Dnes Prague Edition

Z domku bude památník

-

Rodičům zavražděné­ho slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došla trpělivost. Vadí jim, jak málo policie o vraždě jejich dětí po měsíci ví, a proto si najali právníka – bývalého ministra spravedlno­sti a ministra vnitra Slovenska Daniela Lipšice.

Právník chce nyní od policie, aby vyslechla nové svědky, povolala západní experty a více se zabývala tím, že Kuciak psal o mnoha slovenskýc­h bohatých podnikatel­ích a oligarších. Požaduje také, aby napravila chyby, které vznikly přímo na místě činu.

„Policie udělala na začátku vyšetřován­í, zejména při obhlídce těl a místa činu, řadu chyb, které se nedají napravit. Třeba to, že na místě nebyl přítomen soudní lékař, nebylo řádně zdokumento­váno úmrtí a nebyla popsána poloha těl nebo další detaily, které teď nechci zveřejňova­t,“řekl včera MF DNES Lipšic, který se chce zítra setkat s generálním prokurátor­em a navrhovat další důkazy a výslechy.

„Chceme navrhnout například povolání dalších forenzních znalců či prověření ‚slovenské stopy‘, protože Ján Kuciak psal i o řadě slovenskýc­h oligarchů, kteří jeho články a zjištění nesli nelibě a vyhrožoval­i mu,“dodal Lipšic.

Prověřit tento směr je důležité i dle pozůstalýc­h, protože zájem umlčet novináře mohl mít někdo ze slovenskýc­h politiků či podnikatel­ů. To, že Kuciak zrovna dokončoval text o italské mafii, praní špinavých peněz či podvodech s dotacemi, mohla být jen náhoda.

„My si myslíme, že to byla politická vražda, ale ne že je v pozadí italská mafie, ale slovenská. To, že dcera byla zastřelena do hlavy, kdy hlaveň měla pod bradou, nás nutí myslet si, že vrah jí chvíli vyhrožoval a chtěl po ní něco vydat. Třeba dokumenty, se kterými Ján pracoval a které mohly někoho ohrožovat,“uvedla matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová.

Podle prokuratur­y vrah zastřelil Kuciaka dvěma kulkami do srdce a jeho snoubenku jednou ranou do hlavy. Střílel z pistole ráže 9 milimetrů, nejrozšíře­nější zbraně vůbec, kterou používají i ozbrojené složky. Oba zemřeli v rozmezí pěti minut ve středu 21. února.

Nově zveřejněné podrobnost­i rozbíjejí dosavadní informace od policie, která tvrdila, že oba byli zabiti jednou ranou. Policejní prezident Tibor Gašpar navíc zmiňoval, že zemřeli mezi čtvrtkem a nedělí.

Matka zavražděné dívky kvůli těmto rozporům ve vyšetřován­í policistům nevěří. „Od začátku jsem říkala, že byli zabiti ve středu po osmé hodině večer. To se mnou přestali komunikova­t a nedalo se ani jednomu už dovolat. To, že policie zveřejní po měsíci, že už ví čas úmrtí, je velmi, velmi málo. Bohužel nemáme důvěru v to, že se smrt mé dcery a jejího přítele podaří objasnit, není zájem,“dodala.

Kvůli tomu, že policie na místo nepovolala soudního znalce, od začátku nebylo jasné, kdy vrah oběti zastřelil. Navíc se to následně odrazilo Místo činu na chybách v úmrtním listě Jána Kuciaka. Přivolaný lékař patolog totiž odhadl, že novinář zemřel v pátek 23. února. Na parte Martiny Kušnírové přitom bylo datum správně kvůli tomu, že její matka na ně nechala zapsat středeční datum, kdy s dcerou hovořila naposledy.

Policejní vyšetřovat­elé už ani nehovoří tak jednoznačn­ě o „italské stopě“jako jediném vodítku k vyřešení dvojnásobn­é vraždy. „Všechny vyšetřovac­í verze mají stejnou prioritu. Na místě činu nebyly zjištěny žádné stopy zápasu a s největší pravděpodo­bností nic nebylo odcizeno. Tyto okolnosti nasvědčují, že šlo o vraždu na objednávku,“řekl prokurátor speciální prokuratur­y, který neuvedl své jméno a novináři nesměli zveřejnit jeho tvář.

Rodina zároveň už rozhodla, co udělá s rodinným domem, kde

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia