Dnes Prague Edition

Prezidenti v Tatrách Kiska svezl Zemana kočárem

Prezident Zeman vyrazil po úspěšných volbách na svoji první zahraniční návštěvu. Tradičně na Slovensko, netradičně do Tater

- Reportáž Ondřej Leinert reportér MF DNES

Okolo jezera Slovenský prezident Andrej Kiska přijal včera na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách českého prezidenta Miloše Zemana. Po obědě si státníci vyjeli koňským kočárem.

Cítím se tady jako doma, pochvaluje si prezident Miloš Zeman. Přesto jeho třídenní návštěva Slovenska působí exoticky. Pro setkání se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou nezvolil Bratislavu, ale Vysoké Tatry. A v kontextu prezidents­kých cest exotický výlet nasává i jeho tým nejbližšíc­h.

„Jsem v Tatrách vůbec poprvé,“říká mluvčí Jiří Ovčáček. „Nebyl jsem tady snad čtyřicet let,“loví v paměti hradní kancléř Vratislav Mynář. Ač sám provozuje lyžařský vlek, do Tater prý lyžovat nejezdí. „Kovářova kobyla chodí bosa. Na lyžování teď nemám čas. Když už mi nějaký zbude, mám takovou malou sjezdovku u Mírova,“popisuje. A přidává se i Zeman: v Tatrách nebyl prý dvacet let. Na rozdíl od svého kancléře si však poslední návštěvu dobře pamatuje. „Naposledy ještě s Mikim Dzurindou, napadlo půl metru sněhu a pak jsme se tím brodili.“Tentokrát žádná kalamita nehrozí.

„Lyžovat se ještě dá, ale marná sláva, už je po sezoně,“líčí recepční v Grand hotelu Kempinski u Štrbského plesa, kde se oba státníci setkávají. „Čekala jsem, že tu bude víc lidí, přece jen prezidenty člověk nevidí každý den,“říká mladá žena, která sem přijela s partnerem na výlet z Košic. Čekají, až přijdou Zeman s Kiskou a nasednou do kočáru, který je proveze kolem jezera. Spolu s nimi i pár desítek lidí, mezi nimiž převažují novináři a Kiskova prezidents­ká ochranka, která však proti té Zemanově na velká opatření nedá.

„Včera jsem pana prezidenta Kisku potkal při lyžovačce na Skalnatém plese. Normálně se nechal se mnou vyfotit, popovídal si se mnou, přátelsky mě objal, vidíte,“ukazuje selfie s Kiskou Jaroslav Augustin, který sem přijel na výlet z moravské Studénky. A Kiskově protokolu se tady podřizuje i Zeman. Oštěpok a borovička

Zatímco jindy je obestoupen bodyguardy, teď se mu může skoro na metr přiblížit každý. Přísnější protokol panuje jen před restaurací Koliba, kam Zeman vyrazí na ochutnávku slovenskýc­h specialit. Nechybí sýr oštěpok a borovička. A protože prezident musí sestoupit z vysokého kočáru a pak po plošině vystoupat k lokálu, ochranka čistí prostor.

„Ani jsme nevěděli, že má hůlku,“podivuje se pár z Košic. O českém prezidento­vi se prý na Slovensku moc nepíše. „Slyšela jsem jenom, že rád pije a občas je někde opilý. Ale asi to není tak hrozné, když si ho Češi zvolili znovu,“usmívají se Košičané. V Kolibě, kterou kvůli prezidents­ké návštěvě na hodinu a půl uzavřou, sedí den před příjezdem Zemana s Kiskou večer sotva pět hostů. Takže nejde přehlédnou­t, když se na moment v restauraci objeví na obhlídce dosluhujíc­í česká velvyslank­yně Livia Klausová. Ta Zemana mimochodem doprovází po celou dobu slovenské návštěvy, zatímco první dáma Ivana, která si ceremonie příliš neužívá, radši vyrazila na lanovku.

Zeman i proto Klausovou chválí. „Rád bych jí to prodloužil, ale chce už domů, kde má sedm vnoučat,“lituje. Známí bývalé první dámy však říkají, že už je spíš jednoduše unavená. „Všichni si myslí, že tady má pohodu, ale právě naopak. To není jako nechat se dosadit na ambasádu někam v Latinské Americe, kde máte akci jednou za týden. Tady to jsou každý den delegace, ceremonie, pořád se vám hlásí nějaké skupinky poslanců nebo senátorů, co zrovna přijeli na Slovensko, na to musíte mít hodně energie,“říká zdroj z okolí velvyslank­yně.

Zeman prý tentokrát velvyslank­yni žádné starosti nepřidělá. „Doufám, že konfliktní témata jako popradské pivo skončila zbořením ppradského pivovaru, který byl asi 200 let starý,“říká. A připomíná svůj starý výrok, kdy o popradském pivu prohlásil, že je dobré leda tak na čištění zubních protéz.

Jenže místo Slováků teď Zeman možná naštval Poláky. Když ho jeden z novinářů doplní, že popradský pivovar sice padl, ale popradské pivo teď vyrábějí Poláci, Zeman opáčí, že „Poláci pivo vařit neumějí“. Jeho příští zahraniční cesta – v květnu – bude přitom právě do Polska.

„Asi si toho polští novináři všimnou, ale v Polsku mají jistě jiné nápoje, které umějí velmi dobře,“komentuje to diplomatic­ky Ovčáček.

Slyšela jsem jenom, že rád pije a občas je někde opilý. Ale asi to není tak hrozné, když si ho Češi zvolili znovu. Slovenská turistka

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Kočár a deka Oba prezidenti se projeli v kočáru kolem Štrbského plesa.
Kočár a deka Oba prezidenti se projeli v kočáru kolem Štrbského plesa.
 ??  ?? Horské středisko Jednání delegací se netradičně konalo v horském hotelu.
Horské středisko Jednání delegací se netradičně konalo v horském hotelu.
 ??  ?? Prezidento­vi muži Česká velvyslank­yně na Slovensku Livia Klausová se vítá s výpravou z Pražského hradu – s kancléřem Mynářem a poradcem Nejedlým.
Prezidento­vi muži Česká velvyslank­yně na Slovensku Livia Klausová se vítá s výpravou z Pražského hradu – s kancléřem Mynářem a poradcem Nejedlým.
 ?? Foto: Twitter Jiří Ovčáček ?? Soukromý program První dáma na Lomnickém štítu.
Foto: Twitter Jiří Ovčáček Soukromý program První dáma na Lomnickém štítu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia