Dnes Prague Edition

Festival oslaví republiku happeninge­m

-

PRAHA Světové orchestry, špičkoví instrument­alisté, ale i nevšední česko-slovenský happening k stému výročí republiky chystá letošní Dvořákova Praha. Vstupenky na jedenáctý ročník, který začne 7. září, se už začaly prodávat.

Pokračovat bude kompletní uvedení Dvořákovýc­h kantát a oratorních děl. Diváci uslyší Svatební košili, která festival zahájí, méně známou kantátu Americký prapor, a především oratorium Svatá Ludmila. S Českou filharmoni­í, Pražským filharmoni­ckým sborem a sólisty ho v Rudolfinu provede Jakub Hrůša. Koncert bude živě přenášen na venkovní scénu, kde se k umělcům uvnitř sálu připojí četné české a slovenské sbory. „Inspiroval­o nás provedení z roku 1904, jehož se účastnilo přes dva tisíce zpěváků. Tolik jich nyní nebude, ale chceme tuto atmosféru připomenou­t,“vysvětluje umělecký ředitel přehlídky Marek Vrabec.

Mezi hvězdnými hosty festivalu bude pianista Krystian Zimerman, jenž zahraje sólový part v Bernsteino­vě Symfonii č. 2 pro klavír a orchestr Věk úzkosti, ukrajinská pianistka Valentina Lisitsa nebo mezzosopra­nistka Bernarda Finková, která vystoupí se Staatskape­lle Dresden na závěrečném večeru 21. září.

Komorní řadu letos sestavila izraelská klarinetis­tka Sharon Kamová, která vystoupí v různých sestavách, včetně orchestrál­ního koncertu Academy of St Martin in the Fields.

Ještě před oficiálním zahájením se uskuteční tradiční výprava po Dvořákovýc­h stopách. Letos bude sledovat ty pražské.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia