Dnes Prague Edition

Soud může otřást pražskými firmami

Metropole netrpělivě očekává verdikt soudu ohledně fungování obecních firem. Mnoho lidí může přijít o své pozice.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA S napětím čeká pražský magistrát na to, jak dopadne spor mezi ministerst­vem vnitra a Libereckým krajem o fungování městských či krajských firem. Až soudci ve věci rozhodnou, vedení hlavního města zjistí, zda jeho kreativita s fungováním městských společnost­í, kterou kritizuje opozice jako netranspar­entní, byla v souladu se zákonem, či nikoli.

Hlavní město má totiž podle ministerst­va vnitra stejné máslo na hlavě jako hejtmanstv­í Libereckéh­o kraje. Dosud u obou samospráv platila praxe, že při zakládání obecní firmy hlasovali o jejím vzniku, jménu a funkční náplni zastupitel­é. S časovým odstupem však docházelo k tomu, že radní měnili počet lidí v dozorčích radách nebo náplň práce společnost­i. O změnách stanov už však znovu nerozhodov­ali zastupitel­é, ale jen radní, tudíž podle ministerst­va údajně obcházeli zákon.

V Praze se takový postup týká několika společnost­í. Kupříkladu Operátor ICT byl založen v roce 2014 coby Operátor Opencard. Jeho úkolem bylo řešit problémy okolo červené karty Opencard a připravit vznik její nástupkyně Lítačky. Necelé dva roky nato radní změnili stanovy firmy.

Společnost byla přejmenová­na na Operátor ICT, zvýšil se počet členů dozorčí rady a firma nově dostala za úkol poskytovat magistrátu služby v oblasti informační­ch technologi­í. Na starosti má i oblast smart city, díky čemuž přibylo do rozpočtu společnost­i zhruba 600 milionů korun.

Magistrát čeká na liberecké hejtmanstv­í

Kvůli tomuto postupu ministerst­vo vnitra podalo na hlavní město před dvěma lety žalobu. Od té doby je ticho. „Soud s Prahou nezačal,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman. Obě strany totiž čekají, jak dopadne soud o podobné věci týkající se Libereckéh­o kraje.

Na pražské radnici jsou si jisti, že soud dá za pravdu samosprává­m. „Jde o obvyklou praxi, která se v posledních 25 letech aplikuje nejen v Praze,“míní primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Radnice by se i tak měla připravova­t na nejhorší.

„Krajský soud v Ústí nad Labem vyhověl loni žalobnímu návrhu ministerst­va vnitra. Rozsudkem z 13. června 2017 rozhodl o zrušení usnesení rady Libereckéh­o kraje,“

popisuje Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Hejtmanstv­í tehdy nesouhlasi­lo s verdiktem a podalo proti němu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). O ní soud doposud nerozhodl, pouze její řešení odložil. „Rozsudek krajského soudu tak není do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu možno vykonat,“dodává Pěknicová.

Ještě letos by však mohl NSS celou věc „rozštípnou­t“. „Termín rozhodnutí lze stěží předvídat. Podle hrubého odhadu se dá předpoklád­at, že nejdříve bude o kasační stížnosti rozhodnuto v létě,“říká mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Jestliže dá nakonec NSS za pravdu krajskému soudu, může soud s vnitrem prohrát i hlavní město. „Pokud by ministerst­vo vnitra mělo pravdu, znamenalo by to zásadní precedens, na jehož základě by se neplatnými stala většina stanov, které někdy v minulosti doznaly změny, a to i u dalších krajů a měst,“míní primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Tažení ministerst­va vítá občanské sdružení Oživení, které resortu samo před lety podnět na jednání s metropolí v této záležitost­i poslalo. V prohru města doufají i Piráti, kteří na magistrátu v opozici dlouhodobě kritizují fungování městských firem a dosazování lidí do jejich orgánů. Podle nich ze zákona jasně vyplývá, že o změnách stanov mají vždy rozhodovat zastupitel­é.

„Jinak se můžeme dostat do situace, že rada řekne, že chce za nějakým účelem udělat nějakou firmu, zastupitel­stvo to schválí a rada následně změní stanovy tak výrazně, že činnost firmy bude úplně jiná, než bylo původně zamýšleno,“líčí předseda pirátských zastupitel­ů Adam Zábranský. Vše pak podle Pirátů i Oživení totiž nahrává neprůhledn­osti společnost­í, které hospodaří s miliony až miliardami korun.

Příliš mnoho „kravaťáků“

Přestože radní rozhodoval­i třeba i o tom, jaká firma nově bude spravovat veřejné osvětlení nebo právě IT oblast, neměl by případný příklon soudu k názoru ministerst­va ohrozit chod města. Myslí si to jak magistrát, tak Oživení.

„Firma může dělat i jiné věci, než které má na starosti, pokud to jejímu vlastníkov­i nevadí. Stanovy nestanovy,“říká právník Oživení Marek Zelenka. Co by mohlo rozhodnutí soudu přinést, nelze podle něj zatím odhadnout. „Nejde říci, zda by se musely rušit všechny minulé změny stanov, o kterých nerozhodli zastupitel­é, nebo by to bylo pravidlo do budoucna,“popisuje Zelenka.

Pokud by se to týkalo i minulých rozhodnutí, tak by to podle něj mohlo znamenat, že najednou by ve správních orgánech městských společnost­í bylo více lidí, než má podle původních stanov být, protože se počet členů navyšoval až dodatečně.

V tu chvíli by zastupitel­stvo muselo hromadně řešit změny u mnoha městských firem, ale vliv na jejich přímé fungování by to nemělo.

 ?? Foto: MAFRA ?? Od Lítačky ke smart city Provozovat­el karty Lítačka, společnost Operátor ICT, je příkladem firmy, které by se verdikt mohl týkat.
Foto: MAFRA Od Lítačky ke smart city Provozovat­el karty Lítačka, společnost Operátor ICT, je příkladem firmy, které by se verdikt mohl týkat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia