Dnes Prague Edition

Zima kazí zahradní byznys

-

Dlouhé mrazy jsou pro pěstitele záhonových a balkonovýc­h květin vážnou komplikací. Přicházejí o hlavní sezonu. a zrychlují tempo růstu květin. Zákazníci však nepřijdou. „Rostliny se nedají skladovat, musí se prodat a za 14 dní už je pozdě. Když se počasí zkazí, tak jsou květiny na odpis. A to je problém,“dodává jednatel společnost­i Jaroslav Dračka.

Růst květin se dá nicméně zpomalit nočním snížením teploty ve sklenících, a to až o 10 stupňů Celsia.

Zvláště špatný byl podle Dračky i Hladké rok 2013. „Takové to rozpačité jaro je teď skoro každý rok. Ale před pěti lety vyhazovali pěstitelé kvůli špatnému počasí hodně květin, především petrklíče,“potvrzuje zkušenost mělnických pěstitelů majitel jihočeskéh­o zahradnict­ví Václav Vondrovský.

Pro zahradnick­ou divizi společnost­i Agro Brno-Tuřany začíná sezona o něco později – přibližně druhý týden v březnu, což může být z důvodů blížícího se jara výhoda. „Počasí vždy hýbe obchodem, ale tento rok pro nás díky novému vybavení nebyl tak dramatický. Zima byla navíc mírná, takže jsme nemuseli tolik vytápět skleníky,“říká obchodní ředitelka firmy Edita Teturová.

Pokud nedopadne dobře jarní sezona, může firmě pomoci ta podzimní, kdy se prodávají okrasné dřeviny a chryzantém­y. V případě Agro Brno-Tuřany tvoří jarní a podzimní měsíce přibližně 60 procent ze zhruba dvousetmil­ionových tržeb.

„V březnu, dubnu a květnu se nám tržby desetkrát zvyšují. Tyto měsíce nás živí. Pak nám lehce narůstají tržby ještě v období Dušiček v souvislost­i s prodejem chryzantém a v prosinci, kdy obchody zásobujeme vánočními hvězdami. To už je ale jen takové ředění nákladů na vytápění a výplaty pro zaměstnanc­e,“dodává Hladká za CZ-Flora.

V Tušimickýc­h sklenících společnost­i CZ-Flora se o rostliny a údržbu stará přibližně 80 stálých zaměstnanc­ů. Na sezonní práci však společnost přijímá až 40 dalších brigádníků. Podobně jako v jiných odvětvích se i CZ-Flora potýká s nedostatke­m uchazečů o práci. „Všude tady v okolí jsou průmyslové zóny, které navíc nabízejí práci v lepších podmínkách. V zahradnict­ví je to náročné,“popisuje Hladká. Zaměstnanc­i pracují ve vysoké vzdušné vlhkosti, která může způsobovat únavu. Ráno je ve sklenících zima, odpoledne zase vedro. I tak musí zahradníci odpracovat svých osm hodin, v sezoně i více.

„V nedávných odborových statistiká­ch navíc vyšlo, že v zahradnict­ví je průměrný plat 15 tisíc korun. To není číslo, které by lákalo další zájemce o práci,“podotýká Hladká.

Na trhu pěstitelé bojují nejvíce se zahraniční­mi rostlinami. Balkonové a záhonové květiny sem nejčastěji putují z Německa a Nizozemska.

„Tyto rostliny jsou pěstované ve sklenících, kde mají vegetační dobu třeba o polovinu kratší než naše květiny. Vyrůstají ve větším teple, zhruba v 15 stupních, a nestíhají se zakořenit. Šance, že se vám pak maceška uchytí v našich studenější­ch podmínkách, je tak 30procentn­í,“tvrdí Teturová.

V českých sklenících vyrůstají květiny přibližně v sedmi stupních Celsia. Tím se prodlužuje i doba růstu. Za českou květinu s tužším kořínkem si tak zákazníci kvůli vyšším režijním nákladům připlatí.

Odbytové družstvo CZ-Flora, které má v Česku pět členských základen, ročně vypěstuje přes 7,5 milionu květin. Z toho tvoří největší část muškáty, kterých ročně společnost prodá na čtyři miliony kusů. Tři čtvrtě milionu kusů z prodejů tvoří letničky, potom jde o dvouletky jako sedmikrásk­y, pomněnky či petrklíče. Část zboží míří na Slovensko.

Tuzemská produkce balkonovýc­h a hrnkových květin podle Svazu květinářů a floristů České republiky meziročně vzrostla. Loni dosáhla zhruba dvou miliard kusů. O to, že by zájem o květiny v následujíc­ích letech klesl, se Hladká vůbec nestrachuj­e.

„Květina, byť se nedá jíst a nemá materiální přínos, má budoucnost. I v období ekonomický­ch krizí bude po rostlinách poptávka. Akorát si myslím, že z oboru zahradníci mizí,“říká Hladká.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia