Dnes Prague Edition

Sagan triumfoval v Roubaix

Poprvé po 37 letech vyhrál nejslavněj­ší klasiku cyklista v duhovém trikotu mistra světa

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Před týdnem si po závodě Kolem Flander postěžoval, že mu nikdo z lídrů ostatních týmů nechtěl pomoci stahovat vedoucího Nikiho Terpstru z Quick-Stepu. Tak si tentokrát pomohl sám. Peter Sagan je poprvé šampionem nejslavněj­ší cyklistick­é klasiky Paříž–Roubaix. Po impozantní­m představen­í. „Triumf mistra světa v takovém stylu je dárkem pro cyklistiku,“psala na Twitter i Laura Meseguerov­á, expertka Eurosportu.

„Už sis to zasloužil,“vzkazoval mu hned Alberto Contador.

Pětapadesá­t kilometrů před cílem vypálil Sagan před skupinu největších favoritů a dokonale je tím zaskočil.

Zcela sám poté smazal 40vteřinov­ou ztrátu na skupinku uprchlíků šlapajícíc­h v čele od úvodní fáze závodu.

S nejsilnějš­ím z nich, švýcarským mistrem Silvanem Dillierem z týmu AG2R, potom moudře spolupraco­val až na velodrom v Roubaix, navzájem si byli nápomocni.

A na samém konci Dilliera přespurtov­al.

„Peter Sagan, rocková star cyklistiky,“velebil jej hlasatel.

Jaký to rozdíl proti minulému týdnu, kdy slovenskéh­o cyklistu za jeho neustálé výtky směřující k dalším týmům mnozí kritizoval­i. Po 6. místě na Monumentu ve Flandrech ještě rozčileně líčil, jak těžce snáší pozici muže, s nímž se nikdo nedá do party.

„Všichni jen pracují proti mně a nechtějí spolupraco­vat, a tak si Quick-Step dělá, co chce,“říkal.

Jezdci Quick-Stepu a nejen oni se po těchto slovech ohradili.

„Proč by Saganovi měly proti nám pomáhat jiné týmy?“reagoval Niki Terpstra. „Je to mistr světa. Když mu někdo jiný pomůže zacelit díru a on se s ním sveze, Sagan pak vyhraje. Tak proč by mu pomáhali? Cyklistika občas připomíná partii šachů.“

Pokud takovou partií byla i neděle na kostkách do Roubaix, zaskočil v ní Sagan protivníky tahem, s nímž naprosto nikdo nepočítal. Riskantní variantou, kterou mohl sám sebe přivést do pasti předčasnéh­o vyčerpání.

Štybar parťáky nenašel

Nedlouho předtím šlapal 15 kilometrů v úniku před největšími favority Zdeněk Štybar. Český mistr očekával, že se k němu připojí někteří další jezdci, ale zůstal sám a byl pohlcen. Posléze dorazil do cíle devátý se ztrátou 2:31 minuty. Pošesté v řadě dokončil Štybar letos worldtouro­vou klasiku v Top 10, což nikdo jiný z pelotonu nedokázal. Jenže pódiu byl opět vzdálen.

Sagan naopak prokázal, co mu již dlouho předpovída­li. Ovládl Peklo severu. Jeho vztah s tímto závodem byl dlouho rozpačitý. Po prvních dvou nevýraznýc­h startech v letech 2010 a 2011 dokonce dva roky na Paříž–Roubaix absentoval, protože dospěl k názoru, že raději pošetří síly na kopcovitěj­ší ardenské klasiky.

Od chvíle, kdy se v roce 2014 vrátil, patřil mezi kandidáty titulu. Pokaždé se mu však něco (nebo někdo) postavilo do cesty. Na lepší než 6. místo do letoška nedosáhl.

Podej mi imbus pětku

Loni Sagana dva defekty a ztráta motivace srazily až na 38. místo, načež Stefano Zanatta, jeho někdejší šéf v týmu Liquigas, prohlásil: „Miluje Roubaix a chce ho pořád zkoušet. Ale kdyby se raději soustředil na ardenské klasiky, udělal by na nich mnohem lepší výsledky. Tam nehraje takovou roli štěstí.“

Ralph Denk, manažer stáje Bora, okamžitě odvětil: „Peter jednou Roubaix vyhraje.“

Letos směřoval zimní přípravu právě k tomuto jarnímu vrcholu.

„Jsme tu proto, abychom zvítězili,“vyhlásil před startem jeho pomocník Marcus Burghardt. „Jak to proběhne? Peter se udrží s favority do závěru, potom na úseku Carrefour de l’Arbre (17 km před cílem) ujede a vyhraje.“Blufoval těmito slovy? Scénář byl totiž úplně jiný. Sagan zaútočil o 38 kilometrů dříve na delší asfaltové pasáži. V čele závodu si potom zahrál i na mechanika.

„Podej mi imbus pětku,“požádal do auta svého sportovníh­o ředitele Jána Valacha a klíčem si za jízdy utáhl uvolněný představec.

„Letos jsem konečně neměl žádný pád, žádný defekt. Mohl jsem šetřit energii a navyšovat náskok,“liboval si. S Dillierem najeli na ostatní takřka minutu.

Po triumfu na závodě Kolem Flander 2016 získal Sagan svůj druhý Monument kariéry. Stal se teprve pátým jezdcem v historii, jenž klasiku všech klasik vyhrál v duhovém trikotu mistra světa, prvním od Bernarda Hinaulta v roce 1981.

„Ani nejsem tak unavený jako loni,“prohodil po šesti hodinách na kostkách, které z vás dokážou vytřást duši, na nichž byl úspěšným cyklistou, opravářem – i šachistou.

Peter Sagan dal cestou do Roubaix protivníků­m mat. Umlčel kritiky. A jak hlásal titulek britského Telegraphu: „Našel v pekle své nebe.“

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Je to moje! Peter Sagan oslavuje, ve spurtu porazil Švýcara Dilliera a poprvé v kariéře dosáhl na titul ze slavného Pekla severu.
Foto: Profimedia Je to moje! Peter Sagan oslavuje, ve spurtu porazil Švýcara Dilliera a poprvé v kariéře dosáhl na titul ze slavného Pekla severu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia