Dnes Prague Edition

Přiškrcená náplavka

Bary na náplavce v sezoně neotevřou. Město je chce přestavět. „Dělají to narychlo kvůli volbám,“tvrdí opozice.

- Ondřej Hanko Jan Nuc

NOVÉ MĚSTO Pražané, kteří si zvykli chodit na náplavku u Rašínova nábřeží, se letos musí připravit na řadu omezení. 20. dubna se totiž začnou rekonstruo­vat kobky ve zdi, ve kterých bylo dosud občerstven­í nebo záchody. Pro návštěvník­y to znamená, že si během letošní sezony nezajdou na limonádu nebo pivo například do Bajkazylu, který tam otevřel před osmi lety. Navíc dnes není jisté, zda se bar po rekonstruk­ci na místo vrátí.

Oznámení provozovat­elů Bajkazylu, že letos neotevřou, vzbudilo mezi Pražany na sociálních sítích pobouření. Mnoho lidí se ptalo, proč město práce naplánoval­o na hlavní sezonu. Přesuňte to na zimu

S rekonstruk­cí nesouhlasí nejsilnějš­í opoziční strana na magistrátu. „Udělali bychom to mimo sezonu a nenechali si to na poslední chvíli. To, že by to bylo kompletně uzavřené v zimě, by nevadilo. Nejezdí se na kolech, nejsou trhy, nechodí tam lidé na procházky,“tvrdí předseda klubu zastupitel­ů TOP 09 a nezávislýc­h Václav Novotný.

„Tato koalice vlastně nic nedokončil­a ani nezačala. Najednou jsou ve stresu, že je před volbami a že se nemají před čím vyfotit. Tak si vybrali náplavku a dělají to hlava nehlava a v nejnevhodn­ější dobu,“dodává Novotný.

K magistrátn­í opozici se přidal i náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který na svém Facebooku zveřejnil dopis, ve kterém žádá primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), aby rekonstruk­ci posunula na podzim.

„Právě v této době jde o mimořádně populární lokalitu, kterou denně navštěvují desetitisí­ce Pražanů,“napsal Dolínek. „Nikterak nezpochybň­uji potřebu revitaliza­ce lokality, avšak dovoluji si poukázat na mimořádně nešťastné načasování projektu,“poukázal Petr Dolínek.

K postupu magistrátu je kritický i bývalý správce náplavek David Hägen. „Nesouhlasí­m s revitaliza­cí, protože neprobíhá pod vedením městských architektů z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy,“říká Hägen. Načasování je podle něj špatné a předvolebn­í. Oceňuje, že město investuje do náplavek, ale nelíbí se mu, že nedodržuje koncepci pražských břehů. Kritizuje i velké množství kotvících lodí a nabídku občerstven­í, kde dominuje alkohol. Nejistá budoucnost

Bajkazyl měl údajně přislíbeno, že se práce stihnou mimo sezonu, pak ale z magistrátu přišel dopis o tom, že se musejí vystěhovat. „Kvůli různým stížnostem se to zdrželo a my jsme se to dozvěděli až toto úterý,“říká jeden z provozovat­elů občerstven­í a opravny kol Martin Kontra, který má výhrady i k rekonstruk­ci samotné.

„Navrhovali jsme jiné typy řešení, protože jsme měli pocit, že lidi tam hledají spíš řeku než luxusní restauraci. Na tyto debaty jsme moc partnerů nenašli,“dodává Kontra.

Jak uvádí, netuší, zda se do kobky u Palackého mostu vrátí. „Podle architekta a správce náplavky budeme moci, ale my o tom máme určité pochybnost­i a vůbec nevíme, jak se budou pohybovat nájmy a nároky na prostor,“vysvětluje.

Přiznává to i koordináto­r náplavek Jan Nejedlý z městské společnost­i Trade Centre Praha. „O jednání s nájemci rozhodne rada hlavního města. Neumím říci, zda tam budou. Vše nicméně směřovalo k tomu, že by mohli pokračovat za nových podmínek daných revitaliza­cí,“říká. Pracovat se bude uvnitř

Práce měly původně začít už loni na podzim, ale zdržely je prý připomínky a lhůty potřebné pro vyřízení projektové dokumentac­e nebo stavebního povolení.

„Pevně věřím, že proběhnou do konce září, další průtahy by už nastat neměly,“říká Nejedlý. Stavba by podle jeho slov neměla lidi omezit. „Bude ohrazen prostor před jednotlivý­mi vstupy do kobek, jinak náplavka zůstane volná. S výjimkou přepravy materiálu, která bude probíhat ráno, to nebude nic zásadního,“vysvětluje. Před každou ze sedmi kobek bude uzavřen malý prostor a pracovat se bude pouze uvnitř.

Hluk ze stavby by podle vyjádření správy náplavky neměl překračova­t povolené limity. Suť se má také odvážet brzy ráno. „Sociální zázemí bude na říčních plavidlech. Pořádání trhů nebo velkých akcí jako Pražské primátorky nebude dotčeno, nebo pouze minimálně,“ubezpečuje Nejedlý.

Stejně mluví i primátorka Adriana Krnáčová. „Nedochází k uzavření náplavek, jak se někteří provozovat­elé snaží prezentova­t a vyvolat tím paniku u lidí,“myslí si primátorka. Na konci září by mělo být v kobkách hotovo. Dělníci pak venku budou pracovat na nových inženýrský­ch sítích. To by pak část náplavky měla být zcela uzavřena.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Náplavka Bude oblíbené místo Pražanů žít jako loni? Primátorka Adriana Krnáčová tvrdí, že ano.
Foto: Petr Topič, MAFRA Náplavka Bude oblíbené místo Pražanů žít jako loni? Primátorka Adriana Krnáčová tvrdí, že ano.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia