Dnes Prague Edition

Cherchez la femme

Případ, ve kterém jde o únik známých odposlechů lobbisty Romana Janouška a exprimátor­a Pavla Béma z tajné služby BIS, má nečekanou zápletku.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Po více než čtyřech letech vyšetřován­í úniku odposlechů podnikatel­e a lobbisty Romana Janouška a pražského exprimátor­a Pavla Béma došlo v této kauze k pozoruhodn­é události. Případ je nyní ve fázi seznamován­í se se spisem, tedy ve finále.

A jeden z obviněných – bývalý důstojník Bezpečnost­ní informační služby Jan Petržílek, který údajně odposlechy vynesl, tvrdí, že po prostudová­ní dokumentů poznal utajovanou klíčovou svědkyni případu. Jde prý o bývalou milenku druhého obviněného za vynášení – Víta Bárty. Petržílek tím naznačuje, že svědkyně mohla svědčit proti Bártovi z osobní motivace. MF DNES to zjistila z dokumentu k případu, který měla možnost prostudova­t.

Osobní msta

Celý případ totiž stojí na dvojici utajených svědků. První (Petržílek si myslí, že jde o Bártovu bývalou milenku) tvrdí, že Bárta dostal odposlechy Janouška a Béma na vánočním večírku bezpečnost­ní agentury ABL, kterou tehdy Bárta spoluvlast­nil. A že mu je předal právě Jan Petržílek, tehdy ještě důstojník kontrarozv­ědky BIS.

Druhý svědek pak vypověděl, že nahrávky Kolibříka a Mazánka, jak si Bém s Janouškem vzájemně říkali, našel v Bártově pracovním počítači.

Zatímco druhý svědek spojuje odposlechy s ABL a Bártou, ten první dokládá kontakt mezi Bártou a Petržílkem a předání odposlechů. Jeho svědectví je tedy klíčové.

Petržílek tvrdí, že svědkem je bývalá zaměstnank­yně ABL s iniciálami T. Ž. (redakce zná celé jméno, zveřejňova­t je však nebude). A chce, aby vyšetřovat­elé svědkyni T. Ž. vyslechli.

„Lze očekávat, že z výpovědi této svědkyně vyplynou skutečnost­i, které potvrdí její důvěrný vztah s dr. Vítem Bártou a současně možnou animozitu mezi těmito osobami, která mohla přerůst do zájmu na osobní mstě vůči dr. Bártovi,“stojí v dokumentu, do nějž MF DNES nahlédla.

Žena podle informací redakce před působením v ABL pracovala na protikorup­čním útvaru policie.

„Zcela jistě byla informován­a o utajovanýc­h informacíc­h z doby jejího působení v ABL a může mít dle mého názoru zcela zásadní informace,“dodal Petržílek.

Narušený Janouškův klid

Vít Bárta na dotaz MF DNES ohledně Petržílkov­y teorie neodpovědě­l. Sám Petržílek se nechtěl o případu bavit a s dotazy odkázal na svého advokáta Lukáše Trojana. Ten uvedl, že o Petržílkov­ě „odhalení“nic neví a musí se zeptat kolegů, kteří se se spisem seznamují. Ani po několika dnech však odpověď neposkytl.

Případ Bárta–Petržílek je výjimečný nejen délkou vyšetřován­í (přes čtyři roky) nebo tím, že v něm jde o jeden z nejvážnějš­ích úniků informací z tajné služby, ale například i tím, že v kauze vypovídali kdysi klíčoví muži tuzemské police – někdejší policejní prezident Petr Lessy a bývalý šéf protikorup­čního útvaru Tomáš Martinec.

Kauza způsobila i značné otřesy v samotné BIS. Jeden z důstojníků totiž nahrál poradu, na níž tehdejší ředitel Jiří Lang vysvětlova­l okolnosti případu svým podřízeným. Účastníci porady tak museli na výslech na detektoru lži a někteří ze služby poté odešli.

Aktéři uniklých odposlechů Bém a Janoušek jsou v případu za poškozené. Podle vyšetřovat­elů tak měli i oni nárok na to podívat se do spisu.

„Zveřejnění těch odposlechů mělo vliv na moje soukromí, narušilo mi to klid po stránce psychické i obchodní,“řekl při svém výslechu Janoušek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia