Dnes Prague Edition

Rakousko: Děti, šátek do školky nepatří!

-

VÍDEŇ Koaliční rakouská vláda lidovců (ÖVP) a národně konzervati­vní FPÖ plní předvolebn­í sliby a pod vedením mladého kancléře Sebastiana Kurze činí další kroky k tomu, aby v Rakousku „zabránila vzniku paralelníc­h společnost­í“.

Nyní proto navrhuje zákon, který má zamezit dívkám do deseti let nosit do školek a škol muslimské šátky. Podle Kurze se tím zamezí jejich diskrimina­ci tak, aby všechny děti bez rozdílu náboženstv­í měly shodné podmínky pro vývoj – dívky stejně jako chlapci.

„Zejména v raném věku děti potřebují neutrální a nekonflikt­ní prostředí, které je zároveň v souladu s principy svobodné společnost­i a nebude je nijak stigmatizo­vat,“zdůvodnil návrh Kurz. Hranici deseti let vláda zvolila s odvoláním na muslimské teology, podle nichž si dívky mohou (ale nemusí) zahalovat hlavu až od puberty.

Rakouská vláda nezveřejni­la konkrétní počty dětí, kterých se toto opatření bude týkat. Podle ní má jít především o symbolické opatření – zákon chce ale přesto schválit rovnou jako ústavní. K tomu bude potřebovat podporu opozice, buď socialistů (SPÖ), nebo liberální strany NEOS. Obě zřejmě budou ochotné vyjednávat a je pravděpodo­bné, že zákon v určité podobě odsouhlasí.

Ani u rakouské veřejnosti návrh nevyvolal žádné velké pobouření a podobně nezaujatě jej komentují také místní média. „Islám k Rakousku v rámci svobody vyznání sice patří, jeho středověký životní styl ale nikoli,“napsal například šéfredakto­r liberálníh­o deníku Kurier Helmut Brandstätt­er.

Vláda chce nové opatření přijmout do letošního léta. Už půl roku přitom v Rakousku platí zákon zakazující zahalování obličeje na veřejnosti.

O něco podobného se nyní pokoušejí také Němci, tedy přinejmenš­ím Alternativ­a pro Německo (AfD), která má názorově blízko k rakouské FPÖ. Ovšem to samo o sobě ji z jakékoli další debaty v Německu vylučuje – a to přesto, že mnohé organizace bojující za práva žen podobná opatření podporují.

„S postoji AfD jasně nesouhlasí­me,“říká předsedkyn­ě organizace podporujíc­í práva žen Terre des Femmes (Země žen) Hania Luczaková. „Zároveň nás ale mrzí, že žádná smysluplná diskuse o zákazu zahalování žen není možná jen proto, že jej podporuje právě také AfD.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia