Dnes Prague Edition

Kellnerova Air Bank míří do Německa

Pro firmy ze stáje Petra Kellnera jsou důležité Rusko a Asie. Teď zamíří i do západní Evropy.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Téměř všechny banky v Česku mají vlastníka ze zahraničí. Obvykle ze západní Evropy. Teď by naopak na Západ ráda pronikla první banka s českými majiteli.

Air Bank, kterou vlastní nejbohatší Čech Petr Kellner, získala během sedmi let v Česku přes 600 tisíc klientů. A teď zvažuje, že by konceptem „banky v mobilu“oslovila také německé zákazníky. Zda se k tomuto kroku odhodlá, by mělo být jasné už brzy.

„Pokud uvidíme příležitos­t, tak spíše už během několika příštích měsíců. A pokud bychom projekt začali realizovat, je to také spíš otázka měsíců než let. Možná ale zjistíme, že tam příležitos­t nevidíme, a projekt se realizovat nebude,“říká spolumajit­el Air Bank Jiří Šmejc.

Banka má podle něj výhodu, že drží licenci, která je použitelná ve všech zemích Evropské unie. — Martin Petříček

Finanční skupina Home Credit, která patří do impéria nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, se nadechuje k dalšímu růstu. Jedním z hlavních cílů je oslovit co největší počet zákazníků. A vedle půjček jim nabídnout i další služby. Jinými slovy, přimknout je k sobě mnohem těsněji. „Pokud bych měl říci nějaký cíl, rádi bychom měli sto milionů aktivních zákazníků,“říká v rozhovoru pro MF DNES spolumajit­el skupiny Home Credit Jiří Šmejc.

Chystá se i k expanzi do nových zemí. Třeba s Air Bank, která má v Česku už přes 600 tisíc klientů, chce vyrazit do západní Evropy. Působíte už v řadě zemí, hlavně v jihovýchod­ní Asii. Chcete jít i na další trhy? Zatím jsem se tomu bránil, říkal jsem, že napřed musíme více pokrýt populaci tam, kde už jsme přítomni. Působíme v zemích, kde žije dohromady tři a půl miliardy lidí. Ale jak se svět globalizuj­e, různí partneři nás tlačí, abychom šli i na trhy, kde působí oni. Takže se pomalu začínáme rozhlížet dál a nevylučuji, že se posuneme. Třeba v Asii se kolegové pojedou podívat do Bangladéše. Jste i v Rusku a v Kazachstán­u. Co ostatní postsověts­ké státy? Ty jsou na nás malé. Ale na druhou stranu testujeme i řadu nových konceptů. Například zvažujeme, zda bychom nemohli udělat novou – ještě technologi­čtější – generaci Air Bank. Třeba v západní Evropě. V západní Evropě, kde? Už máte něco konkrétněj­šího? To není tak složité, je tam jen pár trhů, které nám dávají smysl. Díváme se třeba na Německo. Chtěli byste tam vstoupit jako zcela nová banka, nebo uvažujete o nějaké akvizici? Takovouto banku musíte budovat od začátku. Air Bank má ale tu výhodu, že drží licenci, která je dnes použitelná ve všech zemích EU. Kdy to chcete udělat?

Pokud uvidíme příležitos­t, tak spíše už během několika příštích měsíců. A pokud bychom projekt začali realizovat, je to také spíš otázka měsíců než let. Možná ale zjistíme, že tam příležitos­t nevidíme, a projekt se realizovat nebude. Jak dlouho vlastně trvá rozjet novou banku? Pokud by šlo o samotný rozjezd nové banky, chtěli bychom to zvládnout třeba za devět měsíců. V Česku nám to trvalo déle: museli jsme žádat o licenci, informační technologi­e jsme tady stavěli jako robustnějš­í, učili jsme se na tom. Trvalo to dva roky. Vůbec nejrychlej­ší rozjezd se nám podařil s Home Creditem na Filipínách. Tam to od rozhodnutí, že do projektu jdeme, až k prvnímu úvěru trvalo deset měsíců. Postupně jsme se prostě učili rozjíždět nové země lépe. Třeba ta další bude ještě rychlejší... Německo je hodně vyspělý trh, z technologi­ckých bank tam působí třeba N26. Co německému klientovi nabídnete, aby šel právě k vám? Kdybychom to věděli, tak už tam jsme. Zkoumáme to. Okolo nových bank je hodně povyku, ale zatím žádná z nich neukázala, jak bude vydělávat peníze. A žádná nepřekroči­la milion klientů. My na mnohem menším trhu v Česku máme přes 600 tisíc klientů. Jediný, kdo z těch plně onlinových bank bez poboček dokázal nabrat hodně klientů, je Tinkoff v Rusku. Home Creditu se loni dařilo všude, kde působí. Objem nových úvěrů vzrostl o 80 procent, zisky však jen o 20 procent. Jak se to dá vysvětlit? Snažíme se nabírat co nejvíc nových zákazníků – to je nyní náš hlavní cíl. Kdybychom růst počtu nových klientů zastavili, zisk by mohl být třeba trojnásobn­ý. Ale my právě do tohoto růstu investujem­e. Dělají to dnes skoro všichni velcí technologi­čtí hráči, kteří chtějí dostat klienta do svého ekosystému. Navíc země, kde působíme, jsou veliké a stojí hodně peněz je pokrýt. Už dnes máme 400 tisíc prodejních míst a 160 tisíc zaměstnanc­ů. Když získáme zákazníka prvním úvěrem, což je v Asii typicky úvěr na mobil, vytvoříme sice nějakou ztrátu, ale pak sledujeme jeho platební historii a nabízíme mu jiné produkty nebo služby, které už nám přinášejí zisk. A za jak dlouho se získání nového zákazníka odrazí v zisku? Za jeden až dva roky. Po světě máte 30 milionů zákazníků. Kolik byste jich chtěli mít? Vedle růstu počtu klientů máme ještě druhý cíl. Chceme výrazně zvednout frekvenci styku se zákazníkem. Zůstane-li s vámi déle, můžete mu nabídnout více produktů z různých oblastí. Proto hodně investujem­e do mobilních aplikací, které to usnadňují. Příkladem je i aplikace Air Bank, přes kterou jsme začali prodávat třeba cestovní pojištění. Ale pokud bych měl říci nějaký cíl, rádi bychom měli sto milionů aktivních zákazníků. Za jak dlouho se to dá stihnout?

Každý rok se nám daří akvizici zákazníků zrychlit. Poslední rok jsme dokonce získali 10 milionů nových aktivních klientů. Do budoucna bude záležet na tom, jak rychle se nám podaří proniknout do dalších odvětví. Vždy jsme říkali, že chceme být synonymem půjčky. To je náš hlavní byznys, kde nám pomáhá náš systém hodnocení rizik. Teď se však posouváme i k platbám a nakupování celkově.

Pokračován­í na protější straně

Kdysi byla skupina hodně závislá na Rusku. Když tam přišla v roce 2013 krize, výrazně se to projevilo na našich výsledcích. Nechceme být stejně závislí na Číně.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia