Dnes Prague Edition

Aktivista lepil u ambasády nálepky. Hrozí mu pokuta

-

Aktivista Martin Uhlíř se rozhodl protestova­t proti ruské účasti ve válce v Sýrii. Vyrazil tedy před ruské velvyslane­ctví, kde začal vylepovat samolepky. Tím však na sebe připoutal pozornost policie. Když ho policista vyzval, aby nálepky sundal, odmítl to a skončil na zemi. Nyní mu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Uhlíř o incidentu informoval na svém Facebooku. Vysvětlil, že se dohodl se svým kamarádem Michalem Sadílkem protestova­t proti válce v Sýrii a zejména proti ruské účasti v konfliktu. Nebylo to přitom první vyjádření nesouhlasu s ruskou zahraniční politikou, kterého se zúčastnil.

„Jednalo se o celkově čtvrtou protestní akci před ruskou ambasádou za posledních šest týdnů, které jsem se s spolu s přáteli účastnil. Předchozí akce měly většinou pietní charakter,“řekl iDNES.cz Uhlíř. Tentokrát mělo jít o klidný protest, kdy Sadílek hrál na ukulele a zpíval písně od Karla Kryla a Uhlíř mezitím lepil po okolí samolepky. Měly poukázat na zapojení tureckého prezidenta Recepa Erdogana, syrského vůdce Bašára Asada a ruského prezidenta Vladimira Putina do konfliktu v Sýrii.

Ve chvíli, kdy Uhlíř polepil samolepkam­i nástěnku po pravé straně vchodu do ruského velvyslane­ctví, přišel k němu policista a požádal ho o doklad totožnosti, který mu aktivista vzápětí předložil. Poté Uhlířovi řekl, aby samolepky již dále nevylepova­l. „Policista mě informoval, že vylepování takových nálepek na dané místo je poškozován­í cizího majetku, a vyzval mě, abych nálepky odstranil,“popsal další postup Uhlíř s tím, že odmítl. Sám chtěl, aby to udělali pracovníci velvyslane­ctví.

Následně příslušník aktivistu odvedl ke zdi a prohledal ho. To vyvolalo pozornost lidí na velvyslane­ctví, a proto na ně Uhlíř začal křičet v českém, anglickém i ruském jazyce, že Putin je válečný zločinec a měl by předstoupi­t před soudní tribunál v Haagu. Připomněl také, že při válce na Ukrajině zemřelo deset tisíc lidí.

Policista mezitím Uhlíře „svedl“na zem, protože neuposlech­l jeho výzvy, aby přestal křičet. Na místo zhruba po patnácti minutách dorazilo podle aktivistů dalších dvanáct policistů. Nakonec Uhlíře předvedli na služebnu, kde s ním podle jeho vyjádření po třech hodinách sepsali protokol. Věc bude řešit Úřad městské části Praha 6. (bja)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia