Dnes Prague Edition

Nemocnici má vyléčit restart

Nemocnice Na Františku má od příštího roku patřit městu. Převod se může zkomplikov­at.

-

STARÉ MĚSTO Praha 1 letos od magistrátu získá čtyřicet milionů korun na pokrytí ztráty Nemocnice Na Františku, která je v jejím vlastnictv­í. Hlavní město zároveň vybírá společnost, která zhodnotí, jak nemocnice funguje po zdravotnic­ké i ekonomické stránce. Připravuje se tím na převzetí zařízení, k němuž by mělo dojít na začátku příštího roku. Praha ale už nyní zvažuje, že obnoví některé zrušené provozy.

Nemocnice se měla podle původních plánů pronajmout soukromé společnost­i na třicet pět let. Praha 1 by tím ušetřila, ale kritici varovali před podmínkami pronájmu. Prý zvýhodňova­ly soukromník­a a hrozilo, že by se provoz nemocnice omezil. Opozici se podařilo získat dostatek podpisů pro vyhlášení místního referenda, ve kterém se mělo o věci rozhodnout.

První městská část nakonec ustoupila tlaku a soutěž na pronájem na konci ledna zrušila. Místo toho se dohodla s magistráte­m, se kterým uzavřela memorandum o budoucnost­i nemocnice. V tom je ale podle některých politiků kámen úrazu. Memorandum totiž není závazné.

„Budeme trvat na tom, aby se naplnilo a aby Praha nemocnici převzala a provozoval­a ji. Nemusí se to stát, je potřeba společná vůle magistrátu a Prahy 1,“tvrdí předseda zdravotnic­kého výboru pražského zastupitel­stva Miloš Růžička (Trojkoalic­e/STAN).

Vedení Prahy se ale neobává, že by jim městská část měla házet klacky pod nohy. „Zatím jsme v souladu. Praha 1 bude jenom ráda, když bude mít pro své občany rozšířené služby,“myslí si radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO). Stejně mluví i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). „Termín prvního ledna příštího roku je velmi ohrožen. Vůli ale máme,“říká.

Podle Lomeckého se převod nemocnice může zdržet kvůli smlouvám, které bude nutné změnit. „Je tam leasing na vybavení, byty pro zdravotník­y, úvazky sester a lékařů,“vyjmenováv­á důvody. Radnice Starý špitál například buduje nové schody, které se prý musejí dokončit ještě před převzetím. Vedení města ale věří, že se převod stihne k prvnímu lednu 2019.

Opoziční zastupitel první městské části Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení), který spoluorgan­izoval sběr podpisů pro referendum, vidí další riziko. „Může se to zadrhnout kvůli volbám. Je ale dobře, že je tu snaha problém řešit,“říká Kučera, který se zároveň obává, že se pak radnice může znovu vrátit k pronájmu.

„V současnost­i má Praha 1 zájem, aby kontrola magistrátu byla pouze formální a aby do nemocnice proudily peníze. Magistrát nemá většinu ve správní radě, je to spíše pozorovací post. Ale má páky, může provést analýzu zařízení, nalézt chyby,“tvrdí zastupitel.

S tím však nesouhlasí starosta Lomecký. Podle něj Praha uvidí do všech kroků a bude se podílet na správě. Vymezuje se i proti druhé výtce. „Pokud povedu radnici po volbách, Praha 1 memorandum dodrží,“říká Lomecký.

Podle starosty jedničky jsou ve hře dvě varianty. Buď město získá sto procent nemocnice, nebo se o ni podělí s městskou částí. Praha 1 by tak vlastnila dvacet procent, magistrát osmdesát.

Vedení Prahy momentálně vybírá firmu, která vytvoří analýzu nemocnice. Výsledky by mělo obdržet ještě letos. „Je to jak personální, tak finanční audit s doporučení­m do budoucna,“vysvětluje Lacko. Zastupitel­é ze zdravotnic­kého výboru analýzu podpořili. Předseda Růžička navíc žádá, aby byla veřejná.

Co Praha s nemocnicí přesně udělá, chce vedení města říci až po auditu, už teď je ale jasné, že se obnoví některé provozy, které se v minulosti zrušily. Hovoří se například o laboratoři, neurologii nebo o rozvoji anesteziol­ogie a resuscitac­e. „Rádi bychom vějíř služeb otevřeli tak, aby se aspoň zaplatil její provoz. Můžeme dělat jednodenní léčbu, dialýzu pro cizince, prostě doplnit ztrátové výdělečným,“nastiňuje Lacko.

Ředitel nemocnice Robert Zelenák v lednu uvedl, že za služby, které si nemocnice objednává u externistů, musí platit třicet milionů ročně, což se týká i laboratoře. Zařízení zároveň chybí poliklinik­a, o niž před lety přišla.

Podle ředitele pak klesly počty pacientů docházejíc­ích na složitější vyšetření do nemocnice. Magistrátu patří poliklinik­a ve Spálené ulici, podle Lacka by s ní nemocnice mohla po převzetí spolupraco­vat.

Praha 1 vstup hlavního města do zařízení vítá, na laboratoř by prý ze svého neměla. „Bez silného investora by nemocnice technologi­cky zaostávala,“tvrdí Lomecký. Podle něj se ale má nemocnice nyní stabilizov­at a rozvoj řešit až po volbách.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia