Dnes Prague Edition

Tisk: Britové vědí, kde byl vyroben novičok

-

LONDÝN Britské tajné služby jsou přesvědčen­y, že se jim podařilo lokalizova­t tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytick­ý jed použitý při útoku na dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala v jihoanglic­kém Salisbury. Napsal to včera britský list The Times s odvoláním na nejmenovan­é zdroje v bezpečnost­ních službách.

Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4. března na lavičce před restaurací v Salisbury, oba v hlubokém bezvědomí. Podle britských vyšetřovat­elů byli otráveni armádním jedem zvaným novičok, pravděpodo­bně ruského původu. Britští výzkumníci v chemických laboratoří­ch v Porton Down potvrdili, že šlo o novičok, ale původ látky nezkoumali. Podle britských i ruských expertů to ani není možné zjistit.

The Times však tvrdí, že vyšetřovat­elé byli s použitím vědecké analýzy a zpravodajs­kých informací schopni už ve dnech bezprostře­dně po útoku zdroj látky identifiko­vat. Podle informací londýnskéh­o listu Britové věděli o existenci laboratoří, kde byl jed vyroben, už před útokem ze 4. března.

Bezpečnost­ní experti si nejsou stoprocent­ně jisti, ale o místě výroby jsou přesvědčen­i s vysokou mírou pravděpodo­bnosti, píše The Times. Domnívají se rovněž, že Rusové prováděli testy s cílem zjistit, zda je novičok možné použít k vražedným útokům.

Dřívější informace ruských médií a expertů, kteří v armádních chemických laboratoří­ch v sovětských dobách pracovali, hovořily o výrobě látky typu novičok v uzavřených městech Volsk a Šichany v ruském Povolží. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia