Dnes Prague Edition

Arabové chtějí jádro místo ropy

-

se totiž v současnost­i potýká se značným zpožděním či násobným překročení­m plánované výše investice. V Emirátech stihli první blok dokončit za méně než deset let od prvního veřejného prohlášení ohledně jaderného programu. Samotná výstavba bloku trvala 69 měsíců.

Emiráty mají zatím v jaderné energetice v regionu největší ambice. Nejsou však jedinou zemí, která o výstavbu nových jaderných zdrojů usiluje. Své plány už ohlásila nejen Saúdská Arábie, ale i Egypt, Turecko i Jordánsko. Rozšíření svých kapacit plánuje také Írán.

Podle amerického Úřadu pro energetick­é informace (EIA) stoupne během následujíc­ích deseti let instalovan­ý výkon jádra na Středním východě na 14 gigawattů. To je, pro srovnání, téměř 14 temelínský­ch bloků. V současnost­i funguje pouze jeden blok v íránském Búšehru s výkonem jednoho gigawattu.

Diplomaté a experti se však podle listu Süddeutsch­e Zeitung obávají, zda za boomem jaderné energetiky v arabském světě není také snaha využít technologi­i pro vojenské účely. A otázky vyvolává také existence samotné elektrárny v politicky nestabilní­m regionu. Šíitští povstalci v Jemenu už v minulosti tvrdili, že se pokusili na staveniště v Barakah vyslat raketovou střelu. Nic nevadí, že vláda Emirátů to rozhodně popřela.

Vedle Korejců jsou v oblasti aktivní také Rusové. Od spuštění elektrárny v roce 2011 dodávají palivo do Búšehru. A Rosatom zároveň pracuje na výstavbě zbývajícíc­h íránských reaktorů, které mají být podle plánu spuštěny v polovině příštího desetiletí. Ruská státní firma získala rovněž kontrakt na výstavbu čtyř bloků v egyptské elektrárně El Dabá, v Turecku i v Jordánsku.

Saúdové, největší exportér ropy na světě, nyní dodavatele pro svou první jadernou elektrárnu vybírají mezi pěticí kandidátů. Korejce, kteří by dál stavěli jádro alespoň v zahraničí, doplňují Američané, Rusové, Francouzi a Číňané. procent

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia