Dnes Prague Edition

Pražané u lékaře zapírají

-

PRAHA „Cigarety kouřím jen výjimečně, téměř nepiji a pravidelně sportuji.“I to občas Pražané tvrdí při návštěvě u lékaře, přestože je pravda jiná. Na podobné skutečnost­i poukazuje aktuální průzkum agentury STEM/MARK.

Celkem 38 procent obyvatel hlavního města přiznalo, že už někdy lékaři neřeklo pravdu o některých svých problémech. V celostátní­m měřítku je takových lidí „pouze“30 procent.

Pacienti před lékařem dále neradi mluví o své nadváze nebo například o tom, zda užívají všechny předepsané léky. Přitom i to mohou být důležité informace, které povedou k rychlému odhalení choroby.

Právě co nejpřesněj­ší údaje mohou pacientovi výrazně pomoci. Řada případů končí smrtí jenom kvůli tomu, že je zdravotní problém příliš pozdě diagnostik­ován. A svoji vinu na tom může mít i člověk, který lékaři některé důležité příznaky nesdělí.

Důvody k tomu přitom mají lidé nejrůznějš­í. Průzkum ukázal, že nejčastěji pacienti některé problémy nepřiznají, protože se stydí. Jiní je nepokládaj­í za důležité a další skupina zase zapírá, aby jim lékař nevynadal nebo aby nevypadali jako hypochondř­i.

V těchto případech častěji lžou mladší pacienti, s rostoucím věkem je tendence mluvit pravdu větší. „Některé věci na sebe neradi říkáme nejen proto, že se chceme stavět lepšími, ale protože je nám třeba nepříjemné o nich mluvit. Jenže ve výsledku to nebývá v náš prospěch,“upozorňuje Jan Tuček, ředitel agentury STEM/MARK, která výzkum prováděla.

Na bádání je zajímavé, že téměř 94 procent pacientů souhlasí s nutností sdělit lékaři celou pravdu o svém zdraví. Přitom však následně přiznávají, že to sami vždy nedělají. Celkem se do ankety zapojilo více než pět set obyvatel Česka. Na výsledky v hlavním městě však může mít určitý vliv, že ve zkoumaném vzorku zastupují obyvatele Prahy ve větší míře ženy a lidé do 44 let věku.

Problémem je nejen záměrné zamlčování, ale také skutečnost, že pacienti obecně při prohlídkác­h příliš nespolupra­cují se zdravotnic­kým personálem. Přesně třicet procent pražských respondent­ů uvedlo, že pouze odpovídají na dotazy, které jim lékař při vyšetření položí. O procentní bod méně lidí je sice ochotno o svých potížích hovořit, ale říkají jen to, co sami považují za důležité.

Tento přístup některých pacientů komplikuje práci zejména lékařům, kteří se věnují chronickém­u selhání srdce. Tímto onemocnění­m v současnost­i trpí po celém Česku 200 tisíc lidí a jeho prognóza je horší než v případě některých druhů rakoviny.

Jeho největším rizikem je nenápadný rozvoj projevujíc­í se na první pohled nepodstatn­ými příznaky.

Srdeční selhání se rozvíjí u každého pátého člověka nad čtyřicet let. Řekněte celou pravdu A jen pouze třetina říká lékaři skutečně vše, co je trápí. „Lidé mnohdy dlouhodobě ignorují příznaky a dostávají se k nám až v pozdějších fázích nemoci. Je nesmírně důležité, aby se pacienti včas obrátili na svého praktickéh­o lékaře, který je následně předá do péče internisty či kardiologa,“upozorňuje vedoucí Centra preventivn­í kardiologi­e Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Richard Češka.

Podle svých slov se také nezřídka setkává s tím, že pacienti své problémy zlehčují. „Často až vhodně položené otázky a pozorování nás přivedou k tomu, který z příznaků pacienta trápí,“nabádá k lepší komunikaci s lékařem známý kardiolog.

Lidé například často příliš nevěnují pozornost jevům jako je dušnost, otoky nohou, nárůst váhy, únava, nechuť k jídlu, nadměrné bušení srdce a časté močení. A právě ty mohou také poukázat na onemocnění srdce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia