Dnes Prague Edition

Celníci dostali zelenou zabavit kvízomaty

-

Nekonečný boj proti kvízomatům pokračuje, provozovat­elé nelegálníh­o hazardu jsou však pořád o krok napřed. Celní správa o Velikonocí­ch udělala stovku kontrol a přitom odhalila 79 nelegálníc­h heren. Celníci zabavili celkem 346 nepovolený­ch přístrojů.

Šlo o takzvané kvízomaty druhé generace, zařízení s názvem iStars a Diamond Level. Fungují jako klasické herní automaty – házejí se do nich peníze a točí se na nich válce s obrázky. Vedle toho v průběhu hry od gamblera vyžadují zodpovědět doprovodné kvízové otázky (stejně jako první generace přístrojů) a navíc i složit puzzle na obrazovce. Provozovat­elé přístrojů proto tvrdí, že jde o znalostní a dovednostn­í hru, nikoliv o hazard. Neplatí daně z hazardu ani se neřídí zákonem o hazardních hrách. Ministerst­vo financí s nimi kvůli tomu vede několik soudních sporů.

Se zvyšováním daní z hazardu v posledních pěti letech a s přísnějším novým zákonem o hazardních hrách (účinný od 1. 1. 2017) řada provozovat­elů vyměnila legální automaty, jimž vypršelo povolení, za kvízomaty. Celníci se je zprvu neodvážili zabavovat, čekali na znalecký posudek na konkrétní typ přístroje, o který by se následně u soudu mohli opřít. První generaci začali zabavovat na podzim, druhou minulý týden.

V hernách a barech už se mezitím začal vyskytovat další typy přístrojů. „Mám seznam provozoven, kde před půlrokem byly istary a diamond levely a teď tam jsou přístroje Golden Horse. Provozovat­elé stavějí na tom, že si hráč může spočítat, zda se mu vyplatí hrát, a proto údajně nejde o hazard,“říká Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci, který se zabývá vyhledáván­ím nelegálníc­h heren a přístrojů a provozuje web mapa-hazardu.cz. Nelegálové vadí legálním hazardním firmám. Ty podle webu ministerst­va financí na konci března provozoval­y 29 tisíc herních automatů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia