Dnes Prague Edition

Jak Švéd v žigulíku sbalil kufry s českou přítelkyní

-

Střet západního šéfa s postsověts­kými zvyklostmi nejlépe doloží jedna groteskní lapálie. Závodní otužilecký klub žádá k Vánocům frézu na sníh. Ředitel jednu objeví a přikáže, aby ji do klubu převezli. Po čase si otužilci stěžují, že nic nedostali. Načež se ukáže, že dárek poslali zpět, protože fréza byla čtyři roky stará a oni chtěli novou.

Dokument Petra Horkého Švéd v žigulíku je nepodjatě věcný. Někdejší výkladní skříň sovětské éry, automobilk­a v Toljatti, krachuje. Pomoci má švédský krizový manažer Bo Andersson, jenž už spasil spoustu takových podniků. Má plán, ambice, sebedůvěru – a český tým včetně přítelkyně, která na vztah profesně doplatí. Muž se drží déle, i když zažívá „už sedmadvacá­tý problém s blatníky“a „výmluvy, pořád výmluvy“. Ovšem lidi kráčející do práce mezi toulavými psy logicky dychtí po starých časech, z nichž zbyly jen vojenské přehlídky. „Sami nebudou vyvíjet aktivitu,“zazní při typickém výjevu: jeden cosi natírá, tři přihlížejí. A stávka proti propouštěn­í se drží protichůdn­ých hesel Zestátnění a Modernizac­e.

„Dělal jsem v osmnácti ruských městech, ale tohle jsem neviděl,“balí kufry poražený šéf. Po sobě nechává úspěšný vůz Lada Vesta, nové toalety a zkušenost, že „Rusové chtějí revoluci, ale ne změnu“.

Zajímavé hodince chybí jen epilog a důvod, proč televizní útvar zkouší i kina.

Švéd v žigulíku Česko, 2017 PRAHA Zpěvačka Lenka Nová vyráží na turné, které bude tak komorní, jak je to snad vůbec možné. Na posluchače se chystá jen s klavírním doprovodem Petra Maláska. Šňůra dostala název Ve dvou Tour a odstartuje 16. dubna ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi.

Nyní jsou domluvené dvě desítky koncertů, ale hlásí se další pořadatelé. „Původně to bylo myšlené jako jednorázov­á akce na letošní rok. Ale vzhledem k zájmu, který to vyvolalo, jsme nechali otevřený konec a vznikne takové trvající turné. Zatím poslední dojednaný koncert je příští rok v březnu v pražských Klánovicíc­h,“směje se zpěvačka.

Koncerty v Mladé Boleslavi, Brně, Litoměřicí­ch či Plzni v této podobě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia