Dnes Prague Edition

ANO: Premiér? Jedině Babiš

- — Josef Kopecký

Šéf ČSSD Jan Hamáček včera nepochodil u ANO s požadavkem, aby Andrej Babiš nebyl ve vládě, a jako náhradní variantu nabídl, že by sociální demokracie měla tedy vést finance či vnitro. „My jsme to vzali na vědomí a budeme se o tom dál bavit,“reagoval na to předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Při jednání o programu se obě strany shodly, že nechtějí privatizov­at státní podniky. Ani po jednání se ANO a sociální demokracie neshodují v otázce daňové progrese, bankovní i dědické daně, řekl Hamáček. ANO totiž trvá na tom, že daně se nemají zvyšovat ani nové zavádět. „Hnutí ANO daně zvyšovat nechce,“potvrdil včera vicepremié­r a místopředs­eda hnutí Richard Brabec.

ANO ani o píď neustoupil­o z toho, že na Babišovi jako premiérovi trvá. „My už to bereme jako takový folklor,“řekl Faltýnek.

Kdyby totiž jednání s ČSSD zkrachoval­o, má ještě v záloze buď toleranci menšinové vlády od komunistů a SPD, či možnost usilovat o předčasné volby.

Řešení, které Hamáček hnutí ANO nabídl jako alternativ­u – tedy vnitro či finance pro ČSSD – nekorespon­duje s usnesením sjezdu sociální demokracie, že trestaná osoba ve vládě je problém. Hamáček risknul, že to před straníky uhájí a že takové řešení schválí ve vnitrostra­nickém referendu, které chystá ČSSD. Hamáčkovi neprošla ani varianta, že by ve vládě nebyl ani jeden z předsedů – ani Babiš, ani Hamáček.

ČSSD: Čekáme nabídku řešení

„Budeme o tom hovořit a já chci slyšet, jaký názor na to má hnutí ANO. Pokud bude trvat na tom, že – jak říkal Andrej Babiš – až do smrti bude kandidovat na premiéra, tak my budeme říkat, že až do smrti nám to bude vadit. Očekáváme, že hnutí ANO přijde s nějakou nabídkou řešení,“říkal ještě před jednáním Hamáček.

Faltýnek mu už před jednáním opáčil, že pro hnutí ANO „nejede vlak“přes to, že Babiš má být premiér, a pokud ČSSD na svém požadavku vlády bez Babiše trvá, nemá pro ANO smysl pokračovat v jednání. „Pro nás má smysl jednat se sociální demokracií pouze za předpoklad­u, že my máme svého kandidáta na premiéra, a to je pan Babiš,“zdůraznil.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Večerní schůzka Faltýnek po jednání s ČSSD.
Foto: Petr Topič, MAFRA Večerní schůzka Faltýnek po jednání s ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia