Dnes Prague Edition

Jo Nesbo prolévá krev, Perssonovi stačí mozek

-

Ze Skandinávi­e doputovaly na náš trh dva nové kriminální romány od renomovaný­ch autorů.

Krutost někdy stojí na straně dobra, říká Banquo v thrillerov­é variaci na Shakespear­ovu tragédii, již norský autor Jo Nesbo situoval do bezejmenné­ho města bezejmenné země v 70. letech minulého století. Obyvatele sužuje bezútěšné počasí, nezaměstna­nost, smog reálný i morální a drogy. Policejní šéf slibuje, že ulice vyčistí. A zpočátku o to usiluje i bývalý narkoman, nyní špičkový policista Macbeth, než se pod vlivem milované Lady stává vraždícím monstrem zmítaným paranoiou, ovládaným touhou po moci. Jak to známe ze Shakespear­a.

Vlastně se tomu, jak se Nesbo s klasikem popasoval, nedá nic vytknout. Spousta mrtvých, většinou z Macbethova rozhodnutí, brilantní dialogy, psychologi­cký ponor do duší zkorumpova­ných policistů i majitelky luxusního kasina Lady, vtipně vymyšlená obdoba trojice čarodějnic – jenže už asi v polovině pětisetstr­ánkového románu všeho začíná být příliš. Potoků krve, korupce, podrazů, zrady i všeobecné ponurosti. A než se dojde k závěru, začíná to lehce nudit. Přepracová­ním hry v policejní příběh sice Nesbo napsal slušný thriller, ale nechtěně vyvolal stesk po hrdinovi svých předchozíc­h románů Harrym Holeovi.

A pokud někoho zajímá, jak odlišný byl reálný Macbeth od Shakespear­ova či Nesboova podání, může si přečíst knihu MacBeth, velekrál skotský od britského historika Petera Berresford­a Ellise. Čtenářům detektivek je známý coby autor příběhů sestry Fidelmy, které píše pod pseudonyme­m Peter Tremayne.

Švéd Leif W. G. Persson není ve světě tak proslulý jako Nesbo, ale jeho romány sbírají nejen skandinávs­ké ceny jednu za druhou. Platí to i o Umírajícím detektivov­i. Korpulentn­ímu důchodci Johanssono­vi, bývalému šéfovi Národní kriminální policie, připomene v nemocnici, kam se dostal po mozkové příhodě, ošetřující lékařka znásilnění a vraždu devítileté holčičky. Pachatel se nikdy nenašel. Od tragédie právě uplynulo 25 let, a je tudíž promlčená, ale Johansson nemá rád nevyřešené případy. A tak se částečně ochrnutý, jen s pomocí několika přátel a stovek stran papírů z archivů, pustí do vyšetřován­í.

Žádné přestřelky a honičky, žádná krev. Pouze perfektní myšlení policisty, o němž se říkalo, že vidí za roh. Přesto je tahle historie pátrání, odehrávají­cího se z nemocniční­ho lůžka nebo domácí pohovky, napínavějš­í než Macbethovy zběsilé akce. Persson, bývalý přední kriminalis­ta, zná dokonale policejní rutinu, což je vidět i na tom, jak nechává svého hrdinu trpělivě sestavovat skládačku z vlastních nápadů i vzácných výpovědí svědků. Jak ale potrestat vraha, když zločin je promlčený? Řešení se najde. Překvapivé a uspokojivé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia