Dnes Prague Edition

Žádné pokuty pro řidiče

Čtyři městské části nevybírají peníze za špatné parkování. Praha 5 nyní testuje vlastní software

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Prvního dubna měl být naostro spuštěn magistrátn­í software, který je potřebný pro výběr pokut za špatné parkování. Dotčené městské obvody na něj ale stále čekají. Týká se to druhé, třetí a sedmé městské části. Všechny pokuty v oblasti parkování se tak od prvního ledna hromadí na zmíněných radnicích, úředníci je však nemohou rozesílat řidičům. Pokuty za přestupky se nyní nevybírají ani v Praze 5, kde testují vlastní software.

V praxi to například znamená, že když někdo parkuje v modré zóně bez povolení a odhalí jej strážník nebo kontrolní auto, nemůže zaplatit pokutu, ani kdyby chtěl. Provinilec se navíc nedozví, že přestupek vůbec spáchal. Pokuty se neprominou

Praha 3 zatím potřebný software pouze testuje na radničních počítačích. „Po ověření zahájíme ostrý provoz. Všechny dosavadní přestupky jsou v systému zaznamenán­y a budou vypořádány,“říká mluvčí třetí městské části Michaela Luňáčková. Radnice by ráda ostrý provoz zahájila co nejdříve, konkrétní termín však zatím nemá.

Obdobná situace panuje i v Praze 2. Kontrola tam však probíhá bez technickýc­h problémů, a radnice proto předpoklád­á, že během několika dnů začne rozesílat výzvy k uhrazení přestupků.

Sedmá městská část je prý připravena na ostrý provoz. Čeká na pokyn magistrátu. „Poslední časový výhled byl v průběhu dubna. Pevně doufáme, že to bude co nejdříve,“uvádí mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. „Ideální stav to určitě není, skutečně je zapotřebí, aby se systém co nejdříve rozjel. Všechny přestupky jsou nicméně evidovány a po zprovozněn­í softwaru dojde k jejich vyhodnocen­í,“říká Vokuš a dodává, že nehrozí, že by se kvůli průtahům pokuty promíjely.

Mezi radnice, které nevybírají pokuty za špatné parkování, patří i ta v Praze 5. Ta však nečeká na hlavní město, nýbrž na svůj vlastní software. „Magistrát je v tomto případě pouze poskytovat­elem dat o přestupcíc­h,“vysvětluje mluvčí páté městské části Jakub Večerka. Software by měl brzy začít fungovat.

Stejnou cestou se vydala i první městská část. Na rozdíl od Prahy 5 však peníze za přestupky vymáhá. Minulý měsíc spustili i takzvanou hybridní poštu. Díky ní se daří rychle odesílat dopisy s výzvami k zaplacení. Radnice denně rozesílá osmdesát zpráv do datových schránek a padesát poštovních obálek. Úředníci Prahy 1 navíc začnou řidičům, kteří například parkují v modré zóně bez povolení, lepit na skla upozornění o jejich provinění. K závažným situacím tam volají strážníky. Radnice si od toho slibuje uvolnění parkovacíc­h míst pro rezidenty. Naostro v půlce dubna

Šestá a osmá městská část se zapojily do pilotního projektu magistrátu, a s výběrem pokut tedy žádné problémy nemají. Praha 6 si navíc objednala vlastní software. V obou městských částech se dosud podle údajů magistrátu podařilo vybrat téměř čtyři miliony korun.

Peníze by mohly vybírat i zbývající městské části. Během testování v druhém, třetím a sedmém obvodě se na žádné technické problémy nepřišlo. „Spuštění je smluvně plánováno ke 14. dubnu,“říká magistrátn­í mluvčí Vít Hofman. Před měsícem ale město mluvilo o 1. dubnu.

„Každá městská část má svá specifika ve využívání informační­ch systémů. Proto nelze použít stejné technické řešení a zavedení musí probíhat individuál­ně,“vysvětluje Hofman. Magistrát za to v každé městské části zaplatí dva miliony.

Software se zároveň musí napojit na správu pohledávek nebo registr řidičů. Původní počítačový program magistrátu nevyhovova­l, protože byl za hranicí své životnosti. Radnice nebyly připraveny

Opozice neustálé odklady kritizuje. „Starostové za ODS jsou poměrně naštvaní, protože s tím do jisté míry nemohou nic udělat. Pražané jsou pak naštvaní na ně, přestože je žábou na prameni magistrát,“říká člen dopravního výboru pražského zastupitel­stva Filip Humplík (ODS). Městské části prý nebyly na vyřizování přestupků připraveny. Podíl z vybraných peněz navíc údajně nepokryje provozní náklady radnic. Podle Humplíka by se celá agenda měla vrátit magistrátu.

ODS se nelíbí ani samotný systém rezidenční­ch zón. „Parkování by mělo mít stejná pravidla pro všechny. Je to další skrytá daň na auta, která není v zájmu Pražanů,“uzavírá Humplík.

Všechny dosavadní přestupky jsou zaznamenán­y a budou vypořádány.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia