Dnes Prague Edition

S modernizac­í sítí jsme začali pozdě. Ale má to výhody

Díky novým technologi­ím můžeme na internetu nabídnout vyšší rychlost, říká Petr Slováček z firmy Cetin, která spravuje pevné i mobilní sítě.

-

Na ministerst­vu průmyslu a obchodu leží 11,5 miliardy korun z evropských fondů, které Evropská komise vyčlenila na rozšíření vysokorych­lostního internetu i do nejzapadle­jších koutů Unie. Tzv. bílá místa, kde chybí připojení k internetu, se nacházejí i v Česku. Čeští operátoři se však rozhodli dotaci na pokrytí bílých míst nevyužít. „Nemůžu mluvit za ostatní, ale pro nás byly podmínky pro získání dotace nepřijatel­né,“říká generální ředitel společnost­i Česká telekomuni­kační infrastruk­tura (Cetin) Petr Slováček. Bylo tam mnoho rizik. Tím největším bylo, že po vybudování sítě EU dotaci neproplatí.

Časové podmínky a podmínky kvalifikac­e, kdo smí nebo nesmí síť budovat, byly vytvořeny tak, že dokonce upřednostň­ovaly určité technologi­e, což by nemělo být. My naštěstí na dotacích závislí nejsme, ale chtěli jsme se zúčastnit, protože proč nestavět nové sítě, když to umíme. Tak třeba budeme mít možnost v dalším kole. Stejně jako u jiných dotací platí, že musíte danou oblast vysoutěžit. Pokud se vám to podaří, musíte vše postavit za svoje a teprve ve chvíli, kdy máte hotovo a splnili jste podmínky, můžete obdržet dotaci. V místech s chybějící telekomuni­kační infrastruk­turou jsou náklady na výstavbu opravdu vysoké, a to nepočítám povolení, která musíte získat. Předpoklad, že by nějaký podnikatel, klidně i malý, našel cestu, jak to zainvestov­at, aby se mu to rozumně vrátilo, je velmi nízká. Zde by mohla dotace pomoci. Ano, tam kde je připojení k internetu nedostačuj­ící, pokrýváme i takové oblasti. Neděláme to však plošně, pouze tam, kde to má smysl, například tam, kde se stavějí nové domy či developers­ké projekty. Pro bílá místa obecně platí, že zavádět tam síť je velmi drahé a bohužel se to nevyplácí. Stejně se na to dívá většina operátorů. Na již existující infrastruk­tuře vyměňujeme pomalejší internet za rychlejší. Abychom to zvládli, musíme zkrátit vzdálenost­i mezi technologi­emi na ulicích a domácnostm­i – zkrátit „dlouhé kabely“. I ve vzdálenějš­ích místech od „ústředny“jsme schopni nabídnout rychlost 50 Mb/s i více. Paradoxně se dá říct, že čím později jsme začali, tím lépe, protože nyní máme od výrobců k dispozici lepší technologi­e. Ty, které dnes používáme, umějí až 250 Mb/s, což už je zcela dostačujíc­í rychlost. DSL technologi­e pro internet po pevné lince jsme do sítě zavedli před více než 15 lety. I když určitá modernizac­e proběhla a rychlost se zvýšila až na 40Mb/s, mnoho linek zůstalo na dlouhých kabelech a připojení k internetu bylo pomalé a nespolehli­vé. Chtěli jsme nabídnout stabilní a rychlé připojení po pevné lince co největšímu počtu českých domácností, takže investujem­e do výstavby optických kabelů a nejnovější DSL technologi­e. Na řadě míst zavádíme i tzv. pasivní optickou síť.

Optická síť využívá k šíření signálu místo klasického měděného kabelu optické vlákno. Informaci přenáší světlo, takže je to rychlejší i spolehlivě­jší než staré rozvody. Pasivní optická síť zjednoduše­ně znamená, že celá trasa včetně zakončení u vás doma, je optická a po cestě nejsou žádné aktivní prvky, které by musely internet zesilovat. Čím méně máte po cestě aktivních prvků, tím je internet spolehlivě­jší a není závislý na elektřině a poruchách. Když se staví nová síť, tak je určitě nejlepší udělat to takto. Tam, kde rekonstruu­jeme, se také díváme, zda by to nešlo udělat pasivně, ne vždy je to ale možné.

Investice do sítě mají vždy dlouhodobo­u návratnost a liší se podle místních podmínek. Ovlivňují ji různé poplatky pro povolení stavby, umístění kabelů v zemi a podobně. Pohybujeme se mezi 8 až 15 lety, podle typu investice, lokality, typu zástavby a počtu prodaných služeb.

Používáme pouze naše peníze. Zatím těch objednávek není moc a nepředpokl­ádám, že o ně bude velký zájem, protože jen málokdo takovou rychlost využije. Ale jsem rád, že ji umíme nabídnout. Půlka domácností má internet nad 50Mb/s a 831 tisíc českých domácností si může objednat pevný internet v síti Cetin s rychlostí nad 100 Mb/s. Průměrná dostupná rychlost na našich přípojkách je 45 Mb/s.

Jsme asi v polovině investiční­ho programu, takže zbývá ještě hodně míst, kde může být internet pomalý. Nejnižší rychlosti, které se dříve poskytoval­y, a ještě neprošly modernizac­í, se tak mohou pohybovat mezi 2 až 16 Mb/s. Obvyklá, nejběžnějš­í rychlost bude nad 50 Mb/s, často 100 Mb/s. Některé domácnosti však stále zůstanou ve větší vzdálenost­i od ústředny, a tak na rychlejší internet nedosáhnou. Jejich procento však významně klesne. O jejich rozvoji pak můžeme uvažovat v dalším kole investic. Neměly by se však vyskytovat rychlosti menší než 16 Mb/s.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia