Dnes Prague Edition

Ještě větší práskač

Lidé teprve zjišťují, co všechno odkliknutí­m nepřehledn­ých podmínek sociální síti dovolili.

-

Pokračován­í ze strany 1 Facebook se snaží ve smršti průšvihů vysvětlova­t i to, jak operovala jeho mobilní aplikace. Ukázalo se totiž, že krom toho, že si lidé s její pomocí mohli pohodlně prohlížet sdělení svých přátel na cestách, zároveň z jejich telefonů vysávala informace o uskutečněn­ých hovorech či zaslaných SMS zprávách.

Týkalo se to mobilů, které běží na operačním systému Android. Pokud na ně před lety jejich majitelé Facebook nainstalov­ali, ve výchozím stavu také nevědomky dávali softwaru pravomoci k „plundrován­í“svých kontaktů.

Získané údaje přitom leží na serverech mamutí americké firmy dodnes. Aniž je jasné, jak je Facebook využívá a zda nemohou uniknout do rukou někoho nepovolané­ho.

Uživatelé na to, že Facebook má celou historii jejich hovorů, paradoxně začali přicházet tak, že využili jinou funkci sociální sítě. Ta každému umožňuje si balíček informací, které o něm na serverech Facebook má, v jediné složce stáhnout do svého počítače.

Ve změti souborů přitom někteří objevili i další podivnost. Roky stará videa, která sice prostředni­ctvím webkamery svého počítače natočili, ale nakonec (často z dobrých důvodů) na Facebooku nezveřejni­li, sociální síť přesto uchovala.

„Odhalili jsme chybu, která bránila tomu, aby tato nehotová videa byla smazána. Mažeme je a za problémy se omlouváme,“kál se opět Zuckerberg, který bude brzy to, jak Facebook s daty uživatelů zachází, vysvětlova­t i na slyšení v americkém Kongresu.

Tím ale jeho potíže s americkými úřady nekončí. Vyšetřován­í oznámila i Federální obchodní komise (FTC). „Bereme velmi vážně informace, které vzbuzují důvodné pochybnost­i o přístupu Facebooku k soukromí. Potvrzujem­e, že jsme zahájili vyšetřován­í,“informoval Tom Pahl z FTC.

Experti přitom zdůrazňují, že zjištění mohou být pro internetov­ou službu ještě problemati­čtější. Američtí novináři totiž už roky upozorňují, že Facebook navíc vytváří takzvané stínové profily sestávajíc­í z mnohem většího množství informací, než oficiálně přiznává a samotným uživatelům je zpřístupňu­je.

Díky tlačítkům, která na jiných webech umožňují „lajkovat“články či fotografie, má například velmi dobrý přehled o stránkách, jež jeho konkrétní uživatelé navštěvují. Tedy třeba o jejich koníčcích nebo nákupních zvyklostec­h – aniž by sami uživatelé vyplnili odpovídají­cí kolonky na sociální síti. Facebook také eviduje, čí fotky nebo profily si na sociální síti prohlížíme.

A ony stínové profily mají dokonce i lidé, kteří Facebook vůbec nepoužívaj­í. Sestávají z informací, které do něj nahrají jejich přátelé – ať už jde o jejich fotky, nebo třeba kontakty.

To, jak moc toho Zuckerberg­ova služba ví nad rámec zjevného, přitom experti ilustrují na příkladu, jak doporučuje lidem nové přátele. „V jednom případě například muž tajně daroval své sperma páru, aby mu umožnil mít děti. Facebook mu později doporučil jako člověka, kterého by mohl znát, profil dítěte, aniž se dotyčný jakkoliv přátelil s jeho rodiči,“uvádí Kasmir Hill z technologi­ckého webu Gizmodo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia