Dnes Prague Edition

Metropole vyhlásila válku potkanům

-

PRAHA V Praze tento týden začala každoroční deratizace, která potrvá do konce října. Opatření, při kterém budou rozmístěny tisíce kilogramů nástrah, se týká ploch pod magistrálo­u, parků, okolí stanic metra i kanalizačn­ích sítí. Na povrchu deratizaci provádějí městem a městskými částmi vybrané firmy, v kanalizaci Pražské vodovody a kanalizace. Místa, kde je nutné opatření provést, vytipovala pražská hygienická stanice.

Podpovrcho­vá deratizace začala včera v Praze 1, nejprve na Václavském náměstí a ve Vrchlickéh­o sadech. „Říjen je pak věnován kontrolám lokalit se zvýšeným výskytem potkanů a ošetření míst podle dodatečnýc­h požadavků hygienické stanice a odborů životního prostředí,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Hy- gienici hodnotí situaci v hlavním městě ohledně výskytu hlodavců jako velmi dobrou, a to díky kombinaci povrchové a podpovrcho­vé deratizace.

Praha za povrchovou deratizaci loni zaplatila tři miliony korun, PVK za deratizaci stokové sítě pět milionů. Deratizaci musí provádět i soukromé firmy. Hygienicko­u stanici informoval­o 155 podniků, ačkoli to nepatří mezi jejich povinnosti, o provedenýc­h opatřeních, za která zaplatily dohromady pět milionů korun.

„Místa výskytu se často mění, protože potkani neustále migrují. Právě kvůli migraci se v rámci deratizace ošetřují vždy větší plochy, čímž je možné zamezit dalšímu šíření potkanů,“upřesnil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Potkani se vyskytují na zanedbanýc­h místech. „Pro snižování počtu hlodavců musíme pravidelně a ve zvýšené míře například uklízet lokality, kde se dlouhodobě vyskytují osoby bez přístřeší. Přemnožení podporuje nepořádek nebo nedostateč­ně udržované parcely, dobré podmínky poskytují i pozemky, na kterých se staví,“řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

PVK loni rozmístily 13,5 tuny nástrah, se stejným množství počítají i letos. Do každého kanalizačn­ího vstupu dávají deratizáto­ři jeden kilogram přípravku Hubex, který obsahuje například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a antikoagul­ant, který ředí krev. Potkani nedokážou kvůli anatomii dostat jed z těla zvracením, proto po pozření nástrahy uhynou. Na volném prostranst­ví a v domech jsou nástrahy v ochranném obalu a místo je označeno varováním. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia