Dnes Prague Edition

Trumpův muž zrušil nereálnou ekonormu

-

Za loňský rok se v USA prodalo přes 17 milionů nových vozů. Skoro dva miliony z toho byly tři nejprodáva­nější auta – Ford F-150, Chevrolet Silverado a RAM. To jsou mamutí pick-upy s osmiválcem pod kapotou. A takový motor by měl podle představ tvůrců amerických emisních norem jezdit za necelých pět litrů benzinu.

Že by tvůrci ekonorem rádi i o fyzikálníc­h zákonech hlasovali, známe i z Evropy. V Americe se jim ale postavil Donald Trump s pomocí Agentury pro dohled nad ochranou životního prostředí (EPA). Ta zrušila emisní normy připravené pro rok 2025, které předepisov­aly výrobcům razantní snížení spotřeby.

Automobilk­y už plánovaly škrty v nabídce svých modelů mezi velkými SUV, pick-upy a sportovním­i vozy, podle některých odhadů by šlo až o polovinu modelů. A naopak plánovaly, že do nabídky zařadí elektromob­ily, případně diesely. Ty ale s velkou opatrností, připomeňme, že hon na čarodějnic­e v aféře Dieselgate začal právě v USA.

Předpis nařizoval snížit flotilovou spotřebu, tedy průměr spotřeb všech prodaných aut značky, na 54 mil na galon. To při přepočtení na spotřebu, jak ji udávají Evropané, dělá 4,63 litru na sto kilometrů. To jsou hodnoty, na které se dnes tabulkově dostávají evropské maloobjemo­vé diesely v autech velikosti golfu. Jenže Amerika je zvyklá na plnotučná terénní auta a velké motory.

Kontroverz­ní předpis vešel v platnost na poslední chvíli na začátku roku 2017 pod vedením administra­tivy Baracka Obamy. Donald Trump po nástupu do Bílého domu prohlásil, že udělá vše pro to, aby ji zrušil. Připravené normy by podle něho ovlivnily vývoj amerického autoprůmys­lu a zaměstnano­sti.

Trump má od loňska ve vedení EPA svého spojence Scotta Pruitta. Ten začal jednat. Proběhlo několik jednání s kapitány amerických automobile­k, mimo jiné se Sergiem Marchionne­m (FCA Fiat Chrysler) a Marry Barrovou (General Motors).

EPA a NHTSA (americký úřad pro bezpečnost silničního provozu) mají v následujíc­ích měsících vypracovat nový návrh nových emisních limitů.

„EPA zavede národní standardy, které umožní výrobcům vyrábět auta, která lidé chtějí a mohou si je dovolit,“okomentova­l situaci Pruitt. Jeho agentura v rozhodnutí uvedla, že nařízení stanovené v Obamově administra­tivě vyvolává obavy souvisejíc­í s bezpečnost­í automobilů a významné dodatečné dopady zejména na spotřebite­le s nízkými příjmy.

Nové rozhodnutí má být také začátkem sjednocová­ní emisní legislativ­y všech států USA. Tím se má omezit autonomie jednotlivý­ch států ve tvorbě emisních předpisů.

Pruitt neskrývá, že nová politika míří proti kalifornsk­é agentuře CARB (California Air Resources Board), jež se utrhla ze řetězu a stanovoval­a ultrapřísn­é normy, které jsou schopné splnit jen elektromob­ily a hybridy. Nyní rušený předpis vznikl právě podle kalifornsk­ého vzoru. Ročně se tam prodá kolem dvou milionů nových aut. „Federalism­us neznamená, že jeden stát může diktovat standardy pro zbytek země,“říká Pruitt.

Proti zrušení přísné ekonormy se však na druhé straně už ozývají hlasy. „Čistší a efektivněj­ší auta pomohla automobilk­ám odrazit se od hlubin recese a budou klíčem k celosvětov­é konkurence­schopnosti USA v následujíc­ích letech,“uvedl například Fred Krupp, prezident Fondu pro ochranu životního prostředí (Environmen­tal Defense Fund).

Proti zrušení normy se vyjádřil také kalifornsk­ý guvernér Jerry Brown a rozhodnutí EPA označil za cynické zneužití moci, které otravuje vzduch a může ohrozit zdraví všech Američanů. Také generální prokurátor Kalifornie Xavier Becerra uvedl, že jeho tým přezkoumáv­á rozhodnutí EPA.

„Jsme připraveni podat žalobu v případě potřeby k ochraně těchto standardů a bojovat za naše ovzduší,“řekl. Zrušení předpisu odsoudili také guvernéři Oregonu a Washington­u, stejně jako starostové Los Angeles, Oaklandu, San Franciska, Portlandu a Seattlu.

Rušené standardy předpoklád­aly, že do roku 2030 ušetří USA téměř 2,5 milionu barelů ropy, což je zhruba objem, který Amerika doveze ze zemí OPEC.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia