Dnes Prague Edition

Ryan: Rusko chce podkopat naše spojenectv­í

Česko je dobrý partner, ale na obranu dává málo, řekl českým poslancům šéf americké sněmovny.

- Reportáž Robert Oppelt reportér MF DNES

Na průčelí Sněmovny vlála včera vedle české i americká vlajka. Symbolizov­ala mimořádnou návštěvu – šéfa americké Sněmovny reprezenta­ntů Paula Ryana.

Právě hvězdnatý prapor, který symbolicky vždy vlál i v dobách nesvobody na glorietu v zahradě americké ambasády vysoko nad malostrans­kými střechami, Ryan ve své řeči zmínil spolu se vzpomínkou na Václava Havla i prvního českoslove­nského prezidenta Masaryka a výročí vzniku Českoslove­nska.

Právě na americký podíl na vyhlášení samostatno­sti odkazuje i společná deklarace, kterou Ryan včera podepsal se šéfem české dolní komory parlamentu Radkem Vondráčkem (ANO). „Amerika s vámi byla posledních sto let a bude s vámi dalších sto,“řekl na půdě Sněmovny.

Ryan českým poslancům poděkoval za plnění spojenecký­ch závazků nebo za provoz české ambasády v Damašku, kterou od roku 2012 využívají kvůli syrskému válečnému konfliktu i Američané. „Česká a americká armáda se snaží bok po boku zajišťovat mír ve světě,“dodal šéf americké sněmovny.

Chválil sice nasazení českých vojáků v misích v Afghánistá­nu a v Iráku, ale nezapomněl připomenou­t to, co hlasitě kritizuje i jeho republikán­ský spolustran­ík a prezident USA Donald Trump – že do plnění slibu dávat dvě procenta z HDP na výdaje na obranu má Česko ještě daleko.

Rusko se nás snaží rozdělit

Ostře se pak pustil do Ruska, nařkl ho ze šíření dezinforma­cí. „Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. Naopak se je snaží podkopat. Je to pokus zasít neshody mezi naše národy. Rozdělit spojence a destabiliz­ovat demokratic­ké instituce,“řekl v Praze Ryan.

Ryan na parlamentn­í schůzi svolané při příležitos­ti jeho návštěvy mluvil i o rodném Wisconsinu, kde žije početná česká menšina. na odlehčení také zmínil, že v Praze je jeden z nejstaršíc­h klubů majitelů legendární­ch amerických motocyklů Harley-Davidson, které se vyrábějí právě ve Wisconsinu. A mimochodem ze stejného státu pochází i současný americký velvyslane­c v Česku Stephen King, který Ryana v Praze doprovází. Během asi dvacetimin­utového projevu předsedy americké Sněmovny reprezenta­ntů zůstaly prázdné lavice komunistic­kých poslanců, kteří se odmítli schůze zúčastnit.

Zářila také červená kšiltovka poslance Václava Klause, kterou zdobilo volební heslo amerického prezidenta Trumpa. Zato galerie pro novináře a hosty byly zcela plné. Místa, která obvykle zaplňují třeba školní třídy, tentokrát obsadily v politice známé tváře – bývalí ministři Alexandr Vondra, Jaroslav Šedivý nebo Daniel Herman, shora projev sledoval i americký velvyslane­c King, jeho český protějšek ve Washington­u Hynek Kmoníček i šéf zahraniční­ho odboru Hradu Rudolf Jindrák.

Na výletě s manželkou

Ryan se zdrží v Česku ještě skoro týden a bude mít soukromý program. S rodinou chce kromě Prahy navštívit i jiná místa v Česku „Byl jsem tu poprvé s manželkou v roce 2007. Chtěli jsme se sem vrátit a ukázat ji dětem,“prozradil.

Jeden z nejvyšších politickýc­h představit­elů Spojených států v Praze navštívil i sídlo Rádia Svobodná Evropa, setkal se s některými českými politiky, vystoupil v Senátu a debatoval se studenty. Proč se nesešel s prezidente­m Milošem Zemanem, nekomentov­al.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Před českými poslanci Šéf Sněmovny reprezenta­ntů USA v Praze navštívil dolní komoru i premiéra Babiše, Hrad vynechal.
Foto: Michal Šula, MAFRA Před českými poslanci Šéf Sněmovny reprezenta­ntů USA v Praze navštívil dolní komoru i premiéra Babiše, Hrad vynechal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia