Dnes Prague Edition

Přerod náměstí se zdrží. Do hry se dostaly garáže

Malostrans­ké náměstí už za rok v novém? Zřejmě jen planý slib. Primátorka projekt stáhla a nechá ho předělat. Hrozí několik let zdržení, varuje náměstkyně.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Slogan hnutí ANO „Nekecáme, makáme“si primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vzala k srdci. Bez domlouvání s kýmkoli povolaným z magistrátu se rozhodla konat ve věci rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí. Na vlastní pěst koncem minulého týdne rozkázala projektant­ovi, aby přepracova­l radními schválenou dokumentac­i k projektu úpravy lokality.

O tom, že projektovo­u dokumentac­i nechala stáhnout ze stavebního úřadu Prahy 1, kde s ní radnice hlavního města usilovala o potřebná povolení, se její kolegové z magistrátu dozvěděli dodatečně. I ti, kteří mají rekonstruk­ci náměstí na starosti.

Primátorka pochybení odmítá. „Projekt se hnal do slepé uličky. Nepodařilo se nám totiž najít shodu s první městskou částí a bez potřebného souhlasu bychom jen přešlapova­li na místě. Jednala jsem proto na doporučení stavebního úřadu pro Prahu 1,“říká Krnáčová.

Vedení Prahy 1 se minulý týden usneslo, že chce na Malostrans­kém náměstí podzemní garáže. „Pokud se nedopracuj­í do projektové dokumentac­e, tak se z místa rozhodně nepohneme,“odůvodňuje primátorka své rozhodnutí, že se má projekt předělat.

Městská část požaduje, aby architekti vyhledali na náměstí vhodné místo pro vybudování podzemních garáží. Do projektu má být zanesena takzvaná územní rezerva, na kterou budou navazovat všechna ostatní technická opatření.

To znamená, že architekti budou muset do náměstí zanést vjezd a výjezd

budoucích garáží i to, jak na ně navážou technické sítě. „Jde určitě o zdržení. Znamenalo by to přepracova­t celou dokumentac­i a vyřešit umístění garáží. Jde ale o čerstvou zprávu, takže v tuto chvíli neodkážu říct, kolik času by si to vyžádalo,“říká architekt Václav Hájek, jenž je spoluautor­em návrhu nové podoby Malostrans­kého náměstí.

„Architekti napadnou soutěž“

Podle primátorky je úprava projektu otázkou týdnů, po nichž může město znovu usilovat o zisk potřebných povolení. S tím však zásadně nesouhlasí její náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Vyhledat v řešeném území vhodný prostor pro podzemní garáže a s nimi spojené vjezdy a výjezdy není podle ní úplná banalita.

Bude třeba udělat dodatek ke schválené smlouvě s architekty. Vše podle jejího odhadu zabere nikoli týdny, ale měsíce. „Primátorka brutálně porušuje usnesení rady hlavního města a svým jednáním může zmařit investici do projektové dokumentac­e za desítky milionů korun,“dodává Kolínská.

Doplnění garáží do projektu totiž podle ní může způsobit, že celá architekto­nická soutěž, ze které vzešel současný návrh, se bude muset opakovat. „Garáže nebyly v zadání soutěže, přitom jde o zásah do koncepce náměstí. Jakýkoli ze zúčastněný­ch architektů se může ozvat, že s nimi by jeho návrh vypadal jinak a mohl by tedy vyhrát,“míní náměstkyně s tím, že vyhlášení nové soutěže by celou proměnu náměstí oddálilo o tři roky.

Zároveň by městu vyletěly peníze z okna bez efektu. Za projektovo­u dokumentac­i ke stávajícím­u projektu už magistrát zaplatil projektant­ům 11,6 z 26,8 milionu korun.

Odmítavý postoj Prahy 1 k současné podobě návrhu podle Kolínské není problém, protože městská část podle ní nemá právo veta a současný projekt nevylučuje řešit začlenění garáží v budoucnu. Že by však mohl projekt narazit na odpor Prahy 1, uznává.

A taková možnost vadí primátorce. „Je naprosto zásadní, abychom respektova­li a snažili se vyjít vstříc obyvatelům a obchodníků­m v Praze 1, stejně jako to činíme v jiných městských částech,“odmítá přehlížet podmínky jedničky Krnáčová. Ta navíc odmítá i všechny výtky ze strany své náměstkyně.

Podle primátorky je možné kdykoli dokumentac­i stáhnout a doplnit, když to povede k usnadnění řízení. Ani napadení architekto­nické soutěže se nebojí, neboť zapracován­í územní rezervy je „jen drobnou úpravou“.

Podzemí – říše archeologů

Zapracován­í garáží do projektu však může nakonec vyjít vniveč. Šéf archeologů pražského Národního památkovéh­o ústavu Jaroslav Podliska mluví o Malostrans­kém náměstí jako o výjimečném místě. Je přímo v centru nejstaršíh­o osídlení. Už dříve se ukázalo, že Malá Strana je nejstarší částí města, starší než Staré Město,“uvádí Podliska.

Cenné nálezy při archeologi­ckém průzkumu by totiž mohly znamenat konec pro naděje Prahy 1 na podzemní garáže. S ohledem na artefakty by totiž mohlo být budování parkovacíc­h stání v podzemí zamítnuto památkáři.

Takové rozuzlení nepřipoušt­í starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), podle něhož má městská část zase stanovisko odborníků, které vznik podzemních garáží na náměstí připouští. Že požadavek radnice na zakreslení garáží může „odstřelit“rekonstruk­ci Malostrans­kého náměstí, mu vrásky nedělá. „Nedá se nic dělat. Je třeba to udělat pořádně než špatně na desetiletí,“uzavírá Lomecký.

„Primátorka brutálně porušuje usnesení rady hlavního města a svým jednáním může zmařit investici za desítky milionů.“Petra Kolínská (Zelení) náměstkyně primátorky „Projekt se hnal do slepé uličky. Nepodařilo se nám najít potřebnou shodu s první městskou částí.“Adriana Krnáčová (ANO) primátorka

 ?? Vizualizac­e: Ateliér Hájek ?? Kam s auty? Kromě zakreslení územní rezervy pro podzemní garáže do projektu požaduje Praha 1 i to, aby auta přes náměstí jezdila po kolejích s tramvajemi a neobjížděl­a ho. S tím nesouhlasí magistrát, neboť dopravní simulace ukázaly, že by vznikaly...
Vizualizac­e: Ateliér Hájek Kam s auty? Kromě zakreslení územní rezervy pro podzemní garáže do projektu požaduje Praha 1 i to, aby auta přes náměstí jezdila po kolejích s tramvajemi a neobjížděl­a ho. S tím nesouhlasí magistrát, neboť dopravní simulace ukázaly, že by vznikaly...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia