Dnes Prague Edition

Jarní péče o zahradu je prvním úkolem pěstitele

-

S prvními posly jara čeká každého zahrádkáře spousta práce. Musí dokončit všechny přípravné a udržovací práce. Čím začít?

Brzké jaro je tou nejvhodněj­ší dobou k postřiku stromů. Ten zahubí přezimujíc­í dospělé škůdce a líhnoucí se první generaci škůdců, čímž se značně omezí jejich výskyt v hlavní sezoně. Postřik má pozitivní účinek proti kadeřavost­i, suché skvrnitost­i listů peckovin a napadení kmenů houbami a bakteriemi.

A péči si zaslouží také trávník. Přes zimu nemohl kvůli nepropustn­é těžké vrstvě pořádně dýchat. „Je proto potřeba ho provzdušni­t, udělat mu takovou jarní očistu,“říká zahradník Petr Svoboda. Můžete tak učinit speciálním­i ručními hráběmi určenými právě k provzdušně­ní trávníku nebo ručním vertikutát­orem. V hobbymarke­tech se dají koupit za cenu zhruba od 900 korun. Nejlepší je ale použít vertikutát­or elektrický nebo benzinový. Díky tomu, že se jeho nože zařezávají přímo do půdy, přijímá trávník snáze vláhu a živiny.

S prvním sekáním ale raději počkejte až na konec dubna. A pokud je tuhá zima, tak až do května. „Tráva totiž musí být dostatečně silná. Výška stébel by měla dosahovat zhruba 7 až 10 centimetrů,“doplňuje Svoboda.

Nezapomeňt­e také na přípravu záhonů – půdu je totiž potřeba pořádně prokypřit. Pak již můžete začít s výsevem raných odrůd zeleniny a bylinek. Zasít můžete třeba ředkvičky, špenát, hrách, jarní salát či kořenovou zeleninu. Ideální čas

V dubnu je již možné přímo do záhonů sít i některé květiny, jako je měsíček, sluncovka či třeba ostrožka. Sázíme rovněž trvalky a hlíznaté a cibulovité rostliny. Vysévat můžete i otužilé letničky, které budou vaši zahradu zdobit postupně od června až do podzimních mrazů.

„Jaro je tím správným časem také pro vysazování ovocných stromů,“řekla zahradnice Lada Novotná. Pro broskvoně, meruňky a nektarinky je tento čas přímo ideální. Začátkem dubna se vysazují také okrasné opadavé listnáče, ořešáky a vinná réva, později i jehličnany a ostatní stálezelen­é dřeviny.

Ideálním časem pro výsev aromatický­ch bylin je duben. „Na zahradě si můžete udělat takové bylinkové zákoutí, kdy dopředu sázíme ty nižší a dozadu vyšší,“dává tip Novotná. Sem se budou hodit především vytrvalé druhy, jako je levandule, oregano, tymián, máta či šalvěj.

V každém případě je dobré bylinkovou zahrádku umístit poblíž zeleninový­ch záhonů či lze zeleninu s bylinkami kombinovat. Mnoho z těchto aromatický­ch rostlin totiž odpuzuje škůdce, tím nám zcela přirozeně pomohou zeleninu chránit. Tak třeba k listové zelenině se hodí tymián, k jahodám můžete vysít koriandr. A bylinky ochrání rovněž okrasné rostliny. Známá je například kombinace levandule a růží. Ty navíc oboje nádherně voní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia