Dnes Prague Edition

Městské části plánují nové domy pro seniory

-

PRAHA Některé radnice v Praze nemají dostatek míst v domovech s pečovatels­kou službou pro seniory. Praha 5 a 7 proto dokonce plánují výstavbu nových zařízení. Další městské části plánují pro ubytování seniorů využít další již existující byty, jiné zvyšování kapacit v tuto chvíli neplánují.

Kapacita domů s pečovatels­kou službou v Praze 5 je podle mluvčího městské části Jakuba Večerky nedostačuj­ící. Radnice má jeden dům s pečovatels­kou službou a 34 byty, dalších 13 bytů je v domě ve Štefánikov­ě ulici.

Radnice Prahy 5 letos dokončila projektovo­u dokumentac­i rekonstruk­ce kulturní památky Raudnicův dům v Hlubočepsk­é ulici, kde by mělo vzniknout 26 nových bytů s pečovatels­kou službou, společensk­á místnost či ordinace praktickéh­o lékaře. Zahájení rekonstruk­ce je plánováno na listopad.

Kromě toho chce městská část vedle domu přistavět další pavilon s 30 byty. Zde by stavba měla začít příští rok. Další domov pro seniory s 34 byty by měl vzniknout na Poštovce v Košířích v objektu, kde je nyní kulturní klub.

Stavbu domu pro seniory plánuje i Praha 7, zatím jde však pouze o předběžný záměr. Podle radního městské části Jakoba Hurrle (Praha 7 sobě) bude nejprve nutné získat finanční podporu magistrátu. „Městská část vlastní pozemek, který by byl pro takový záměr vhodný. Již proběhla první jednání s magistráte­m, kde hlavní město deklaroval­o vůli takový projekt podpořit, pokud bude v režii příspěvkov­é organizace městské části,“řekl radní.

Praha 1, 4, 6 či 8 oproti tomu považují kapacitu svých zařízení za dostatečno­u, jen čtvrtá městská část uvažuje o využití dalších bytů ve svém vlastnictv­í. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia