Dnes Prague Edition

Čechů slavné plémě. „Ať se hymna změní“

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Pořadatelé sportovníc­h akcí už čtvrt roku testují delší verzi státní hymny. Ohlasy máme dobré, tvrdí. Tématu se chytil i ministr kultury Ilja Šmíd. PRAHA Český olympijský výbor dnes pod taktovkou hudebního skladatele Miloše Boka představí novou verzi státní hymny. Má být zhruba o 35 vteřin delší než ta stávající, to vše díky doplnění o druhou, pozapomenu­tou sloku písně Kde domov můj. Sportovní funkcionář­i tak chtějí otevřít diskusi, jejíž výsledek by se příští rok mohl objevit i ve Sněmovně.

Nápad budí vášně, jen na serveru iDNES.cz v anketě na toto téma hlasovalo skoro deset tisíc lidí, z toho 90 procent bylo proti. Diskutéři bafuňářům nejčastěji vzkazovali: Starejte se radši o to, aby čeští sportovci na stupních vítězů stáli. „Hymna je zažitá, už bych ji neměnil,“říká též předseda sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa z ODS.

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta, který nápad v zákulisí prý živí už patnáct let, však v rozhovoru pro MF DNES tvrdí, že má jiné ohlasy. Píseň pouští při oceňování regionální­ch sportovců. A na akcích, které se za poslední tři měsíce konaly ve čtyřiceti městech, si novou verzi lidé pochvalují.

„Je potřeba to trpělivě vysvětlova­t a ukazovat, a ne to politicky vypálit,“ tvrdí Jansta a pouští se do ministra kultury v demisi Ilji Šmída, který chce k nové verzi hymny do měsíce uspořádat odborné grémium a vyzývá k úpravě zákona o státních symbolech.

Hymnu chtějí sportovci měnit ze dvou důvodů. Aby svou délkou lépe zaplnila slavnostní ceremoniál­y. A aby byla akčnější. „Když sportovec stojí na bedně a zpívá: Kde domov můj, vypadá jako zoufalec, který se ptá, kde má vlastně ty Čechy? A v druhé sloce se říká, to jsou ti hrdí Češi a za ty já jdu bojovat,“vysvětluje Jansta. Více na str. 4

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia