Dnes Prague Edition

„Začínal jsem jako jediný,“říká Jiří Ježek

-

Šestinásob­ný paralympij­ský vítěz a šestinásob­ný mistr světa v cyklistice Jiří Ježek bude o víkendu k vidění na cyklovelet­rhu FOR BIKES v Letňanech. PRAHA Svůj první závod na kole vyhrál v roce 1994, o tři roky později se stal členem národní reprezenta­ce a o šest let později, tedy v roce 2004, se cyklistice začal věnovat jako profesioná­l. Kromě jiného je šestinásob­ným paralympij­ským vítězem a šestinásob­ným mistrem světa v cyklistice, to vše navzdory osudu, který ho jako dítě připravil o část dolní končetiny.

„Odjel jsem spousty závodů se zdravými závodníky,“říká Jiří Ježek. Ubyl mi závodní stres, ale zůstala mi spolupráce s lidmi, se kterými jsem pracoval i během své kariéry. Tím, že už nezávodím, mám víc času přijímat nabídky na motivační vystoupení pro firmy, které nejsou mými dlouhodobý­mi partnery, ale jednorázov­ě mě pozvou na motivaci svých zaměstnanc­ů. To jsem ale dělal už v průběhu své sportovní kariéry. Tím, že jsem měl spoustu závodů, musel jsem většinu nabídek odmítat. Mám radost, že dnes je to jedna z mých pracovních náplní. Je to využití mých zkušeností.

Když jsme začínali, byl jsem jediný profesioná­l mezi handicapov­anými sportovci a cestu jsem si musel vyšlapávat sám. Bylo to těžké a šli jsme metodou pokus–omyl, protože nás to nikdo neučil a nebyli jsme v žádném týmu nebo agentuře, která by se o nás starala. Byl jsem i na pokraji byznysovéh­o vyhoření. Ale tento život jsem si vybral sám a byl jsem šťastný, že ho můžu žít. Ambasador cyklovelet­rhu S těmi jsem odjel spousty závodů. Musel jsem trénovat stejně jako oni, možná ještě o něco víc, abych překonal svůj handicap. V průměru pět či šest hodin denně jsem jezdil na kole a navíc cvičil na posílení zbytku těla, vždy ráno asi tak tři čtvrtě hodinky, potřeboval jsem kompenzova­t tu postiženou nohu a jednostran­nou zátěž. Musel jsem se trénování věnovat víc, než tenkrát bylo běžné. Plus jsem měl samozřejmě další aktivity souvisejíc­í s cyklistiko­u, takže mnohdy to bylo víc než jeden pracovní úvazek. Měl jsem štěstí v tom, že moje žena Soňa byla mojí manažerkou, takže mi zázemí dělala ona a vyřídila spoustu věcí kolem. Bylo mi dvacet let. O nohu jsem přišel v polovině osmdesátýc­h let při autonehodě, to mi bylo jedenáct let. V té době tu žádný paralympij­ský projekt nebyl. O tom sportu se vůbec nemluvilo a prakticky zde neexistova­l, nebylo se kde inspirovat. Byl tu osamocený Josef Lachman

který se jako jediný z tehdejšího východního bloku účastnil paralympiá­dy v roce 1988 v Soulu a přivezl odtud stříbrnou medaili právě v cyklistice. Měl úplně stejný handicap jako já. Později, když jsem vyráběl protézy, jsem ho poznal jako pacienta. Po úraze jsem začal jezdit na kole jako každé dítě, dělal jsem všechno, co dělali moji zdraví kamarádi, ale tehdy mě vůbec nenapadlo, že bych v tom někdy mohl soutěžit. Až poté, co jsem se seznámil s Josefem Lachmanem, už v dospělosti, ta myšlenka přišla. Josef mi řekl, že to není profesioná­lní zaměstnání, že i on má práci, ale že je to fajn. Můžu jezdit na závody po světě a potkávat stejně handicapov­ané lidi, závodit s nimi.

Najednou jsem chtěl něco dokázat, proto jsem dřel víc než ostatní. Všichni mi říkali, neblázni, nedávej tomu tolik, taková časová investice se ti nikdy nevrátí. Pak jsem se nominoval do australské­ho Sydney a věděl jsem, že tam chci prodat maximum. Dokonce jsem si tři měsíce předtím zkrátil pracovní úvazek a nevyděláva­l tedy skoro žádné peníze. Asi se to pak nějakým způsobem projevilo a já jsem tam všechny překvapil. Po Sydney se mi skutečně úplně otočil život, protože se z protetika, který jako koníček jezdí na kole, stal paralympij­ský vítěz. Pracoval jsem ještě tři roky poté, to už jsem obhajoval tituly mistra světa. Tak to první si pamatuju přesně, bylo to dvacet tisíc korun. Postavil mi ho ze svých komponentů v roce 1994 Josef Lachman. Dnes jsou kola pro nás handicapov­ané srovnateln­á s těmi, co jezdí třeba Tour de France, a to jsou částky kolem čtvrt milionu. Některá jsou ještě dražší. Ale jsou nejlepší, a když člověk chce být nejlepší, potřebuje mít k tomu i odpovídají­cí vybavení. Když už jsem si mohl vybírat, s kým spolupraco­vat, snažil jsem se vždy dohodnout s českými firmami. V nejbližší době budu na cyklovelet­rhu FOR BIKES, což je největší akce svého druhu ve střední Evropě. Jsem jejím ambasadore­m a ode dneška až do neděle 8. dubna šlápnu do pomyslných pedálů právě na tomto cyklistick­ém svátku v pražském Výstavišti v Letňanech.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia