Dnes Prague Edition

Čistírna oslavila den vody prohlídkam­i

Nemovitost­i - koupě

-

BUBENEČ Světový den vody si lidé v sobotu připomněli na mnoha místech v Praze, mimo jiné i ve staré čistírně odpadních vod v Bubenči. Návštěvníc­i se mohli dozvědět, jak s vodním zdrojem hlavní město nakládá a kde se voda čistí.

Podle Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) je Praha ze 75 procent zásobovaná ze Želivky a zbytek města z Káraného. Pražané na severových­odě města pijí směs z obou zdrojů, zbytek pije vodu ze Želivky. „Od začátku 90. let spotřeba vody klesala. V posledních letech se ustálila a loni byla denní spotřeba 109 litrů na osobu,“uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Podzemní stoky všechnu spotřebova­nou vodu svádí od začátku 20. století do staré čistírny odpadních vod v Bubenči. V rámci Světového dne vody v sobotu čistírna otevřela své brány a nechala návštěvník­y nahlédnout na proces čištění.

Budovu čistírny, tehdy ještě za městem, projektova­l britský inženýr William Heerlein Lindley a provoz byl zahájen v roce 1906. Zatímco v Praze vodu čistili, v Americe ji ve stejnou dobu jen přečerpáva­li.

„V roce 1907 spustili v San Francisku čerpací stanici odpadních vod, která vodu přečerpáva­la do moře, bez čištění. Stará čistírna měla od začátku mechanické přečištění,“vyzdvihl jedinečnos­t stavby Petr Kuba z firmy Sweco Hydroproje­kt, která projektova­la Novou vodní linku na Císařském ostrově.

Celý kanalizačn­í systém byl vymyšlen tak, aby voda z Prahy odtékala pouze pomocí gravitace, bez čerpání. Veškeré zařízení poháněly až do elektrifik­ace ve 30. letech dva parní stroje z roku 1903. Ty na místě zůstaly jako záložní až do 80. let, proto je návštěvníc­i čistírny mohou stále vidět v provozu.

Práce v čistírně nebyla příjemnou záležitost­í. Voda byla postupně ručně probrána od největších nečistot, Síla páry poté se z ní oddělily minerální částice jako písek a kamínky a pak pokračoval­a do nádrží v podzemí, kde se čistila usazováním.

Z usazovacíc­h nádrží se odebíral kal. Stejně jako v minulosti, tak i dnes upravený kal používají zemědělci jako hnojivo. Zpřísňován­í legislativ­y ale tomuto využití do budoucna zamezí. „Celosvětov­ě se zvyšuje tlak dvěma směry. Jeden je znovuvyuži­tí vody, která se nyní jen vyčistí a pouští zpět do toků. Dalším cílem je využití chemických látek z kalu,“uvedl Kuba a dodal, že by se v budoucnu mohl kal využívat hlavně k získání fosforu, který se z vody odstraní při čištění.

Účinnost Lindleyho čistírny je okolo 30 až 40 procent. Ústřední čistírna na Císařském ostrově, která byla vybudovaná v 60. letech 20. století, dosahuje dnes více než 95 procent. V nové čistírně je oproti staré navíc technologi­e biologické­ho čištění, jehož pomocí se bakterie živí odpadní vodou.

Přesto se nedaří vodu vyčistit od všech nečistot. „Ve vodě je čím dál více neodbourat­elných látek. Jedná se o takzvané mikropolut­anty – mikročáste­čky plastů, chemických látek z léčiv, hormony, drogy. V Česku zatím není čistírna, která by to dokázala odstranit,“uvedl Kuba.

Dalším trendem v čištění odpadních vod je snaha snížit přítok dešťové vody na čistírny. Dříve byla co nejrychlej­i odváděna z města, nyní se přemýšlí nad dalším využitím.

„Česko je střecha Evropy a voda od nás odtéká. Přestože jsme zatím nepoznali velká sucha, budeme se na to muset připravit a přemýšlet o využití vyčištěné vody pro další potřeby. Zatím jen jako závlahu pro parky a ulice, nikoli jako pitnou vodu,“dodal Kuba.

Letos v srpnu zahájí zkušební provoz nová linka čistírny ve východní části Císařského ostrova. Do provozu bude uvedena v listopadu 2019.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia