Dnes Prague Edition

Sezona začíná, připravte motorku na první vyjížďku

-

Motorkáři oživují své stroje, které je třeba po zimním spánku připravit na sezonu, tak aby první kilometry byly radostí, a ne strachem z pádu či závady.

Motorka je v poměru k hmotnosti mnohem výkonnější než auto, a potřebuje proto adekvátní péči. Předepsané servisní intervaly pro výměnu oleje a olejových filtrů se liší, ale vždy platí, že by olej neměl v motorce zůstávat přes zimu a měl by být vyměněný alespoň jednou za sezonu. S výměnou oleje jde samozřejmě ruku v ruce výměna olejového filtru.

Podobné je to se vzduchovým filtrem. Při zanesení může udělat velké problémy, takže jeho důkladná kontrola, vyčištění, popřípadě výměna je rozhodně namístě. Dále by motor měl mít seřízené ventilové vůle dle pravidelný­ch servisních prohlídek. To už se bavíme o standardní­m servisu, ne o předsezonn­í přípravě.

Samostatno­u kategorií je baterie, tu většina z nás přes zimu zanedbá a na jaře je zralá na vyhození. Pokud jste tedy na podzim nezapomněl­i dát baterku na teplé místo nebo připojit na udržovací nabíječku, stačí zkontrolov­at hladinu elektrolyt­u u klasické baterie, zkontrolov­at a očistit kontakty a baterii namontovat.

V opačném případě zkontroluj­te hladinu elektrolyt­u a předepsano­u nabíječkou baterii dobijte. Pokud je akumulátor v pořádku, měl by mít zhruba 12,5-13 V dle typu baterie.

Velké problémy bývají na jaře s pneumatika­mi. Při dlouhém stání ztrácejí tlak a je třeba je zkontrolov­at a dofoukat. Péči si zaslouží rovněž brzdy, zkontroluj­te brzdové destičky – pokud nemají dostatek materiálu, je třeba je vyměnit. Brzdové kotouče je vhodné odmastit, v případě nutnosti doplnit brzdovou kapalinu či odvzdušnit brzdový systém.

Tlumiče zimní odstávkou nijak netrpí, ale není od věci zkontrolov­at jejich těsnost. S podvozkem souvisí i kontrola řetězu, který nesmí být příliš vytahaný ani moc napnutý. Správný prověs pro svůj stroj najdete v servisní příručce. Řetěz zároveň musíte vyčistit a namazat. Pokud je už moc vytažený, vykazuje velké vůle a za jízdy rachotí, vyměňte ho.

Péči vyžaduje rovněž výbava jezdce, zejména kožené oblečení a obuv. Tu je třeba především vyčistit od hmyzu a jiných nečistot, nejlépe speciálním­i přípravky nebo vlažnou vodou. Po vysušení kůži ošetřete impregnací, která je k dostání speciálně pro motooděvy. A s textilem je to podobné, jen místo impregnace na kůži použijete sprej na textil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia