Dnes Prague Edition

První závod sezony F1

Hamilton vedl, na trati ho nikdo nepředjel, ale nevyhrál. Vettel byl třetí, na trati nikoho nepředjel, a přece zvítězil.

- sportovní reportér MF DNES Robert Sára

Vettel vyhrál díky ideální zastávce v boxech

Slovy klasika šlo o politování­hodné nedopatřen­í, ke kterému v týmech F1 dochází maximálně jednou až dvakrát za pět let. Jenže tentokrát se v australské­m Melbourne zrodilo ve stáji Haas hned dvakrát během pěti minut. A nejenže špatně utažené kolo na vozech Magnussena a Grosjeana udělalo z mechaniků amerického týmu neumětely, připravilo Haas o kupu bodů, které v závěru sezony mohou znamenat miliony dolarů, ale ještě výrazně dopomohlo Sebastiano­vi Vettelovi k nečekanému vítězství.

„Šlo o lidské selhání, neuvěřitel­nou smůlu a shodu okolností,“vyprávěl po závodě Günther Steiner, šéf týmu. Odmítal, že by mechanici měli v rukou nekvalitní šroubovací pistole a že by matice u kol šly těžce přišroubov­ávat. „Ne, jsou stejné jako loni, ale neabsolvov­ali jsme dostatečné množství tréninku. Kdybychom víc trénovali, mohli jsme se těm chybám vyhnout.“

Byl to z evropského pohledu při nedělním o hodinu dřívějším ránu zvláštní až halucinačn­í pohled. Nejdřív vůz brzy po vyjetí z boxů odstavil Magnussen a televizní záběry ukázaly, jak se čertí mechanik u levého zadního kola, že tým vypustil jezdce dřív, než on utáhl matici. O pět minut později jako by přišla repríza v podobě týmového parťáka Grosjeana. Byl konec.

Vedení F1 je totiž na nedotažená kola velmi citlivé. Jakmile k takové situaci dojde, piloti musí z bezpečnost­ních důvodů auto ihned zastavit, navíc přijde pokuta v případě Haasu 10 tisíc dolarů. Víc ale mrzí, že stáj přišla o body. Přitom dokazovala, že v sezoně může být tou první za silným triem Mercedes, Ferrari a Red Bull. Oba piloti vzdali ze čtvrté příčky...

Ale co víc – při Grosjeanov­ě odstavení musel zbytek pole kvůli virtuálním­u safety car zpomalit, Sebastian Vettel – který jako jediný ze špičky ještě neměnil gumy – zajel do boxů a najednou se k údivu všech vrátil na první příčce, ač měl být třetí. „Měl jsem štěstí, protože na Mercedes zatím nemáme,“přiznal Vettel.

Je to tak. Lewis Hamilton suverénně vyhrál kvalifikac­i, v závodě vedl, jenže když spatřil před sebou Vettela, udiveně se ptal: „Co se stalo?“

A marně čekal na odpověď. Až po závodě šéf stáje Mercedes Toto Wolff přiznal, že selhal počítač. I když na startu třetí Vettel na trati nikoho nepředjel, vyhrál.

„Celou dobu nám to ukazovalo zelená čísla, podle kterých jsme měli dostatečný náskok k udržení vedení. A najednou jsme v televizi viděli, že to není pravda. Mysleli jsme si, že máme tři sekundy k dobru... Chyba je v našem programu, takže ji musíme najít a opravit,“řekl Wolff.

I on byl zaskočen jako Hamilton. Do sluchátek mu najednou hlásili, že Ferrari vyjíždí z boxové uličky, on přitom netušil, že tam vůbec zajelo. „Dnes jsme dostali facku a moc to neodpovídá předpovědí­m, že v klidu vyhrajeme 20 závodů. Já tvrdil opak bude to velmi vyrovnané a to je pro všechny jen dobře.“

Zároveň je ale třeba uznat, že to byl od Ferrari strategick­ý majstrštyk. V šachové partii obětovali nakonec třetího Räikkönena, kterého šéfové povolali do boxů dřív, aby musel na přezutí reagovat Mercedes a Hamilton. To Vettelovi byť šťastně otevřelo cestu do čela. A také ukázalo, kdo je v týmu jednička.

 ??  ??
 ??  ?? Na prvním místě Posléze musel vyjet opravdový safety car. To už Vettel vedl, byť reálně na trati nikoho nepředjel. Lewis Hamilton byl v šoku.
Na prvním místě Posléze musel vyjet opravdový safety car. To už Vettel vedl, byť reálně na trati nikoho nepředjel. Lewis Hamilton byl v šoku.
 ?? 3x foto: Reuters ?? Slastné vítězství Němec už s Ferrari uhájil první místo a mohl si užít povedený vstup do nové sezony formule 1.
3x foto: Reuters Slastné vítězství Němec už s Ferrari uhájil první místo a mohl si užít povedený vstup do nové sezony formule 1.
 ??  ?? Ideální chvíle k výměně pneumatik Zatímco všichni na trati museli zpomalit kvůli systému virtuálníh­o safety caru, třetí Sebastian Vettel zajel do boxů.
Ideální chvíle k výměně pneumatik Zatímco všichni na trati museli zpomalit kvůli systému virtuálníh­o safety caru, třetí Sebastian Vettel zajel do boxů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia