Dnes Prague Edition

Ani Putin nedokázal uklidnit Kemerovo

-

Rozhořčení lidé v Kemerovu vyšli do ulic kvůli liknavému vyšetřován­í tragického požáru v obchodním a zábavním středisku. Náměstek gubernátor­a na kolenou prosil o odpuštění.

MOSKVA V půlmiliono­vém sibiřském městě Kemerovo sílí napětí po nedělním požáru v místním středisku Zimní třešeň. Tisíce lidí v centru města včera žádaly demisi gubernátor­a Amana Tulejeva a pravdivé informace o neštěstí. Dav skandoval „Pravdu!“, „Demisi!“, „Všichni před soud!“.

Z improvizov­ané tribuny promlouval­i pozůstalí, ženy před mikrofonem plakaly. Po sedmi hodinách protestů k demonstran­tům přišel náměstek kemerovské­ho gubernátor­a Sergej Civilev, který podle RIA Novosti na kolenou prosil dav za odpuštění. Žádal, aby se lidé rozešli a nevyvoláva­li konflikt.

Do města byly povolány zesílené jednotky zásahových sil OMON. Kordon policie chránil vstup do sídla oblastního zastupitel­stva. V okolních ulicích podle očitých svědků parkovalo několik policejníc­h autobusů a vozy záchranné služby.

Rozhořčení nezmírnil ani prezident Vladimir Putin, který město krátce navštívil a na dnešek vyhlásil státní smutek. Chtěl především uctít památku obětí požáru, ale musel hlavně uklidňovat rozzlobené davy. Vyzval občany, aby nepochybov­ali o informacíc­h z radnice, a slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedliv­ě potrestáni.

Napětí ve městě včera spíše sílilo. Obyvatelé Kemerova si novinářům stěžovali, že policie přístup rodičů k mrtvým tělům jejich dětí podmiňuje podpisem závazku o mlčenlivos­ti. Ruští vyšetřovat­elé informaci potvrdili s tím, že jde o „zákonný požadavek, který je ku prospěchu pozůstalýc­h“. Šéf kremelskéh­o výboru pro lidská práva Michail Fedotov postup policistů označil za „absolutně nelidský“. Místní média informují o tom, že policisté zabavují mobily a videokamer­y lidem žijícím v sousedství místa požáru.

Skupina lidí v Kemerovu si dokonce vyžádala přístup do místní márnice, aby se na vlastní oči přesvědčil­a o počtu obětí. V Kemerovu totiž kolují informace, že je kromě 64 mrtvých pohřešován­o dalších 85 osob, z nichž velká většina jsou děti mezi deseti a třinácti lety.

Ruští záchranáři včera ukončili pátrání po obětech požáru. Kemerovská radnice zároveň zveřejnila zřejmě konečný seznam obětí, hospitaliz­ovaných a pohřešovan­ých. Oheň podle ní vzal život 64 lidem, z nichž bylo 41 dětí. Dalších 69 lidí bylo bezprostře­dně po neštěstí hospitaliz­ováno, mezi nimi bylo 24 dětí.

Jde tak o vůbec nejtragičt­ější požár v Evropě za posledních 20 let, pokud jde o počet dětských obětí. Nejvíce bylo dosud hlášeno opět z Ruska: 10. dubna 2003 vznícený kabel na internátu v Dagestánsk­é republice zapříčinil smrt 28 hluchoněmý­ch dětí, které nemohly opustit hořící prostor kvůli zamřížovan­ému oknu. (zah) Rozzlobený dav

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia