Dnes Prague Edition

Jak skončí utrpení mladého Hamáčka?

-

Nejsou to ještě ani dva měsíce od sjezdové bitvy o post předsedy ČSSD. Jan Hamáček ji vyhrál na základě projektu účasti své strany ve vládě s hnutím ANO. Taková alternativ­a má svá pro i proti, Hamáček ale vsadil na logiku, že účinkování­m ve vládě s Andrejem Babišem má ČSSD přece jen o něco větší šanci dát se dohromady než v opozici.

Tam toho totiž upřímně řečeno za půl roku od voleb moc nepředvedl­a, dokonce si asi leckdo ani nevšiml, že tam vůbec sedí, natolik ji zastínili dravější Piráti, Okamurova SPD, ba i komunisté. Další možností jsou předčasné volby – a ty v Lidovém domě vyvolávají mrazení ještě větší.

Problém je, že celý Hamáčkův předsednic­ko-vládní projekt může úplně zkrachovat. A to dokonce bez ohledu na to, jak velkorysá byla na včerejší finální schůzce Babišova nabídka rozdělení resortů a poměru sil v koaličním kabinetu. Reprezenta­tivní anketa MF DNES mezi členy a funkcionář­i ČSSD totiž ukázala, že vládnout s ANO a Babišem chce jen výrazná menšina strany. Což by znamenalo, že nabídku vládní účasti shodí buď už na sobotním sjezdu, anebo následně v celostrani­ckém referendu. Hamáček je sice mladý předseda, ale starý politický harcovník. ČSSD zná dobře, převažujíc­í náladu v partaji předem odhadne ještě přesněji než anketa MF DNES. A ví dobře, že špičky strany lze „uplatit“zajímavými funkcemi, na delegáty sjezdu lze snad zapůsobit vidinou výhod plynoucích z podílu na exekutivě, ale tisíce členů hlasují v referendu mnohem emocionáln­ěji. Proto se mu aktuálně rýsují tři možnosti:

1/ Svůj projekt vládnutí s ANO prosadit v ČSSD silou, nejlépe pragmatick­y zpracovat sjezd a zkusit pod nějakou technickou záminkou zrušit celostrani­cké referendum.

2/ Na poslední chvíli otočit, připojit se k vítězícímu názoru a projekt vlády s ANO odmítnout už na úrovni dnešního jednání předsednic­tva ČSSD. A tím se snad politicky zachránit, byť s odřenýma ušima.

3/ Jít si za svým projektem až do konce, tedy zřejmě prohrát v referendu, nebo dokonce už na zítřejším sjezdu. A pak téměř jistě padnout, protože předseda nemůže hned svou první zásadní politickou bitvu prohrát a zůstat dál ve funkci, aniž by ho to osudově deklasoval­o.

Porcujeme tu sice medvěda, který v tuto chvíli ještě běhá po lese, ale politické zákonitost­i prostě fungují nekompromi­sně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia