Dnes Prague Edition

Studenti a senioři budou jezdit o tři čtvrtiny levněji

-

Zájem seniorů a studentů o veřejnou dopravu od června výrazně vzroste. Ve vlacích i autobusech by měli studenti do 26 let a senioři nad 65 let jezdit s výraznou slevou 75 procent. Návrh ministerst­va dopravy, který již dříve avizoval premiér Andrej Babiš, schválila vláda.

Zlevnění jízdného vyjde stát letos na 3,26 miliardy korun, přičemž se počítá s tím, že je vláda vezme z rozpočtové rezervy. Od příštího roku zatíží studenti a senioři rozpočet 5,83 miliardy korun.

Novinka má platit od chystané změny jízdního řádu 10. června. Dopravci se ale budou moci rozhodnout, na kterých spojích nové slevy budou platit.

„Tenhle systém bude jednoduchý a férový,“prohlásil nedávno Babiš. Důchodcům by podle něj mělo stačit jen ukázat na nádraží u pokladny občanský průkaz a obdobně by to mělo fungovat u studentů.

„Podporu zejména seniorům si stát ne že dovolit může, ale musí. Druhá věc je podpora studentů, tam to je nová generace. Evropa přistupuje k tomu, že pro mládež a studenty dělá zajímavé zlevněné jízdné, je na místě, aby se ČR přidala,“řekl ministr dopravy Dan Ťok.

V programové­m prohlášení vláda v demisi slibovala jízdné na železnici pro seniory a studenty do 26 let zdarma, ale nakonec se má sleva týkat i autobusový­ch dopravců, kteří by se mohli cítit oproti těm, kteří provozují vlakovou dopravu, znevýhodně­ni.

„Motivace premiéra v demisi je podle mého názoru jediná – chce si štědrým rozdáváním státních peněz koupit voliče, jiný smysl v tom nevidím,“uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Na Slovensku podle něj opatření nepřineslo avizované pozitivní dopady, protože lidé nechtějí jezdit přeplněným­i vlaky, a tak se vracejí k dopravě vlastním autem. Návrh podle Stanjury povede k nevratnému prodražení veřejné dopravy.

Jakmile se teploty odpoutají od bodu mrazu a slunce zalije záhony, květinoví nadšenci se vydají nakupovat květiny, keře a další zahradní rostliny. Hlavní zahrádkářs­ká sezona začíná v půlce února a trvá přibližně tři měsíce. Nejen letos však českým pěstitelům obchody komplikuje počasí.

„Když je venku minus 10 stupňů, tak o kytky není zájem a sezona se posouvá až na dobu, kdy se oteplí,“říká Zuzana Hladká, ředitelka mělnického odbytového družstva CZ-Flora. S tržbami ve výši 230 milionů patří k největším v Česku.

Velkopěsti­telům nepomůže, ani když v mrazivých dnech vysvitne slunce. Paprsky pronikajíc­í střechou skleníku přemění uzavřený prostor na tropický deštný prales

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia