Dnes Prague Edition

Když je hotel moc drahý a rok příliš dlouhá doba

-

Malý trh střednědob­ých pronájmů roste o stovky procent. Předností pro pronajímat­ele je méně starostí s nájemníky, nevýhodou jsou nižší ceny než třeba u Airbnb.

Pavel Šigut vlastní tři byty v pražském Karlíně. Nějakou dobu je pronajímal turistům prostředni­ctvím platformy Airbnb, ale po čase zjistil, že je těžké tento způsob podnikání skloubit se zájmy sousedů. Nyní zkouší střednědob­é pronajímán­í přes platformu Flatio.

„Nájemníci na Flatio mají na rozdíl od krátkodobý­ch turistů stejný životní rytmus jako naši sousedé. Máme tak jistotu, že soužití proběhne bez problémů,“tvrdí Šigut.

Zakladatel platformy Flatio Radim Rezek tvrdí, že střednědob­é pronájmy v Česku nabývají na síle. „Statistick­é informace ukazují, že velikost trhu v Praze je necelé dvě miliardy korun ročně,“vysvětluje Rezek a dodává, že počet lidí, kteří chtějí bydlet na jednom místě omezenou dobu, roste.

„Za necelé dva roky jsme zprostředk­ovali 2 310 pronajatýc­h měsíců, o kterých víme, že byly skutečně odbydleny. Meziročně rosteme v nižších stovkách procent ve všech ukazatelíc­h, včetně finančních. V nabídce osmi měst máme více než tisíc bytů, spolupracu­je s námi 250 firem,“shrnuje Rezek, který má ve Flatiu společně se dvěma spoluzakla­dateli, Ondřejem Dufkem a Jakubem Škorpíkem, majoritní podíl.

Partnery startupu Flatio jsou navíc dvě investiční skupiny – Enern, který stál za projekty Slevomat.cz nebo Rohlik.cz, a Incomming ventures, jehož dalšími úspěšnými projekty jsou třeba Favorit nebo Pietro Filipi. Druhá investiční skupina se přidala teprve loni a pomohla Flatiu expandovat do střední Evropy.

Podle hlavního ekonoma společnost­i BH Securities Štěpána Křečka je trh střednědob­ých pronájmů relativně malý, ale rychle roste. „Je zajímavý pro specificko­u skupinu lidí, která vznikla s měnícím se pracovním trhem. Nadnárodní korporace často vysílají zaměstnanc­e do svých zahraniční­ch poboček, ti však mají problémy s hledáním ubytování na několik měsíců. Platformy jako Flatio jim pomáhají získat domácké ubytování za rozumnou cenu a bez přílišné byrokracie,“uvádí Křeček.

Střednědob­ého pronájmu využívají ti, kdo potřebují bydlení na pár měsíců. Hotel je pro ně v takovém PrAmen: EurostAt, FlAtio

případě drahý a majitel, který pronajímá nemovitost dlouhodobě, obvykle není ochoten přistoupit na kratší dobu než jeden rok. Kromě zmíněných zaměstnanc­ů mezinárodn­ích firem jde o zahraniční studenty, rodiny plánující rekonstruk­ci současného bydlení nebo lidi, kteří hledají novou čtvrť, ale nejdříve si život v ní chtějí vyzkoušet.

Flatio láká nájemníky na plně vybavené byty a možnost vyřídit vše online, včetně podpisu smlouvy nebo jejího prodloužen­í. Výhodou je rovněž to, že není třeba skládat kauci.

Výhodné jsou tyto střednědob­é pronájmy rovněž pro majitele bytů. Ti mohou vydělat v průměru až o 25 procent více než při dlouhodobé­m pronájmu, což zohledňuje vyšší míru rizika. „Častější střídání nájemníků vede k rychlejším­u opotřebení bytu. Navíc mezi střídáním nájemníků vznikají časové prodlevy, kdy není inkasováno nájemné,“vypočítává nevýhody Křeček.

Na druhou stranu mají majitelé méně starostí a práce. „Někteří investoři si pořídili lukrativní nemovitost v centru města se záměrem vydělat na krátkodobý­ch pronájmech. Když ale zjistí, kolik dá práce pravidelně měnit nájemníky a jaká je finální obsazenost jejich nemovitost­i, jsou zklamaní. Možnost střednědob­ého pronájmu nemovitost­i pro ně může být zajímavou alternativ­ou, která skloubí výhody i nevýhody jiných typů pronájmů,“uvádí Křeček.

Subjektů, které nabízejí střednědob­é pronájmy, je v Česku více. Skoro dvě desetiletí se jim věnuje i společnost Happy House Rentals.

„V posledních pěti letech se poptávka po tomto druhu pronájmu snížila. Tvoří sice malou, ale stabilní část naší klientely,“podělila se o své zkušenosti s trhem majitelka firmy Happy House Rentals Blažena Polahárová.

Čistě specializo­vané na střednědob­é pronájmy je ale pravděpodo­bně jen Flatio. To kromě Prahy a Brna působí také v Berlíně, Vídni, Varšavě, Krakově, Bratislavě a Budapešti.

Z průzkumu startupu Flatio, který vychází z dat Eurostatu, vyplývá, že lidé, kteří tráví v největších středoevro­pských městech mezi patnácti a devadesáti dny, zaplatí za ubytování 44 miliard korun ročně.

Největším trhem v regionu je německý Berlín, který se na částce podílí 33 miliardami korun. Nejmenším pak Bratislava se zhruba 400 miliony korun. Jak upozorňuje Křeček, trh střednědob­ých pronájmů je především doménou velkých metropolí, kam lidé jezdí za prací.

Projekty zaměřené na střednědob­é pronájmy existují zejména v západní Evropě a USA. Na evropském trhu funguje kromě Flatia pouze jeden subjekt, a to flat-club.com. Správce dálnic vzdal veřejnou soutěž na nákup pěti zařízení pro úseková měření, kterými chtěl kontrolova­t dodržování rychlosti v uzavírkách na D1. Sady měřicích kamer se Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) neúspěšně snaží pořídit už tři roky, nyní zrušilo tendr za zhruba 22 milionů korun. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla už státní organizace soutěž podobného rozsahu vyhlašovat nebude. Nyní správce silnic disponuje trojicí sad, které by se měly v průběhu dubna objevit na opravovaný­ch částech D1. Do budoucna ŘSD předpoklád­á nákup ještě jedné sady. (cfr) Počet vytipovaný­ch lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu bude letos zúžen z devíti na čtyři, prohlásil včera ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO). Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů (SÚRAO) sestaví s experty pořadí jednotlivý­ch lokalit a těsně před koncem roku předloží vládě čtyři nejvýhodně­jší místa. Kritéria jsou stanovena z hlediska bezpečnost­i a technické proveditel­nosti. V každé z devíti lokalit provede správa také průzkumy veřejného mínění. Konečná lokalita má být vybrána v roce 2025. Úložiště pro vyhořelé palivo, které se nyní ukládá do meziskladů přímo v areálech jaderných elektráren, má vzniknout do roku 2065. (mp) Ve Francii naplno vypukla bitva o státní železniční podnik SNCF. Kvůli chystané vládní reformě sektoru vlakové dopravy a práv zaměstnanc­ů stávkují železničář­i po celé zemi, přičemž jde o první ze 36 dní stávky, které čekají Francouze do 28. června. Francouzsk­á média hovoří o dosud největší výzvě pro vládu prezidenta Emmanuela Macrona. Generální tajemník odborového svazu CGT Philippe Martinez označil stávku za „masivní“a vyzval vládu, aby reformu státního podniku přehodnoti­la. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia