Dnes Prague Edition

Trump posílá na Rio Grande vojáky jako pohraniční­ky

-

WASHINGTON Skupina dětí, žen, mládeže a příslušník­ů sexuálních menšin z Hondurasu nacházejíc­í se skoro tisíc kilometrů od USA právě zásadně ovlivnila poslání amerických ozbrojenýc­h sil.

Je jich sotva třináct set, spousta z nich by v Americe nesměla sama ani na nepřístupn­é filmy, ale prezident Donald Trump kvůli nim vyslal k mexické hranici vojáky.

Členové národní gardy, v podstatě aktivní zálohy americké armády, budou nyní sloužit na Rio Grande jako pohraniční­ci.

Trump řekl, že tím chce zalepit díry po slíbené hraniční zdi, která pořád nestojí, protože není, kdo by ji zaplatil.

Prezident oznámil, že „situace na hranicích dosáhla krizového stavu“ a že je třeba zabránit pašerákům a migrantům v přechodu do USA.

Zdá se, že poslední kapkou byla právě skupina z Hondurasu, která putovala za značné publicity přes Střední Ameriku do USA.

Uchytil se pro ni název karavana migrantů a vycházely z ní příběhy o dětech a sexuálních menšinách hledajícíc­h bezpečí v zaslíbené Americe.

Migranti putují pěšky a na střechách vlaků z domova, který patří k nejnásilně­jším státům západní polokoule. Organizují je aktivisté, neboť tento druh kolektivní migrace kolem Velikonoc se už stal pravidelno­u výroční událostí, jíž organizáto­ři chtějí upozornit na osud lidí snažících se dostat do USA.

Když tuto karavanu zaznamenal Trump, reagoval.

Faktem je, že počet pokusů o ilegální vstup do USA byl na takřka rekordním minimu, což byl výsledek tvrdých výroků Donalda Trumpa a opatření, jež se pokouší zavádět. Jimi odrazuje potenciáln­í nově příchozí. Teď však znovu počet přícházejí­cích stoupá.

Záležitost měla v USA typický mediální dopad trumpovské doby.

Jakmile Trump opatření vyhlásil, strhla se ihned kritika, že to je nesmyslný krok – argumenty zněly, že tím oslabí armádu v nejisté mezinárodn­í situaci a že nabourá výcvik národních gardistů, kteří by měli sloužit na hranici.

Jenže se rychle ukázalo, že vojáky poslali hlídat americko-mexickou hranici i všichni poslední tři prezidenti – Obama, Bush mladší a Clinton. Ten tam tehdy poslal dokonce námořní pěchotu.

Zaskočená média se tedy začala otáčet na Trumpově výroku, že jde „o bezprecede­ntní krok“, a naopak naznačoval­a, že se pokusil přisvojit si rozhodnutí, jež jen kopíroval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia