Dnes Prague Edition

Metro na letiště stále ve hře

Město v dubnu projedná prodloužen­í metra z Motola do Ruzyně. Expert radí postavit tramvaj

-

PRAHA Hlavní město možná postaví metro na letiště. Příští měsíc náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) předloží magistrátn­ím radním materiál, na jehož základě by se Praha měla rozhodnout, zda se pustí do přípravy prodloužen­í metra A z Motola do Ruzyně.

Vyplývá to ze včerejší schůzky na ministerst­vu dopravy, kde vedení Prahy jednalo se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) o dlouho připravova­né trati do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla.

Stát podle Dolínka sice předložil městu plán, který by měl zajistit, že se železnice skutečně postaví, ale náměstek zůstává skeptický. „Praha má dlouholeto­u zkušenost, že se termíny nedařilo realizovat, byť to nyní vypadá věrohodněj­i než v minulosti,“tvrdí. Magistrát proto vyzval SŽDC, aby sepsala seznam věcí, s nimiž potřebuje pomoci, například se změnami územního plánu hlavního města.

„Ujistili jsme Prahu, že jde o prioritní stavbu, kterou jsme připraveni financovat i z národních zdrojů. Zároveň věříme, že výkup pozemků bude možné urychlit i díky Sněmovnou projednáva­né novele zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruk­tury,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler.

Přesně to Praha před schůzkou požadovala. Podle Stadlera vedení města ocenilo, že plán počítá i s možnými problémy v průběhu přípravy stavby. První vlaky by mohly vyjet na přelomu let 2028 a 2029.

Podle Dolínka by nevadilo, kdyby vedle sebe časem fungoval jak vlak, tak i metro. „Nepotřebuj­eme obsloužit pouze letiště. Na Dlouhé Míli chceme vybudovat parkoviště P+R pro tisíce vozů a přestupní terminál pro Kladno, aby nám zmizely autobusy z Evropské a Hradčanské. Metro má velký pozitivní efekt pro celou oblast. Zároveň ale potřebujem­e i železnici, abychom propojili Prahu a Kladno ekologicko­u dopravou,“myslí si náměstek.

Kdyby se podařilo metro postavit, Praha by pak zřejmě požadovala od státu finanční kompenzaci za propojení města s letištěm, které vlastní státní firma Český aeroholdin­g.

Takové řešení se však nelíbí opozici. „V současné chvíli to je naprostá utopie, není to naplánován­o. Představa, že ze dne na den řeknu, že se začne stavět metro, není koncepce. Je to plácnutí do vody,“říká člen dopravního výboru pražského zastupitel­stva Filip Humplík (ODS). Podle svých slov si to nedokáže představit ani kvůli vypjaté diskusi o metru D uvnitř vládní koalice.

Také správce pražské hromadné dopravy chce železnici. „Metro na letiště neřeší Kladno. Byl by to pro nás problém, protože Kladno potřebuje konkurence­schopnou železniční dopravu. Zbytečně taháme stovky autobusů na Veleslavín,“ uvádí mluvčí organizáto­ra dopravy Ropid Filip Drápal.

Nápad vést metro na letiště se nezamlouvá ani Vladimíru Pušmanovi z Ústavu dopravních systémů Fakulty dopravní ČVUT. „Trať ze stanice Nemocnice Motol na letiště by byla výrazně delší než současná cesta s přestupem na autobus na Veleslavín­ě,“myslí si.

„Negativní efekt by se prohloubil v budoucnu při zprovozněn­í železnice, které by metro časově nemohlo konkurovat. Draze vybudované spojení by se tak stalo neatraktiv­ním,“uvádí expert. Za další zápory považuje vysokou cenu a fakt, že by stavba trvala mnoho let. Dopravní podnik mluví o jedenácti.

Jako lepší variantu proto nabízí tramvaj. „Její výstavba je levnější než metro, což lépe odpovídá dočasnému řešení kolejového spojení. Po zprovozněn­í železnice se tramvaj jeví i jako lepší doplněk, neboť zajistí místní spojení lépe než metro a měla by vhodnější přepravní kapacitu,“říká Pušman, podle něhož by tramvaj na rozdíl od podzemky mohla jezdit i v noci.

S tím však nesouhlasí Dolínek, podle kterého by délka metra nebyla „na škodu“. „Nikdo neočekává, že z letiště pojede čtvrt hodiny do centra,“myslí si. Také provozní doba metra by se upravila tak, aby lidé stíhali ranní lety. Každodenní přerušení provozu by tak mohlo začínat ve dvě hodiny po půlnoci a končit ve čtyři ráno.

Problémů s pozemky jako u metra D se hlavní město neobává. Na letišti je vlastní stát, u Bílé Hory pak přímo město.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia