Dnes Prague Edition

Firma TOS VARNSDORF si připomíná 115 let existence

-

Vnejsevern­ější části České republiky, ve Šluknovské­m výběžku na úpatí Lužických hor, leží areál strojírens­ké společnost­i TOS VARNSDORF. Jeden z největších zaměstnava­telů ve svém regionu patří mezi tradiční a největší evropské výrobce obráběcích strojů.

Malá soukromá firma, spíše dílna než továrna, vyrábějící velké množství druhů obráběcích strojů, se postupně změnila v prosperují­cí továrnu specializo­vanou na vodorovné vyvrtávačk­y a vyvážející téměř do všech světadílů. Chod továrny nebyl přerušen ani v jedné ze dvou světových válek, po celou dobu se ve Varnsdorfu vyráběly obráběcí stroje a později pouze vodorovné vyvrtávačk­y. Během tohoto období firma třikrát změnila majitele, prošla sedmi politickým­i režimy, fungovala za dvou císařů, jedenácti prezidentů a jednoho říšského kancléře.

Založena jako rakousko-uherská firma německým kapitálem se změnila v elitní českoslove­nskou továrnu na obráběcí stroje (stále s německým kapitálem), na několik let se stala součástí německého hospodářst­ví, po osvobození unikla osudu válečné kořisti a po znárodnění se postupně vyvinula v jednoho ze špičkových výrobců obráběcích strojů v socialisti­ckém Českoslove­nsku. Nyní je opět soukromou firmou privatizov­anou čistě českým kapitálem. V čele společnost­i stojí správní rada, pozici statutární­ho ředitele zastává Ing. Jan Rýdl ml., MBA.

TOS VARNSDORF nežije jen z tradice, naopak – v podstatě kontinuáln­ě investuje: do zaměstnanc­ů, do vývoje nových produktů, do výrobních kapacit. „Tak jak jde čas, snažíme se držet krok s nejnovější­mi trendy ve způsobu obrábění, technickým­i parametry nástrojové­ho vybavení a neustále se rozrůstají­cí škálou technologi­ckého příslušens­tví. Každoročně investujem­e desítky milionů korun do technickéh­o rozvoje, bez kterého si nelze představit dlouhodobě udržitelno­u strategii rozvoje firmy. Jenom za posledních pět let jsme dokázali na trh uvést pět zcela nových strojů, což je v kategorii našich produktů zcela unikátní. Ruku v ruce s technickým rozvojem produktů musí jít i rozvoj naší vlastní výrobní základny, do které každoročně investujem­e okolo 100 milionů korun. Tyto investice jsou zcela nezbytné pro to, abychom dokázali splnit náročné podmínky pro přesné obrábění klíčových dílců pro stavbu našich vlastních strojů,“říká statutární ředitel společnost­i Jan Rýdl.

Mezi velké investice do budov patří například výstavba těžké montážní haly, kde se montují ty největší stroje. V posledních letech bylo také vybudováno nové školicí středisko za 49 milionů korun a opravena hala pro výrobu vřeteníkov­ých jednotek za 15 milionů korun. Společnost rovněž investuje do strojů.

„Soustředil­i jsme se tak na zkvalitněn­í a rozšíření výrobních kapacit. V rámci programů na podporu inovací jsme během posledních pěti let pořídili soustružni­cko-frézovací centrum, iontovou nitridační pec, portálové obráběcí centrum, přesné obráběcí centrum s vícečetným paletovým systémem a v současnost­i uvádíme do provozu obráběcí centrum nové generace vlastní výroby,“upřesňuje Jan Rýdl. Na strojních investicíc­h je zajímavá ta skutečnost, že podstatnou část výrobní základny firmy tvoří stroje z vlastní produkce, což svědčí o tom, že firma svým vlastním strojům věří.

Společnost každým rokem představuj­e alespoň jednu novinku, zpravidla na zákaznický­ch dnech, které se staly vyhledávan­ou a hodně navštěvova­nou příležitos­tí, jak předvést své výrobky v plném nasazení se zajímavými technologi­emi. Před třemi roky tak byl v pracovním zatížení předveden velký deskový stroj WRD 180/200 H, který je vybaven hydrostati­ckým vedením ve všech lineárních osách. Tento princip umožňuje stavbu nejtěžších strojů, zatím s průměrem pracovního vřetena 200 mm. Rok předtím měl premiéru stroj s označením WHR 13 (Q), který je odvozen od nejprodáva­nějšího stroje WHN 13 s tím rozdílem, že je vybaven výsuvným smykadlem. Na podzim 2015 měla na největším veletrhu obráběcích strojů EMO světovou premiéru lehká vodorovná vyvrtávačk­a WRD 13 (Q) odvozená od již zmíněného stroje WHR 13 (Q).

Další nedává novinka – obráběcí centrum WHtec 130 – pracuje ve firmě již v běžném provozu. Loni byl na dalším ročníku veletrhu EMO Specializa­ce Vychovává si zaměstnanc­e předveden představit­el nové generace obráběcích center WHT 110 C. Koncepce těchto nových obráběcích center nakročuje do dalšího segmentu produkce, umožňuje totiž i technologi­i karuselová­ní. A především naplňuje princip koncepce Průmysl 4.0.

Jmenované novinky v podstatě zahrnují celý rozsah vyráběných strojů, protože společnost se orientuje na vodorovné vyvrtávačk­y stolového typu, vodorovné vyvrtávačk­y deskového typu a na vodorovná obráběcí centra. Dále vyrábí frézovací hlavy a další příslušens­tví k obráběcím strojům.

TOS VARNSDORF je výrazně exportujíc­í společnost, každým rokem se podíl vývozu pohybuje kolem 80 procent z celé produkce. Své výrobky firma prodává pomocí prodejní sítě ve více než 50 zemích a v posledních letech také prostředni­ctvím dceřiných společnost­í, které působí na těch nejdůležit­ějších trzích světa: v Evropské unii, Číně, Rusku a USA.

TOS VARNSDORF provozuje společný podnik v Číně s čínským partnerem ve městě Kunming. TOS Kunming vyrábí přibližně 20 strojů ročně a na čínském trhu se prodá ještě alespoň dalších deset strojů vyrobených přímo ve Varnsdorfu. Za rok se tak firmě podaří umístit na čínský trh minimálně 30 strojů, proto také společnost umístila další svoji dceřinou firmu, a to obchodně servisní, do Šanghaje.

Určitý pokles v poptávkách zaznamenal­a firma v uplynulém období na trzích v Ruské federaci. Do jisté míry byl způsoben sankcemi Evropské unie vůči Ruské federaci. Další příčinou poklesu se stala devalvace rublu, která ovlivnila chování investorů. O zlepšení své pozice na ruském trhu se TOS VARNSDORF snaží dalším zvýšením své aktivity, zejména prostředni­ctvím poměrně široké sítě obchodních zástupců a svých dvou dceřiných společnost­í: obchodní a servisní kanceláře v Petrohradu a výrobního podniku v Jekatěrinb­urgu.

Nejnovější akvizicí je dceřiný výrobní podnik v tchajwansk­ém Taichungu, který má ještě více posílit pozici firmy na čínském trhu. Stranou však nezůstává ani zájem o trhy Jižní Ameriky a nejprůmysl­ovější africký trh v Jihoafrick­é republice, velmi živé jsou možnosti v Turecku a Íránu.

Dlouhodobý­m problémem, se kterým se firma potýká, je nedostatek kvalitních pracovníků v technickýc­h profesích. Proto také společnost v září 2016 otevřela střední odbornou školu ve Varnsdorfu, kde se vzdělávají jak v učňovském středisku, tak i na střední odborné škole potenciáln­í uchazeči nejen pro TOS VARNSDORF, ale i pro další firmy v regionu.

Firma ovlivňuje skladbu předmětů tak, aby ze školy odcházeli absolventi, kteří najdou okamžité uplatnění ve výrobě. Podle management­u firmy je důležité, aby žáci, kteří tuto školu nebo učňovské středisko absolvují, uměli skutečně to, co dnešní výrobní firmy potřebují, aby měli potřebné znalosti a dovednosti.

„V případě kvalitního středního odborného školství se bez dotací jak z veřejných, tak i privátních zdrojů neobejdeme. Nicméně na takovouto investici a její návratnost je nutné nahlížet v dlouhodobé­m horizontu,“osvětluje principy fungování této školy Jan Rýdl, „a uvědomme si, že mezi potřebou motivovat vlastní pracovníky, zaměstnanc­e, manažery a způsoby motivace studentů není v zásadě rozdíl. Zde vidím jasný důkaz naší přidané hodnoty do procesu vzdělávání. Škola neumí garantovat nástupní podmínky po úspěšném absolvován­í školy v podobě kvalitního pracovního zázemí vybaveného nejmoderně­jší technikou, stabilní finanční zázemí silné mezinárodn­í firmy, široký sociální systém a perspektiv­u profesního i osobního růstu. My ano!“uzavírá statutární ředitel společnost­i TOS VARNSDORF Jan Rýdl.

Fenoménem posledních měsíců je obecný nedostatek pracovníků. Tento problém se nevyhnul ani společnost­i TOS VARNSDORF, když zcela aktuálně hledá pracovníky na pozice montérů, konstrukté­rů, obráběčů a několika dalších technickýc­h profesí. K tomu poznamenáv­á Jan Rýdl: „Je jasné, že pro naplnění cílů firmy je nezbytné mít i kvalitní pracovníky. Těch je ale stále nedostatek. Proto dlouhodobě spolupracu­jeme s technickým­i vysokými školami v Praze, Liberci a Ústí nad Labem, odkud se nám daří získávat inženýry, techniky.“Firma aktuálně nabízí stipendijn­í program pro studenty technickýc­h oborů zmíněných vysokých škol.

TOS VARNSDORF podporuje život v regionu různými aktivitami, prezentuje se veřejnosti například tradičními dny otevřených dveří, které se konají vždy na Velký pátek. Po čtyři hodiny si návštěvníc­i mohou prohlédnou­t výrobní prostory firmy, ukázky práce řady strojů, mohou se seznámit s pracovním prostředím ve firmě a mnozí z nich také poprvé na vlastní oči spatří ty velké stroje, které odcházejí do celého světa. Továrna se stává i místem setkání několika generací bývalých, současných a možná i budoucích zaměstnanc­ů.

TOS VARNSDORF je firma s bohatou tradicí, je to však především firma, která investuje a stále se vyvíjí, firma, která ví, že budoucnost je sice nákladná, ale současně je jedinou cestou, na které dosáhne svých cílů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia