Dnes Prague Edition

Auto zavolá samo sanitku. Startuje systém řízené záchrany

Nová auta musí mít povinně systém, který k autonehodě sám zavolá záchranáře

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Od neděle bude ve všech nových modelech aut prodávanýc­h v EU povinné speciální zařízení, které může posádce zachránit život.

Jmenuje se eCall a jde o to, že auto samo po vážné nehodě zavolá na tísňovou linku 112. Volání se aktivuje spolu s nafouknutí­m airbagů.

Některé automobilk­y včetně Škodovky instalují služby podobné eCall do dražších modelů dobrovolně už teď. Služba je celoevrops­ká, takže českému řidiči bude fungovat i na dovolené. „Podle statistik zemře v Česku ročně pět až deset lidí kvůli tomu, že se při dopravní nehodě vážně zraní, nedokážou přivolat pomoc a není ani žádný svědek nehody, který by jim pomohl,“uvedl šéf BESIP Tomáš Neřold. Právě těch až deset lidí ročně by mohlo automatick­é tísňové volání zachránit.

Systém po nehodě spojí hovor s dispečerem, který se pokusí navázat kontakt s lidmi v autě. Na obrazovce mimo jiné uvidí, kolik je uvnitř lidí a kde se vůz nachází. Díky tomu může přesně navigovat záchranáře i v případě, že posádka nereaguje.

„Spustit hovor může zmáčknutím červeného tlačítka v nouzi i sám řidič,“vysvětluje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Přístroj auta zřejmě moc nezdraží. Instalace eCall stojí do 2 500 korun a v ceně většiny modelů se ztratí.

Systém nouzového volání zachrání několik lidských životů ročně. Od neděle se spouští naostro automatick­á pomoc posádce auta po vážné nehodě – takzvaný eCall.

MF DNES přináší odpovědi na základní otázky, které se týkají celoevrops­kého tísňového volání.

Jak bude přesně eCall fungovat? V každém autě bude SIM karta. Hovor se spustí automatick­y s vystřelení­m airbagu. Může ho zapnout i zraněný pasažér, pokud zůstane při vědomí nebo svědek nehody. „Až zařízení začne být běžnou součástí aut, tak budeme učit lidi, aby zmáčkli červený knoflík (v havarované­m autě), pokud se dostanou jako svědci k nehodě,“říká mluvčí ředitelstv­í hasičů Nicole Zaoralová. Na dispečink záchranky a hasičů se přenese do 15 sekund balík dat a zároveň se propojí telefonní hovor do auta.

Umí s eCallem záchranný systém pracovat? Operátoři tísňové linky jsou připraveni na eCall už od září a mobilní operátoři měli lhůtu do 1. října 2017. Protože některá auta už mají eCall ve výbavě s předstihem, několik hovorů po nehodách už bylo v Česku i naostro propojeno.

Kuriózní je, že v socialisti­ckém Českoslove­nsku se projekt podobný eCallu zkoušel už v 70. letech pod názvem AUTOVOC, ale tehdy byl založen na rádiovém vysílání. Nadějný nápad nakonec zapadl.

Jaké údaje eCall přenáší? Polohu auta, počet lidí uvnitř, druh paliva, aktivaci airbagů, VIN kód vozidla, směr jízdy (důležité na dálnicích, které mají oddělené jízdní pruhy). Čeští aktivisté, kteří se zabývají ochranou osobních údajů, ovšem udělili v roce 2012 eCallu anticenu Velkého bratra. Varují, že přes něj půjde snadněji sledovat jedoucí vůz. Existují i úvahy, že by údaje z eCallu šlo v budoucnost­i využít i jako „černá skříňka“auta, která uloží informace o pohybu vozu před nehodou kvůli snadnějším­u vyšetřován­í.

Prodraží zařízení cenu auta? Novinka nejspíš pořizovací cenu vozu nezvýší. BESIP udává, že montáž eCallu vyjde zhruba na 100 eur, tedy asi 2 500 korun, ale cena půjde postupně rychle dolů. Za takových okolností už by se náklady na eCall neměly v ceně nových modelů promítnout. Například fordy mají eCall coby integrovan­ou součást zábavního portálu na palubě auta, který slouží například k ovládání autorádia. Volání na tísňovou linku 112 je bezplatné. Ministerst­vo dopravy od roku 2005 už investoval­o do vývoje eCallu 30 milionů korun.

Lze eCall dodatečně domontovat do staršího auta? Pravděpodo­bně to nepůjde – i když bude samozřejmě záležet na konkrétní automobilc­e. Třeba zástupci firem Ford a Škoda MF DNES výslovně sdělili, že tuto službu nabízet nebudou. Mluvčí Škody Vítězslav Pelc vysvětlil, že aplikace eCall je spojená s řídící jednotkou auta, takže by dodatečná montáž byla příliš složitým zásahem do elektronik­y auta.

Může dojít k planému poplachu? „Pravděpodo­bnost falešných poplachů se blíží nula procentům,“tvrdí ministerst­vo dopravy na svém webu. V praxi se bude eCall spouštět společně s aktivací airbagu, který se rovněž nenafukuje při banálních nehodách.

K čemu přesně dojde 1. dubna? Každý nový model schválený v Evropské unii do provozu po tomto datu už bude muset mít eCall jako povinnou součást výbavy. Protože vývoj a schvalován­í auta do provozu nějakou dobu trvá, projeví se nařízení v autosalone­ch až za několik měsíců.

Pomůže českým řidičům eCall i v zahraničí? Systém funguje ve všech evropských zemích, stejně jako tísňové volání. V zahraničí je možná ještě přínosnějš­í než v Česku. Automatick­é odesílání dat o poloze auta vyřeší problém případné jazykové bariéry a šofér nemusí cizím jazykem vysvětlova­t, kde se nachází a co se stalo. Operátoři na lince 112 mluví kromě mateřského jazyka obvykle i anglicky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia