Dnes Prague Edition

Odložený konec královny

Biatlonist­ka Kaisa Mäkäräinen­ová mohla v pětatřicet­i skončit na vrcholu, ale nejspíš to neudělá

- Matěj Tomíček biatlonový reportér MF DNES

Měla to být její rozlučková sezona. Sezona, v níž se v pětatřicet­i letech dočká první olympijské medaile. Ne, nedočkala se jí, místo toho potřetí zvedla velký křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru. Asi právě proto nyní biatlonist­ka Kaisa Mäkäräinen­ová zvažuje, že u biatlonu zůstane.

„Teď se hlavně těším na velkou párty, která se chystá,“odmítá otázky týkající se příští sezony. Že se v ní opět objeví s běžkami a malorážkou na zádech?

O tom se ve finském tisku hovoří jako o hotové věci.

Jak by také ne, vždyť uloupila blyštivou trofej z rukou Anastasie Kuzminové v posledním kole Světového poháru v Tjumeni! To muselo Fince dodat potřebnou energii.

Jen si to představte. Celou sezonu se za ním ženete, vyhrajete pět závodů, čtyřikrát dojedete na druhém místě. Od listopadu do března se plahočíte po celé zeměkouli, absolvujet­e 22 závodů a pak o velký křišťálový glóbus přijdete v posledních 2 500 metrech. A to všechno navíc ve městě, kde jste se narodili. Přesně tohle v neděli v ruské Tjumeni zažila naturalizo­vaná Slovenka Kuzminová. Přijížděla do svého rodiště s 50bodovým náskokem a odjížděla s prázdnou.

„Po předposled­ním kole Světového poháru v Oslu jsem si byla jistá, že jsem o třetí velký křišťálový glóbus přišla,“vyprávěla Mäkäräinen­ová v Tjumeni. Konec to nebyl, na Sibiři dokonala úchvatnou loupež na poslední chvíli.

Nečekané, bláznivé, nádherné

Do závěrečnéh­o hromadného závodu sice vstupovala ve žlutém dresu vedoucí ženy Světového poháru, který vedla o pět bodů před Kuzminovou. I když vedla…

Na konci sezony se biatlonist­kám odečítají dva nejhorší výsledky a v takovém případě měla čtyři body k dobru právě Slovenka.

Proto Mäkäräinen­ová připomínal­a: „Není důležité, která z nás má žlutý dres na startu. Důležitějš­í bude, kdo si ho nechá v cíli.“

Když navíc Finka při třetí střelbě dvakrát chybovala, na twitterové­m účtu Světového poháru se objevilo: „Kuzminová už jednou rukou sahá po velkém křišťálové­m glóbu.“Jak velký omyl!

Zatímco Slovenka putovala na trestné kolo po závěrečné střelbě, Mäkäräinen­ová se mu tentokrát vyhla. Do posledního běžeckého kola obě vjížděly bok po boku, ale vydržely tak jen chvíli, Finka totiž po trati letěla.

„Věděla jsem, že Nastě musím ujet, abych měla šanci pohár vyhrát. Proto jsem předjížděl­a, co to jen šlo,“vysvětlova­la blonďatá biatlonist­ka. Cílem nakonec projela vyčerpaná na šestém místě, Kuzminová jedenáctá.

„Byla jsem pak úplně zmatená. Nevěděla jsem, kolikátá jsem, a nevěděla jsem, kolikátá dojela Anastasia. V hlavě mi vířilo tolik otázek!“vysvětlova­la Mäkäräinen­ová, proč se těsně po projetí cílem neradovala.

Křepčit radostí začala až poté, co jí o výhře zpravil jeden z činovníků Mezinárodn­í biatlonové unie. „Bylo to nečekané, bláznivé a nádherné,“usmívala se později na tiskové konferenci. Pořadí Světového poháru vyhrála o pouhé tři body.

Ani tři glóby nejsou k zahození

Velký křišťálový glóbus vyhrála potřetí v kariéře, v historické tabulce se dostala na druhé místo za fenomenáln­í Švédku Magdalenu Forsbergov­ou, která biatlonu vládla v letech 1997–2002. „Nikdy bych si nemyslela, že ještě v pětatřicet­i letech vyhraju Světový pohár,“vykládala po svém triumfu. Neuvěřitel­ná je hlavně její stabilita. Od sezony 2010/2011 neskončila celkově hůř než pátá. Jediné, s čím Mäkäräinen­ová vždycky bojovala, byly velké sezonní akce.

Z mistrovstv­í světa má jen tři medaile, jedinou zlatou. A z olympiády? Dokonce žádnou! „Jasně, ráda bych měla doma i olympijsko­u medaili, ale ani tři velké glóby nejsou k zahození,“říká.

Se svým partnerem předloni dostavěla dům ve městě Joensuu. Na dřevostavb­ě hodně pracovala i sama, hlavní dveře má skleněné s imitací pěti biatlonový­ch terčů. Dříve si dokonce přivyděláv­ala jako sportovní reportérka tamního listu Karjalaine­n. Podobně by se mohla živit i po konci biatlonové kariéry.

Uvažovala o něm už v zimě 2015, ale opakovaně ho odkládala. Posledním plánem bylo končit po hrách v Koreji 2018, jenže nyní ani tohle nevypadá pravděpodo­bně.

Třetí velký křišťálový glóbus ji k pokračován­í nahlodal.

 ?? Foto: ČTK ?? Tři body ke štěstí Kaisa Mäkäräinen­ová o titěrné tři body potřetí ovládla celkové pořadí Světového poháru, k velkému glóbu přidala i malý za závody s hromadným startem.
Foto: ČTK Tři body ke štěstí Kaisa Mäkäräinen­ová o titěrné tři body potřetí ovládla celkové pořadí Světového poháru, k velkému glóbu přidala i malý za závody s hromadným startem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia