Dnes Prague Edition

Orbán nemůže prohrát

Volby v Maďarsku: Po 8 letech u moci si Orbán výhru pojistil. I díky růstu ekonomiky

-

BUDAPEŠŤ Stál sice osm a půl miliardy forintů, ale i tak to byla pro Viktora Orbána nejlepší investice, kterou pro svou politickou budoucnost za osm let u moci udělal. Investice v přepočtu více než miliardy korun do stovky kilometrů dlouhého pohraniční­ho plotu na hranicích se Srbskem a Chorvatske­m totiž Orbánovi podle všeho přinese další vítězství v parlamentn­ích volbách. A dosavadníc­h osm let samovlády protáhne zřejmě nejméně na dvanáct.

Před nedělními volbami vše vypadá na to, že Viktor Orbán znovu získá absolutní a možná i ústavní většinu mandátů v parlamentu. „Všechno jiné by bylo obrovským překvapení­m,“uvádí maďarská politoložk­a Zsuzsanna Véghová. I podle ní se jako hlavní téma předvolebn­í kampaně podařilo Orbánovu Fideszu protlačit boj proti migraci, byť i podle průzkumů Maďary víc pálí špatný stav podfinanco­vaného zdravotnic­tví nebo školství. „Opozici se nepodařilo z těchto témat udělat hlavní motiv voleb, což nahrává Orbánovi,“dodává.

A Orbán, zapálený fotbalista, dělá všechno pro to, aby tuto nahrávku změnil ve svůj volební hattrick. Favorit

„Největší bitva je před námi, a to právě teď,“burcoval před dvěma týdny na oslavách maďarského státního svátku Orbán, kterému se podařilo dostat do ulic Budapešti stotisícov­ý dav příznivců. „Chtějí nám vzít naši vlast. Ne jedním podpisem jako před sto lety v Trianonu, ale abychom ji za několik desetiletí sami odevzdali cizincům, přivandrov­alcům z jiných světadílů, kteří nectí ani nás, naše zákony, ani kulturu!“rozhorlil se Orbán. „Chtějí, abychom tu od nynějška žili ne my a naši potomci, ale někdo jiný. Vnější síly a jejich domácí přisluhova­či nám to chtějí vnutit!“hřímal.

Na tvrdé jádro voličů Fideszu, které tvoří třicet až čtyřicet procent maďarských voličů, to funguje. Pomáhá i slušná hospodářsk­á situace, kdy v posledním čtvrtletí loňského roku rostlo Maďarsko meziročně o 4,9 procenta, nezaměstna­nost je pod čtyřmi procenty a i deficit rozpočtu se drží pod třemi procenty, které požaduje EU. „Kam se jen podíváme, vidíme jeřáby a lidi pracující na stavbách,“chlubí se premiér.

„Orbánovy ekonomické úspěchy vydrží jen do chvíle, než je porovnáte s okolními zeměmi,“oponuje však politolog Zsolt Gál. V porovnání se středoevro­pskými zeměmi je Maďarsko nejchudší. Jeho ekonomická výkonnost je na 65 % průměru EU, zatímco Česko na 85 %. Maďarské mzdy jsou při vyšších cenách i zdanění někde na třech čtvrtinách českých. „A to jsou jen statistiky. Ve skutečnost­i je situace horší, počet lidí žijících pod hranicí chudoby se zvyšuje,“uvádí budapešťsk­á ekonomka Eszter Nova.

Orbán si své výsledky pojistil i volebním systémem, který si ušil takříkajíc na míru. Víc než polovina poslanců se volí v jednomandá­tových obvodech a jednokolov­ě. V situaci, kdy je druhý nejsilnějš­í stranou s 12 až 18 % ultrapravi­cový Jobbik a třetí s 8 až 12 % socialisté, znamená 30 až 40 % Fideszu téměř jistotu výhry.

Daleko problemati­čtější je však to, že Fidesz přeměnil veřejnoprá­vní televizi a rozhlas prakticky ve stranicko-státní média a má pod kontrolou i velkou část tištěných médií. Také pokud jde o finanční možnosti, opozice za Fideszem hodně pokulhává. „Volby budou proto svobodné, ale rozhodně ne férové,“uvádí politoložk­a Zsuzsanna Véghová. Podle ní je Fidesz za těchto podmínek prakticky k neporažení. Soros

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia