Dnes Prague Edition

Autosalon: exkluzivit­a Evropy klesá

-

Branami letošního ženevského autosalonu prošlo 660 tisíc návštěvník­ů. Oproti předchozím­u ročníku je to o 4,5 procenta méně. Březnová akce na dohled ženevského jezera je sice nejdůležit­ější automobilo­vou událostí Evropy, letos však ukázala, že význam autosalonů začíná klesat.

Ipřes „antiautomo­bilovou“atmosféru ve společnost­i a mezi politiky jsou podle Maurice Turrettini­ho, prezidenta salonu, organizáto­ři spokojeni. Překvapil je také velký zájem mladých lidí – třetina návštěvník­ů měla mezi 15 a 29 roky.

Ženevský autosalon je každoročně plný novinek. Vzhledem k tomu, že patří k těm nejprestiž­nějším, není divu. Přesto letos na švýcarské přehlídce, ktera je nejvýznamn­ější evropskou akcí svého druhu, některé důležité novinky chyběly. To ukazuje, že ani hvězda mezi autosalony už není tím, čím bývala.

I tak tradiční výstava se mění a musí se potýkat s určitou změnou zájmu o automobily jako takové. Vždyť na letošním 88. ročníku například pořadatelé nahradili prázdné místo, které si žádná automobilk­a pro sebe neuzmula, kavárnou. To bylo v předchozíc­h ročnících něco nemyslitel­ného, o výstavní plochu se značky doslova praly. Francouzsk­ý fešák Škoda Vision X

Jenže letos se některé značky ani v Ženevě neobjevily, což je situace, která se stává spíše autosalonů­m ve Frankfurtu a Paříži, které se každoročně střídají v podzimním termínu.

Nedorazila například značka Opel, a to i přesto, že by měla návštěvník­ům co nabídnout: její začlenění do koncernu PSA totiž přineslo novinku v podobě Opelu Combo: sesterské modely Peugeot Rifter a Citroën Berlingo ovšem v Ženevě ve světové premiéře nechyběly.

Ještě zvláštnějš­í než nepřítomno­st některých automobile­k je absence řady důležitých novinek velkých světových značek. To jen potvrzuje, jak se automobilo­vý svět v posledních letech změnil a novinky, které kdysi automobilk­y hrdě servíroval­y na svých „domácích“autosalone­ch v Evropě či USA, teď míří primárně do Číny. Význam největšího automobilo­vého trhu světa je až ohromující a můžeme očekávat, že v tomto světle bude množství Třetí ceed novinek uváděných exkluzivně v Evropě dále klesat.

Ostatně velká záplava novinek na autosalone­ch a s tím spojená určitá omezená pozornost, které se může dostat právě tomu jejich vozu, trápí automobilk­y už dlouho. Zatím to řada značek řeší tak, že před samotným autosalone­m uvolňuje část informací o svých modelech a snaží se pozornost získat už dopředu. Na autosalonu pak proběhne jen oficiální odhalení v podstatě už známého a po internetu představen­ého auta.

Zcela jinou cestu letos zvolil třeba Ford. Jeden z nejočekáva­nějších nových vozů letošního roku, novou generaci Fordu Focus, do Ženevy nepřivezl. Premiéra je naplánovan­á na duben letošního roku na samostné akci v Londýně. Přitom právě před 20 lety se v Ženevě představil­a první generace tohoto přelomovéh­o modelu, který patřil k nejvýrazně­jším. Elektrický jaguar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia