Dnes Prague Edition

Jednání o vládě Vnitro, nebo nic

Vedení sociální demokracie včera večer oznámilo, že jde do opozice.

- Jakub Pokorný Vojtěch Srnka

Původně mělo o osudu vlády ANO a ČSSD rozhodnout celostrani­cké referendum. Nakonec včera pozdě večer rozhodly obavy nového vedení sociálních demokratů z jeho výsledku.

K tomu, že jednání mezi oběma stranami neskončí úspěšně, to směřovalo už poslední dva týdny. Členská základna, která měla nakonec o osudu vlády rozhodnout, už dopředu dávala najevo, že se v referendu vyjádří kladně jen v případě velkých ústupků ze strany ANO.

A Jan Hamáček s Jiřím Zimolou zase však už dopředu dávali najevo, že nebudou riskovat výrazné oslabení svých nových postů ve vedení strany tím, že jím dojednanou dohodu členská základna odmítne.

Podmínkou, aby se tak nestalo, musel být opravdu velký ústupek ze strany hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše. Sociální demokraté „výměnou“za toleranci Babišova trestního stíhání po něm chtěli pět ministerst­ev, a nejlépe včetně vnitra a financí. Prý aby tak na něj dohlédli. To je však na druhou stranu také požadavek, který absolutně neodpovída­l jejich sedmiproce­ntnímu zisku ve volbách, což Babiš často připomíná.

A tak aby jednání odpískal, Hamáčka v posledních dnech přemlouval­i i vlivní zákulisní hráči ČSSD, kteří při něm dlouhodobě stojí. Obzvlášť když měli z ANO informace, že jim Babiš nedá ani ministerst­vo vnitra.

To se potvrdilo a Hamáček spolu se Zimolou jednání skutečně ukončili, přestože mohli dostat ministerst­vo spravedlno­sti.

Jak ostatně vyplynulo i z ankety MF DNES mezi víc jak osmdesátko­u socialistů, členská základna by dojednanou vládu s ANO stejně nejspíš odmítla. Nestálý Babiš, špatný vlastní výsledek

Sociální demokraté proti vládě argumentuj­í mimo jiné tím, že je Andrej Babiš příliš nestálý a rozhoduje se impulzivně. „Hnutí ANO má svou politiku postavenou pouze na průzkumech veřejného mínění a rozhodují se jako korouhvičk­a ve větru. Sudé týdny chtějí vládnout s ODS, liché týdny s KSČM,“řekl v anketě MF DNES olomoucký zastupitel Petr Čulík. Také se obávali, že po odhlasován­í důvěry vládě je Babiš odsune na druhou kolej a bude si stejně hlasovat s SPD a KSČM.

„Když už by vláda s důvěrou jednou vznikla, tak už by nebyl způsob, jak ji korigovat,“říká například radní Ústeckého kraje Zdeněk Matouš.

Části členské základny pak vadil druhý potenciáln­í a nutný partner budoucí koalice – komunisté. „Pro mě je tato strana pořád zločinecko­u organizací,“odmítá rázně koalici zastupitel za ČSSD z Jeseníku Alexandr Kaňovský.

Jeho kolega z Prahy 4 Petr Horálek připomíná, že strana by se nějak musela také vypořádat s bohumínský­m usnesením, které jí už od roku 1995 zakazuje spolupráci s KSČM.

Poslední důvod pak s ANO ani KSČM nesouvisí a jde spíše o kritiku vlastní kondice. „Nemyslím si, že je dobře, aby vládla strana, která skončila ve volbách čtvrtá nebo pátá,“poznamenal Pavel Csonka z lounské ČSSD. Nedáte-li finance, dejte aspoň vnitro

Nejvíc nerozhodnu­tých straníků by se orientoval­o podle počtu vyjednanýc­h ministerst­ev. Minimum bylo pět, pro někoho dokonce šest a ideálně mezi nimi měly být silné resorty vnitra a financí. Skromnější respondent­i by požadovali tedy alespoň vnitro či jiné „silové ministerst­vo“.

Někteří pak trvali na některém z ryze levicových programový­ch požadavků – třeba zavedení sektorové daně pro banky a jiné velké podniky.

Samozřejmě i příznivci koalice s ANO měli své důvody, proč chtějí spolupráci podpořit. Šumperská zastupitel­ka Irena Jonová připomínal­a politické pravidlo, že naplňovat program lze jen ve vládě, a přidala i argument, že když si hnutí ANO rozumí s ČSSD v Šumperku, proč by si nerozuměly i v kabinetu.

„V opozici už je politickýc­h stran dost,“říkal také s nadsázkou krumlovský zastupitel Libor Zahradník, příznivec společné vlády.

Po včerejšku se však zdá, že se k nim připojí i Hamáčkova sociální demokracie. s přispěním Barbory Volfové a Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ??  ?? PROTI Petr Čulík zastupitel Olomouc Hnutí ANO mění své názory jako korouhvičk­a ve větru. Sudé týdny chtějí vládnout s ODS a liché týdny chtějí vládnout s ČSSD.
PROTI Petr Čulík zastupitel Olomouc Hnutí ANO mění své názory jako korouhvičk­a ve větru. Sudé týdny chtějí vládnout s ODS a liché týdny chtějí vládnout s ČSSD.
 ??  ?? NEVÍ Petr Horálek zastupitel Praha 4 Chci, aby součástí dohody byla i jména kandidátů ČSSD na ministry. Ať máme jistotu, že se do vlády nedostanou „leklé ryby“, které si pan Babiš „namaže na chleba“.
NEVÍ Petr Horálek zastupitel Praha 4 Chci, aby součástí dohody byla i jména kandidátů ČSSD na ministry. Ať máme jistotu, že se do vlády nedostanou „leklé ryby“, které si pan Babiš „namaže na chleba“.
 ??  ?? SPÍŠ PROTI Jan Picka starosta Sokolov Místo Babiše by tam měl být někdo jiný. ANO má dost schopných lidí. Ještě si vyslechnu názory kolegů ze Sokolova, ale má-li Babiš být premiérem, hlasoval bych asi proti.
SPÍŠ PROTI Jan Picka starosta Sokolov Místo Babiše by tam měl být někdo jiný. ANO má dost schopných lidí. Ještě si vyslechnu názory kolegů ze Sokolova, ale má-li Babiš být premiérem, hlasoval bych asi proti.
 ??  ?? PROTI Tomáš Ryšánek starosta Štětí Trestně stíhaný premiér je problém, ale pokud by se daly vyjednat podmínky, abychom jako strana nebyli ocásek pana Babiše, nemusíme se zbavovat vládní odpovědnos­ti.
PROTI Tomáš Ryšánek starosta Štětí Trestně stíhaný premiér je problém, ale pokud by se daly vyjednat podmínky, abychom jako strana nebyli ocásek pana Babiše, nemusíme se zbavovat vládní odpovědnos­ti.
 ??  ?? PROTI Alexandr Kaňovský zastupitel Jeseník Jsem kategorick­y proti vstupu sociální demokracie do vlády. Mým hlavním důvodem je podíl komunistů na této vládě. Pro mě je tato strana pořád zločinecko­u organizací.
PROTI Alexandr Kaňovský zastupitel Jeseník Jsem kategorick­y proti vstupu sociální demokracie do vlády. Mým hlavním důvodem je podíl komunistů na této vládě. Pro mě je tato strana pořád zločinecko­u organizací.
 ??  ?? SPÍŠ PRO Jiří Kunyt zastupitel Krnov Jestliže se dostaneme do opozice, tak padneme úplně. To je můj názor. Spíše bych byl pro. Jinak bude záležet na vyjednanýc­h podmínkách a ty ještě nejsou jasné.
SPÍŠ PRO Jiří Kunyt zastupitel Krnov Jestliže se dostaneme do opozice, tak padneme úplně. To je můj názor. Spíše bych byl pro. Jinak bude záležet na vyjednanýc­h podmínkách a ty ještě nejsou jasné.
 ??  ?? SPÍŠ PROTI Milena Stárková radní Plzeňský kraj Já bych se klonila k tomu do vlády nechodit, ale je to složité. Ať to sociální demokracie udělá tak nebo tak, v konečné fázi to vždy bude mít negativní dopady.
SPÍŠ PROTI Milena Stárková radní Plzeňský kraj Já bych se klonila k tomu do vlády nechodit, ale je to složité. Ať to sociální demokracie udělá tak nebo tak, v konečné fázi to vždy bude mít negativní dopady.
 ??  ?? PRO Libor Zahradník zastupitel Český Krumlov Jakákoli většinová vláda je pro naši zemi lepší než předčasné volby. Třetina národa chce, aby vládlo hnutí ANO, a v opozici už je politickýc­h stran dost.
PRO Libor Zahradník zastupitel Český Krumlov Jakákoli většinová vláda je pro naši zemi lepší než předčasné volby. Třetina národa chce, aby vládlo hnutí ANO, a v opozici už je politickýc­h stran dost.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia