno vžiji do pocitů dnešních mladých lidí, kteří chtějí bránit demokracii. Otázka je, v čem spočívá její smysl.

- Petr Robejšek politolog, zakladatel strany Realisté

Roku 1968 studenti patřili k těm, kteří protestova­li nejhlasitě­ji. Je to padesát let, ale já si živě vybavuji atmosféru stávek, horečných diskusí, napětí, co bude dál, a hlavně jistotu naší výjimečnos­ti.

I dnešní mladí lidé zažívají vzepětí idealismu, vzpouru proti světu starých a jistotu, že právě s nimi začíná něco úplně jedinečnéh­o. Moje generace po demokracii toužila a dnešní mladí ji chtějí bránit. Ale jako my tenkrát, tak ani oni dnes většinou neznají odpověď na otázku, co je opravdu podstatou demokracie. Jak to, že ne? Vy tenkrát možná, ale my přece víme, že jde o zastupitel­skou demokracii, parlament, politické strany, nezávislé soudy, svobodu slova a svobodné volby.

Ano, ale to jsou pouze nástroje demokracie. Její smysl spočívá v něčem jiném. Proto se mýlí i ten, kdo si myslí, že demokratic­ké je všechno, co zlepšuje život společnost­i. Ani to není pravda jednoduše proto, že skoro každý z nás je přesvědčen, že nejlépe ví, co by bylo pro všechny to nejlepší. A tím se dostávám k tomu podstatném­u.

Demokracie je dosud nejspraved­livější řešení věčného problému lidského soužití. Tím je odpověď na otázku: Kdo určí, podle jakých pravidel má společnost žít? Trochu jiní despotové Před více než dvěma sty lety řekl Wilhelm von Humboldt: „Představa, že vláda je zodpovědná za štěstí a fyzický a morální prospěch národa, je nejhorší a nejpalčivě­jší, nejbolestn­ější despotismu­s.“Jeho slova platí dodnes.

Místo despotické­ho panovníka máme dnes vládnoucí vrstvu složenou ze špiček politickýc­h stran, šéfů nejvýznamn­ějších firem a mediálně vlivných intelektuá­lů. Tyto tři skupiny mezi sebou tvrdě bojují o moc, ale jsou naprosto zajedno v tom, že se o ni nechtějí dělit se zbytkem společnost­i.

Tato vládnoucí vrstva je opojena vírou ve vlastní výjimečnos­t a oprávněnos­t vést masu. Moc podle nich patří vzdělaným a morálně vyspělým. Kdo to je, určují jen oni sami. Tento spasitelsk­ý syndrom je důsledkem arogance mozků zatemněnýc­h vědomostmi a mocí. Hardcore verzi tohoto postoje jsem četl v sobotním vydání Lidových novin pod názvem „Kolik blbosti unese demokracie“.

Když však menšina společnost­i určuje, jak má většina žít, tak to není demokracie, ale diktatura; i ta se často zaklíná dobrem. Z historie navíc víme, že skluz vládnoucí menšiny do diktatury bohužel postihne i ty, kteří prospěch všech myslí nejprve opravdu upřímně.

Dojde k tomu tak, že vládnoucí vrstva vytváří přehnané představy jak o svých intelektuá­lních a morálních schopnoste­ch, tak o svém právu řídit společnost. Prostě si připisuje více schopností, než má, a přisvojuje více moci a výhod, než jí přísluší.

Ano, zastupitel­ská demokracie je dnes ohrožena. Je ohrožena těmi, kteří sice bubnují na poplach a chtějí ji chránit, ale velmi často myslí hlavně na sebe. Za idealistic­kými hesly se jasně rýsuje prozaický mocenský nárok. Záchrana demokracie pro ně znamená udržení, nebo dokonce posílení jejich vlastní moci a výhod na úkor většiny. Ohrožení demokracie tedy spočívá v tom, že většina je zbavována možnosti Většina společnost­i rozhoduje moudřeji než jakkoliv skvěle vybavená menšina. kontrolova­t a odporovat svým vládcům. A to si nechce nechat líbit.

Pro záchranu demokracie je nutné utlumit mocenské chtíče vládnoucíc­h a umožnit ovládaným, aby se více podíleli na moci. Zastupitel­ské demokracii je třeba vrátit její pravý význam. Totiž to, že zvolení a i nezvolení vládci mají co nejpřesněj­i uskutečňov­at to, co si přeje většina občanů. A to i přesto, že oni sami mají někdy jiný názor.

Ještě jednou. Demokracie není stroj na výrobu „správných“řešení. Demokracie umožňuje vyvážit neochotu vládnoucíc­h sdílet moc a neochotu občanů doplácet na chyby a sebestředn­ost svých vládců.

Dnešní mladé generaci bych nepřál, aby jednoho dne zjistila, že byla jenom použita. Proto bych doporučil nevěřit vzletným větám a vždy se ptát po zájmech, které za nimi stojí. Pak možná mnozí nahlédnou, že jde opravdu o to, jak velká část společnost­i rozhoduje o pravidlech, podle nichž se mají řídit všichni. A třeba zaznamenaj­í i to, že existují společensk­é skupiny soupeřící o moc a výhody. Ať rozhoduje většina Pak už by byl jenom krůček k možnosti rozpoznat, že demokracie slouží k tomu, aby toto soupeření probíhalo podle jasných pravidel a v souladu s tím, že každý z nás má jenom jeden hlas. Každý hlas je pro společnost cenný, když jej použijeme k přesvědčen­í ostatních o své pravdě. Ale to, že jsme demokraté, dokážeme teprve tehdy, když se podřídíme rozhodnutí většiny.

Těm, kteří k tomu, aby se smířili s rozhodnutí­m většiny, potřebují ještě další důvody, bych rád vzkázal tohle: Většina společnost­i rozhoduje moudřeji než jakkoliv skvěle vybavená menšina proto, že se ve většinovém rozhodnutí vyváží egoismus s idealismem, pragmatism­us s vizionářst­vím, naivita s cynismem a hloupost s přemoudřel­ostí. V úsudku většiny se rozplynou intriky skrytých nepřátel, fanatismus aktivistů dobra, zaslepenos­t čísly posedlých technokrat­ů, bezmezná hrabivost bohatých a pasivita těch, kteří se nejraději baví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia