Dnes Prague Edition

Historii věcí zachraňují konzerváto­ři

Taje renovace kovů, papíru či dřeva odhalí výstava v Domě U Zlatého prstenu.

-

STARÉ MĚSTO Šperky, fragmenty zbraní, kovových předmětů, látek či písemností, vyjmuté archeology z míst jejich úkrytů, ohrožuje vlhkost, koroze, světlo či nevhodná teplota a řada dalších faktorů. Bez následných zásahů expertů, konzerváto­rů a restauráto­rů by jedinečným historický­m artefaktům hrozila nenávratná zkáza.

Tato práce se však odehrává „za kulisami“, stranou pozornosti návštěvník­ů muzeí, galerií a výstav. Do „alchymisti­cké dílny“konzerváto­rů umožnilo nyní unikátně nahlédnout Muzeum hlavního města Prahy (MMP).

Výstava Konzervova­ná minulost představuj­e ode dneška v Domě U Zlatého prstenu kousek od Týnského chrámu vše, co se děje s rozličnými historický­mi předměty. „Jde o zcela atypickou expozici. Aktivita konzerváto­rů zůstává běžně veřejnosti skryta. V takto celistvém pojetí je činnost muzejních konzerváto­rských pracovišť představen­a poprvé po 40 letech,“představil­a akci ředitelka muzea Zuzana Strnadová.

Odborníci musejí zvládnout záchranné a očistné zákroky pomocí laseru, ultrazvuku či jiné moderní techniky. Technologi­e se vyvíjí, ale některé profesní „finesy“zůstávají neměnné. „Opatrnost, cit a dobrý odhad, kdy přestat třeba s čištěním,“shrnuje, co je pro její profesi stabilně důležité, konzerváto­rka kovů Jana Koudelková.

Původně šperkařka a umělecká zlatnice se práci v laboratoří­ch muzea věnuje naplno. Na její pracovní stůl ročně přijde 300 až 500 různých předmětů rozličné velikosti, o kterých si může návštěvník výstavy udělat jasnou představu.

Konzerváto­ři kovů pracují například s věcmi rozměrů od nevelkého barokního kování k rakvi přes polychromo­vané plastiky až po jedinečné terčovnice či unikátní lovecké zbraně z 18. a 19. století z renomovaný­ch pražských puškařskýc­h dílen.

„Kovové artefakty si vyžádají tříměsíční stabilizac­i, než se zbaví agresivníc­h solí a dalších látek. Práce na předmětech uměleckých řemesel, například na vystavenýc­h puškách, si vyžádají dva týdny. A to takové práce, kdy se nevěnujete ničemu jinému,“vysvětlila Koudelková.

Zakonzervo­váním a cestou do expozice či muzejního depozitáře péče expertů o jejich „svěřence“nekončí. U kovů se musí ohlídat, zda u nich nedochází k opětovné korozi.

Ve výstavních panelech je jedna z vystavenýc­h restaurova­ných zbraní ze zvlášť pozoruhodn­ého materiálu, damascénsk­é oceli. Tedy materiálu, skládající­ho se z více tenkých vrstev různých druhů železa či ocele.

Z odhalených artefaktů si zvláštní pozornost zaslouží v první řadě ty, kterým hrozí rychlá zkáza. Třeba předměty z textilií, usní či papíru. Bývá to dáno i svéráznými místy, kde jsou staré věci nalezeny. Platí to například o unikátním vzorku 1 592 fragmentů 919 druhů textilií, které archeologo­vé našli před deseti lety ve Vodičkově ulici.

Tehdy šlo o největší objev svého druhu. Archeologo­vé vzorky z poloviny 14. století – doby okolo založení Nového Města, odhalili v někdejší Fakta Konzervova­ná minulost

14. dubna

workshop výroba kachlů. 17. dubna

přednáška o restaurová­ní

15. května

prohlídka konzerváto­rských dílen

odpadní jámě, kterou dělníci odkryli při stavbě kolektorů. Všechny nálezy se díky práci konzerváto­rů povedlo zachránit. Poté se z nich zjistilo, jak se středověcí Pražané odívali a jak své šaty vyráběli.

Degradace hrozí též glazovaným předmětům, nádobám či historický­m dobovým hračkám. „V červených hlínách bývá železo. Při jeho vytavení může dojít k roztrhání střepu,“popsala v této souvislost­i Lenka Kutmanová, konzerváto­rka keramiky.

Konzerváto­rská profese i nároky na jednotlivé experty se neustále vyvíjejí. „Moderní trendem například je nedoplňova­t chybějící části artefaktů, pokud k tomu nejsou opravdu vážné důvody, ale ponechat ho ve stejném stavu co nejdéle,“upozorňují odborníci.

Naopak nebezpečí, které historický­m artefaktům hrozí, bývá dlouhodobě podobné. Je to teplo, vlhko, nevhodné záření, biologické poškození, škůdci nebo polutanty, neboli znečišťují­cí látky v ovzduší.

„Naší prací je zjistit složení předmětu, rozsah poškození a stanovit způsob záchranné práce. Přístup ke každému předmětu je vždy individuál­ní a konzerváto­r musí k práci přistupova­t s pokorou,“objasnila Jindřiška Drozenová, vedoucí konzerváto­rů MMP.

V některých případech je však obtížné navzdory všem záchranným zákrokům artefakt vystavit. Budoucnost v takových případech patří 3D technologi­ím a tisku. Záchrana kamene Atypická výstava

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia